Πόσα χρήματα θα παίρνουν οι γιατροί στις άγονες περιοχές, με τη νέα ΚΥΑ
Με τη νέα ΚΥΑ διευρύνονται τα κριτήρια χαρακτηρισμού των άγονων περιοχών τύπου «Α» και «Β» και θα συνυπολογίζεται εάν σε μια περιοχή υπάρχουν διαδοχικά προκηρύξεις που βγαίνουν άγονες.
Σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr:
Στις άγονες περιοχές κατηγορίας «Α»
- θα δίνεται σε όλους τους ιατρούς επιπλέον ποσό 3.600 ευρώ μεικτά το χρόνο
- στις 6 ιατρικές ειδικότητες που υπάρχει πολύ μεγάλη έλλειψη (εσωτερικής παθολογίας, αναισθησιολογίας, νεφρολογίας, παθολογικής ανατομικής ακτινολογίας, ιατρικής βιολογίας και εργαστηριακής ιατρικής) θα δίνονται 7.200 ευρώ μεικτά επιπλέον το χρόνο.
Στην άγονες περιοχές κατηγορίας «Β»:
- θα δίνονται 2.400 ευρώ μεικτά το χρόνο
- στις 6 ιατρικές ειδικότητες που είναι σε έλλειψη θα δίνονται 4.800 ευρώ μεικτά τον χρόνο.
Από το Υπουργείο Υγείας διευκρινίζεται ότι τα ποσά αυτά θα δοθούν σε όλους τους ιατρούς (και όχι μόνο σε όσους κάνουν νέες αιτήσεις) που υπηρετούν στα νοσοκομεία άγονων περιοχών τύπου «Α» και «Β».
Σήμερα οι άγονες περιοχές Α’ είναι 32 και οι άγονες Β’ είναι 20, ενώ με τη νέα ρύθμιση, αρκετές περιοχές που σήμερα είναι χαρακτηρισμένες ως Β’ θα αναβαθμιστούν σε Α’, έτσι ώστε να αυξηθούν περαιτέρω τα επιδόματα για τους γιατρούς.
Αξίζει να σημειωθεί πως στον ίδιο νόμο προβλέπεται και διεύρυνση των χαρακτηρισμένων «άγονων» περιοχών, ώστε να δοθούν περισσότερα επιδόματα στους γιατρούς και επιπλέον κίνητρα. Έτσι, θα ενταχθούν και νέες περιοχές που δεν είναι σήμερα χαρακτηρισμένες ως «άγονες» στον πίνακα Β’, ενώ κάποιες από τον πίνακα Β’ θα αναβαθμιστούν σε «άγονες Α», ώστε να λάβουν οι γιατροί μεγαλύτερα επιδόματα.
Άδωνις Γεωργιάδης: Τις επόμενες 10 μέρες η απόφαση
Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, μέσα στον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα προκηρυχτούν οι τέσσερις θέσεις παθολόγων για το νοσοκομείο της Κω, με όσα ισχύουν για τις άγονες περιοχές.
Αναφερόμενος στην ΚΥΑ τόνισε πως στόχος είναι μέσα στο επόμενο 10ήμερο να έχει βγει η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τα κίνητρα για τις άγονες περιοχές, μετά τον σχετικό νόμο που ψηφίστηκε στη Βουλή, στα τέλη Ιουλίου:
«Στόχος είναι, μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, με τα κίνητρα αυτά ένας γιατρός που πηγαίνει σε μια άγονη περιοχή -στην οποία έχουμε κάνει επαναλαμβανόμενες προκηρύξεις και είναι άγονες-, θα λαμβάνει τον χρόνο 7.200 ευρώ επιπλέον στον μισθό του, επιπλέον χρήματα στην εφημερία, δωρεάν κατοικία από τον Δήμο και άλλα. Πιστεύω ότι με τα νέα κίνητρα που θεσπίσαμε, θα κάνουμε αμέσως προκηρύξεις. Παραδείγματος χάρη στην Κω, μέσα στον Σεπτέμβριο, θα προκηρύξουμε και τις τέσσερις θέσεις παθολόγων και πιστεύω θα λύσουμε συνολικά το πρόβλημα», τόνισε ο ίδιος.
Ωστόσο, ο υπουργός Υγείας παραδέχθηκε ότι οι γιατροί και οι νοσηλευτές υποαμοίβονται: «Το σύστημα μένει όρθιο και χάρη στο μεγάλο πατριωτισμό και επαγγελματισμό των γιατρών -και θέλω να τους ευχαριστήσω πάρα πολύ για αυτό- και του λοιπού προσωπικού του ΕΣΥ. Είναι μία δύσκολη περίοδος αυτή για όλα τα Εθνικά Συστήματα Υγείας της Ευρώπης. Το έλλειμμα ανθρώπινου δυναμικού είναι το νούμερο ένα πρόβλημα».