Πώς μπορούμε να κοιμηθούμε καλύτερα όταν κάνει ζέστη

  • Iatropedia newsroom
γυναίκα, ύπνος
Τι μπορούμε να κάνουμε για να βελτιώσουμε τον ύπνο μας τις μέρες που η ζέστη είναι ανυπόφορη

Η ζέστη μπορεί να κάνει τον ύπνο ανυπόφορο. Υπό ιδανικές συνθήκες, η θερμοκρασία του σώματος αρχίζει να πέφτει λίγο περίπου μία με δύο ώρες πριν από τον ύπνο για να κοιμηθούμε ευκολότερα – και συνεχίζει να μειώνεται όσο κοιμάστε, λέει η Leslie Swanson, κλινική ψυχολόγος και αναπληρώτρια καθηγήτρια Ψυχιατρικής στο  Sleep and Circadian Research Laboratory στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν. Η εσωτερική αυτή ψύξη μάς βοηθά να επιτύχουμε το βαθύ, αναζωογονητικό στάδιο του ύπνου που είναι γνωστό ως ύπνος αργών κυμάτων ή «ύπνος Δέλτα».

Όταν, όμως, η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι υψηλή, αυτό εμποδίζει τη θερμοκρασία του σώματός μας να πέσει όσο γρήγορα θέλουμε για να κοιμηθούμε πιο εύκολα. Αυτό δεν δυσκολεύει μόνο τον ύπνο, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει συχνά ξυπνήματα κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να βελτιώσουμε τον ύπνο μας όταν κάνει ζέστη

Κάντε ό,τι μπορείτε για να δροσίσετε το υπνοδωμάτιό σας

«Συνήθως κοιμόμαστε πιο βαθιά σε μια δροσερή κρεβατοκάμαρα», λέει ο Philip Gehrman, κλινικός ψυχολόγος στο Penn Sleep Center του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια. Σημείωσε μάλιστα ότι κάποιοι άνθρωποι, μόλις μπει το καλοκαίρι και ανάψουν το κλιματιστικό, κοιμούνται καλύτερα, επειδή διατηρούν το υπνοδωμάτιό τους πιο δροσερό από ό,τι την άνοιξη ή το φθινόπωρο.

Δημιουργήστε ροές αέρα στο δωμάτιο

Εάν δεν έχετε κλιματισμό, χρησιμοποιήστε έναν ανεμιστήρα για να διευκολύνετε την κυκλοφορία του αέρα στο δωμάτιό σας. Η αύξηση της ροής του αέρα στην επιφάνεια του σώματος βοηθά να φύγει θερμότητα, λέει ο Δρ Justin Fiala, ειδικός πνευμονικής εντατικής θεραπείας και ιατρικής ύπνου στο Northwestern Medicine.

Μείνετε ενυδατωμένοι

Εάν δεν μπορείτε να κατεβάσετε τη θερμοκρασία στο δωμάτιό σας, το σώμα σας θα στραφεί σε μια άλλη μέθοδο για να δροσιστείτε: στην εφίδρωση.

Κρατήστε λίγο νερό δίπλα στο κρεβάτι σας για να μπορείτε να αναπληρώνετε τα υγρά που χάνετε.

Χρησιμοποιήστε ελαφριά κλινοσκεπάσματα

Αν και μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να πετάξετε όλα τα σκεπάσματα όταν κάνει ζέστη, ο καλύτερος τρόπος για να βοηθήσετε το σώμα σας να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του είναι να χρησιμοποιείτε ένα ελαφρύ σεντόνι ή ένα καλοκαιρινό πάπλωμα, λένε οι ειδικοί. Βεβαιωθείτε, όμως, ότι είναι ένα σκέπασμα που θα μπορείτε να πετάξετε εύκολα ή που θα μπορείτε να βγάλετε π.χ. το πόδι σας για να δροσιστείτε.

Αποφύγετε τα κρύα ντους πριν πέσετε για ύπνο

Παρότι το ντους με κρύο νερό θα βοηθήσει το σώμα σας να μειώσει τη θερμοκρασία του, το πιθανότερο είναι πως δεν θα σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλύτερα.

«Δεν έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό και μπορεί να λειτουργήσει κάπως διεγερτικά», λέει ο Δρ Fiala.

Το κρύο νερό μπορεί να είναι ένα σοκ για το σώμα, το οποίο μπορεί να σας κρατήσει ξύπνιους για περισσότερο.