Πώς μπορείτε να χάσετε λίπος ακόμη και χωρίς να χάσετε βάρος

  • Iatropedia newsroom
ποδηλάτες
Η έντονη άσκηση αντοχής μπορεί να μειώσει το λίπος στο σώμα, χωρίς να συνοδεύεται από απώλεια βάρους, σύμφωνα με νέα μελέτη μικρής κλίμακας.

Μια ομάδα έντεκα μεσήλικων ανδρών που έκαναν ποδήλατο 1144 χιλιόμετρα σε επτά ημέρες έχασαν μόνο το 1% περίπου του συνολικού τους βάρους, επειδή έτρωγαν και έπιναν αρκετά για να αντισταθμίσουν τις θερμίδες που έκαιγαν. Όμως έχασαν πάνω από 9% του συνολικού σωματικού τους λίπους, συμπεριλαμβανομένης μιας μείωσης σχεδόν 15% στα επίπεδα του επικίνδυνου σπλαχνικού λίπους που πιέζει τα ζωτικά όργανα.

Οι ποδηλάτες παρουσίασαν επίσης μείωση της συνολικής χοληστερόλης κατά περισσότερο από 20% και μείωση των επιπέδων τριγλυκεριδίων κατά σχεδόν 40%, καθώς και σημαντική μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Τα αποτελέσματα «υποστηρίζουν τη σημασία της προώθησης ενός σωματικά δραστήριου τρόπου ζωής αντί του θερμιδικού περιορισμού στην πρόληψη της παχυσαρκίας», κατέληξε η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον συν-συγγραφέα Jean-Pierre Despres, καθηγητή κινησιολογίας στο Πανεπιστήμιο Laval της Γαλλίας.

Με άλλα λόγια, η μελέτη «παρέχει αποδείξεις ότι οι άνθρωποι σχεδιάστηκαν για να είναι σωματικά δραστήριοι και όχι για να τρώνε όσο το δυνατόν λιγότερο», έγραψαν οι ερευνητές.

Η μελέτη

Για τη μελέτη, οι ερευνητές επιστράτευσαν 11 άνδρες που έκαναν ποδήλατο για λόγους αναψυχής, ηλικίας 50 έως 66 ετών, οι οποίοι μπορούσαν να διατηρήσουν ένα μέσο ρυθμό γύρω στα 30 χιλιόμετρα την ώρα σε μεγάλες αποστάσεις. Όλοι οι άνδρες προέρχονταν από τη μητροπολιτική περιοχή του Κεμπέκ στον Καναδά.

Κατά τη διάρκεια επτά διαδοχικών ημερών, οι ποδηλάτες καλούνταν να καλύψουν μεγάλες αποστάσεις μέχρι να συμπληρώσουν 1144 χιλιόμετρα.

Ζητήθηκε από τους άνδρες να τρώνε αρκετά για να διατηρήσουν το σωματικό τους βάρος και τους δόθηκε απεριόριστη πρόσβαση σε μπουφέ πρωινού και μεσημεριανού γεύματος, καθώς και σε ένα έτοιμο δείπνο για το σπίτι και σνακ.

Πριν ξεκινήσουν, οι ποδηλάτες είχαν παρόμοια επίπεδα σπλαχνικού λίπους σε σύγκριση με μια ομάδα ελέγχου ανδρών της ίδιας ηλικίας. Ωστόσο, οι ποδηλάτες είχαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα ηπατικού λίπους και λίπους στην κοιλιά.

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, οι άνδρες απέκτησαν λίγο περισσότερο από 1% άπαχο μυϊκό ιστό, αλλά έχασαν περισσότερο από 9% του σωματικού τους λίπους, σύμφωνα με τα αποτελέσματα.

«Τα ευρήματα αυτά υπογραμμίζουν για άλλη μια φορά την ανάγκη να προχωρήσουμε πέρα από την απώλεια βάρους για να αξιολογήσουμε πλήρως τις αλλαγές στη σύνθεση του σώματος που προκαλούνται από … την άσκηση αντοχής», κατέληξαν οι ερευνητές.

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στο American Journal of Physiology-Endocrinology and Metabolism.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ozempic, Wegovy, Zepbound: Πώς «άνοιξαν τον δρόμο» για νέα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας

Υπέρ της χρήσης δημοφιλούς φαρμάκου αδυνατίσματος και για την καρδιακή ανεπάρκεια ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων