Iatropedia

Πώς θα εφαρμοστούν οι Συμπράξεις Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στα νοσοκομεία του ΕΣΥ

Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ανακοίνωσε την Πέμπτη 16/1, την πιλοτική εφαρμογή των Συμπράξεων Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) σε τρία δημόσια νοσοκομεία, τα δύο εκ των οποίων θα είναι στην Αττική και το τρίτο στην Περιφέρεια.

Πυρετωδώς εργάζεται αυτήν την εποχή η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας προετοιμάζοντας το έδαφος για τα επόμενα νομοσχέδια στην Υγεία, τα οποία -εκτός των άλλων- θα εισάγουν και τις πρώτες Συμπράξεις Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα στα δημόσια νοσοκομεία. Πίσω από τις κλειστές πόρτες της Αριστοτέλους σχεδιάζεται προσεκτικά η υλοποίηση ριζικών μεταρρυθμίσεων για τα δεδομένα της χώρας μας στην Υγεία, σύμφωνα πάντα με τα πρότυπα και τα χρηματοοικονομικά μοντέλα χωρών του εξωτερικού. Οι ΣΔΙΤ θα εφαρμοστούν πλέον πολύ σύντομα και στα Ελληνικά νοσοκομεία.

«Το 2020 είναι η χρονιά των νοσοκομείων και των Συμπράξεων Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ)», παραδέχθηκε χθες ο Βασίλης Κικίλιας.

Δείτε επίσης – Κικίλιας: Αρχίζει η πρώτη πιλοτική εφαρμογή για Συμπράξεις Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα στη Δημόσια Υγεία

Υλοποιούνται οι προεκλογικές δεσμεύσεις της Νέας Δημοκρατίας

Το 2020 θα φέρει τις πρώτες μεγάλες τομές της κυβερνητικής πολιτικής στο ΕΣΥ, οι οποίες είχαν εξαγγελθεί προεκλογικά από τη Νέα Δημοκρατία. Γι’ αυτό και οι ΣΔΙΤ φέρουν ως πρώτη υπογραφή, αυτή του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος παρουσιάζοντας το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την Υγεία κατά την προεκλογική περίοδο, είχε μιλήσει σαφώς για Συμπράξεις Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα, με τις οποίες τα δημόσια νοσοκομεία θα μπορούν να συνδιοικούνται με την σύμπραξη ιδιωτών. Το ίδιο επανέλαβε και κατά την ομιλία του για τον προϋπολογισμό στη Βουλή τέλος Δεκεμβρίου, οπότε προανήγγειλε και την πρώτη πιλοτική εφαρμογή των ΣΔΙΤ σε τρία Δημόσια Νοσοκομεία.

Τι σημαίνουν, όμως, στην πράξη οι ΣΔΙΤ και γιατί έχουν θορυβήσει τους εργαζόμενους στην Υγεία, οι οποίοι μάλιστα τον προηγούμενο μήνα εισέβαλαν και διέκοψαν Ημερίδα του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου με κεντρικό θέμα τις Συμπράξεις Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα;

Δείτε επίσης – Χαμός στην Ημερίδα του ΠΙΣ: Έγινε ντου από ΠΟΕΔΗΝ και ΟΕΝΓΕ

“Το Δημόσιο δεν είναι κατ’ ανάγκη Κρατικό, αλλά οι πολίτες θα λαμβάνουν δωρεάν υπηρεσίες”

Αυτοί οι δύο άξονες υποστηρίζουν το κυβερνητικό αφήγημα περί ΣΔΙΤ. Πρόκειται δηλαδή, για δωρεάν υπηρεσίες υγείας που θα παρέχονται στους πολίτες από ιδιώτες, εντός δημοσίων δομών, ενώ οι ιδιώτες θα αποζημιώνονται για τις υπηρεσίες τους από το κράτος.

Οι ΣΔΙΤ αποτελούν ένα χρηματοδοτικό εργαλείο, το οποίο αποτελεί -ως επί τω πλείστον- αναγκαία λύση που εφαρμόζεται σε χώρες με δημοσιονομικά προβλήματα και κρατική υποχρηματοδότηση στην Υγεία, δηλαδή χώρες στις οποίες οι κρατικοί πόροι δεν επαρκούν για να παρέχουν ικανή κρατική περίθαλψη στους πολίτες της.

“Μετά από 10 χρόνια δημοσιονομικής κρίσης, το ΕΣΥ χρειάζεται ενίσχυση, στήριξη και αναβάθμιση. Οι πόροι που απαιτούνται θα προέλθουν από τον κρατικό προϋπολογισμό, από ευρωπαϊκά κονδύλια και από το χρηματοδοτικό εργαλείο των ΣΔΙΤ. Ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται με επιτυχία σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες”, δήλωσε πρόσφατα και ο ίδιος ο υπουργός Υγείας.

Δείτε επίσης: Κικίλιας σε Ξανθό για τις ΣΔΙΤ: «Στηρίζουμε τη δωρεάν δημόσια υγεία»

Οι ΣΔΙΤ, ωστόσο, περιλαμβάνουν πολλά και διαφορετικά μοντέλα συνεργασίας του δημοσίου τομέα με τους ιδιώτες. Στην Ελλάδα, όμως, και στην αρχική φάση της εφαρμογής τους οι συμπράξεις θα περιοριστούν μόνο στον τομέα της ενοικίασης ακτινοδιαγνωστικών μηχανημάτων.

Αυτό που θα γίνει στην πράξη δηλαδή, είναι η αγορά από το κράτος υπηρεσιών ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού ιδιωτών (αξονικών, μαγνητικών τομογράφων PET/CT και γραμμικών επιταχυντών), για να παρέχονται δωρεάν εξετάσεις στους πολίτες, χωρίς τις γνωστές ουρές και τις πολύωρες αναμονές. Οι ιδιωτικές εταιρείες θα αναλαμβάνουν τη συντήρηση και αναβάθμισή του εξοπλισμού, ο ΕΟΠΥΥ θα καλύπτει τα λειτουργικά κόστη, και με κρατικές δαπάνες θα καλύπτονται οι μισθοδοσίες του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, χωρίς να αποκλείεται και η αξιοποίηση του προσωπικού των ιδιωτών – επενδυτών.

Δείτε επίσης: Αντιδράσεις για την είσοδο ιδιωτών γιατρών στα Δημόσια Νοσοκομεία

Η κυβέρνηση πιέζεται να επισπεύσει τις ΣΔΙΤ, καθώς αυτές απαιτούνται ώστε να δρομολογηθεί εντός του έτους η καθιέρωση για πρώτη φορά στην Ελλάδα, προγραμμάτων προληπτικής ιατρικής και δωρεάν προσυμπτωματικών εξετάσεων για το σύνολο του πληθυσμού. Τις λεπτομέρειες της εφαρμογής αυτών των προληπτικών προγραμμάτων θα προσδιορίζει το νέο νομοσχέδιο για τη Δημόσια Υγεία, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, εντός των προσεχών ημερών.

Άλλες εφαρμογές των ΣΔΙΤ

Στόχος της κυβέρνησης και του Υπουργείου Υγείας είναι, ωστόσο, μετά τα πρώτα στάδια της πιλοτικής τους εφαρμογής, οι ΣΔΙΤ να επεκταθούν και σε άλλους τομείς της Δημόσιας Υγείας.

Συμπράξεις Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα αναμένεται να υπάρξουν εντός του έτους και για την ανάθεση χαμηλότερου κόστους έργων σε ιδιώτες μετά από σχετικό διαγωνισμό, όπως π.χ. για την τοποθέτηση ψυκτών στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, την προμήθεια και καθαριότητα νοσοκομειακού ιματισμού, την παροχή νοσοκομειακών κρεβατιών και επίπλων κλπ.

Μεγαλύτερο πεδίο αξιοποίησης των ΣΔΙΤ -αλλά και πιο δύσκολο σε εφαρμογή- είναι επίσης, η ανάθεση του management των δημόσιων νοσοκομείων σε μεγάλες εταιρείες ή ακόμα και σε ιδιωτικά νοσοκομεία με αντιμισθία, αλλά και η εγκατάσταση και λειτουργία ολόκληρων κλινικών από ιδιώτες εντός των νοσοκομείων του ΕΣΥ.

Πληροφορίες του iatropedia.gr αναφέρουν μάλιστα, ότι σε πρόσφατη συνάντηση της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας με εκπροσώπους των ιδιωτικών κλινικών, η πρόταση για ανάθεση του management σε ιδιωτικά νοσοκομεία ετέθη από την πλευρά των ιδιοκτητών, χωρίς να αποκλειστεί από τους κρατικούς αξιωματούχους.

“Οι ΣΔΙΤ χρειάζονται ισχυρό κρατικό έλεγχο”

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν οι γνώστες των θεμάτων της πολιτικής Υγείας, οι οποίοι επισημαίνουν ότι το κράτος οφείλει να ελέγχει τον ιδιώτη και να φροντίσει να τηρούνται οι όροι της σύμβασης, οι οποίοι θα πρέπει να βασίζονται σε σωστή εκτίμηση των αναγκών του πληθυσμού.

Τα παραπάνω ανέφερε σε πρόσφατο άρθρο του στο Βήμα, ο καθηγητής και πρώην πρόεδρος του Ε.Ο.Φ κ. Γιάννης Τούντας, ο οποίος τόνισε:

“H επιτυχία των ΣΔΙΤ εξαρτάται από τους όρους της σύμβασης και από τη σωστή εκτίμηση των αναγκών, που δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν από δημόσιους πόρους”.

Στο ίδιο άρθρο, ο κ. Τούντας τάχθηκε υπέρ των Συμπράξεων Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα, σημειώνοντας παράλληλα ότι “όσοι κόπτονται για δωρεάν και ισότιμη περίθαλψη θα πρέπει κάποτε να καταλάβουν ότι το δημόσιο αγαθό δεν ταυτίζεται με το κρατικό. Δωρεάν δημόσια υγεία σημαίνει να μην χρειάζεται να πληρώνει από την τσέπη του ο Έλληνας πολίτης, όταν έχει ανάγκη από ιατρικοφαρμακευτική περίθαλψη-όπως συμβαίνει κατά κόρον σήμερα-ανεξάρτητα από το αν η δημόσια και δωρεάν αυτή περίθαλψη παρέχεται από κρατικό ή συμβεβλημένο ή συμπράττοντα ιδιωτικό φορέα”.

Τι λένε οι πολέμιοι των ΣΔΙΤ

Εναντίον των ΣΔΙΤ τάσσονται σθεναρά, κυρίως οι συνδικαλιστές γιατροί και εργαζόμενοι των Δημόσιων Νοσοκομείων, οι οποίοι κάνουν λόγο για “πλήρη εμπορευματοποίηση της Υγείας”

Δείτε επίσης – Γιατροί Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας: «Ταφόπλακα οι συμπράξεις Δημόσιου – Ιδιωτικού τομέα»

Οι εκπρόσωποι γιατρών και εργαζομένων μιλούν για “πλήρη υποταγή της δημόσιας Υγείας στην άγρια κερδοσκοπία των ιδιωτών”, ενώ γι’ αυτές τις απόψεις τους δέχθηκαν κριτική από τον καθηγητή Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής, κ. Τούντα, ο οποίος υποστήριξε ότι : “Οι απεργίες παλιά γινόντουσαν για να αλλάξουν τα πράγματα. Να, όμως, που τώρα οι περισσότερες γίνονται για να μην αλλάξει απολύτως τίποτε”.

Δείτε επίσης – Τι λέει ο ΠΙΣ για τα επεισόδια στο Ζάππειο: «Δημοκράτες» νοσοκομειακοί γιατροί μας φίμωσαν (vid)