Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
Θεραπευτικά πρωτόκολλα για τα φάρμακα μπαίνουν πλέον στη ζωή μας και έτσι οι γιατροί θα πρέπει να συνταγογραφούν με συγκεκριμένους κανόνες. Από την άλλη οι ασθενείς δε θα μπορούν να παίρνουν όποια φάρμακα επιθυμούν εάν αυτά δεν ανταποκρίνονται πλήρως στην ασθένεια από την οποία πάσχουν.
Ειδικότερα υιοθετούνται 4 θεραπευτικά πρωτόκολλα σε πρώτη φάση που αντιστοιχούν σε τέσσερις θεραπευτικές κατηγορίες δηλαδή σε ασθένειες.
Για κάθε κατηγορία προβλέπονται και συγκεκριμένα φάρμακα που θα μπορούν να χορηγούν οι γιατροί. Σε περίπτωση που θα πρέπει να συνταγογραφηθεί ένα επιπλέον σκεύασμα που μπορεί να αφορά ακόμη και παρενέργειες ή συνοδό νόσημα που επηρεάζεται από τη βασική ασθένεια, ο ασθενής θα πρέπει όπως όλα δείχνουν να το πληρώνει από την τσέπη του.
Ερώτημα παραμένει τι θα γίνεται στις περιπτώσεις που ένα φάρμακο δεν απευθύνεται στη βασική ασθένεια του ασφαλισμένου είναι όμως απαραίτητο για τη θεραπεία του. Ο ασθενής θα περνά από ειδική επιτροπή εγκρίσεων ή θα καλύπτει πλήρως το κόστος.
Άλλωστε μόλις πρόσφατα «κόπηκαν» και τα φάρμακα που δίνονταν για προστασία από τη βασική ασθένεια όπως τα σκευάσματα γαστροπροστασίας που πλέον οι ασθενείς τα πληρώνουν στις περισσότερες περιπτώσεις από την τσέπη τους. Το μέτρο αυτό είχε ληφθεί επειδή ακριβώς οι γιατροί συνταγογραφούσαν ανεξέλεγκτα φάρμακα για το στομάχι αλλά μαζί με τα ξερά κάηκαν τελικώς και τα χλωρά…καθώς οι ασθενείς που πλέον χρειάζονται τα συγκεκριμένα φάρμακα πρέπει να τα πληρώσουν από την τσέπη τους.
Στο ίδιο πλαίσιο πάντως θα υιοθετηθούν και διαγνωστικά πρωτόκολλα, όπου για κάθε πάθηση θα προβλέπεται συγκεκριμένη διαγνωστική εξέταση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
«Δωρεάν» ταινίες για διαβητικούς αλλά με …συμμετοχή!
Άρχισαν τα λουκέτα στις κλινικές λόγω έλλειψης προσωπικού! Που σταματούν οι εφημερίες
Άδωνις: “είμαστε σε πλήρη συμφωνία με την τρόικα” Οι 4 αλλαγές στον ΕΟΠΥΥ