Iatropedia

Πόσες φορές πάτε τουαλέτα το βράδυ;

Πολλοί άνθρωποι και ιδίως οι ηλικιωμένοι ξυπνάνε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας για να επισκεφτούν την τουαλέτα, λόγω της επιτακτικής ανάγκης να ουρήσουν. Η κατάσταση αυτή λέγεται νυκτουρία και είναι ιδιαίτερα βασανιστική για πολλούς, καθώς διακόπτεται ο ύπνος ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Είναι όμως φυσιολογική η νυκτουρία; Τι σημαίνει αν συμβαίνει σε νεότερους ανθρώπους; Πότε είναι ανησυχητική; Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη νυκτουρία.

Γράφει η Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Φυσιολογικά η ποσότητα των ούρων που παράγει το σώμα μειώνεται κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αυτό επιτρέπει στους περισσότερους ανθρώπους να κοιμηθούν από 6 έως 8 ώρες χωρίς να χρειάζεται να ξυπνήσουν για να ουρήσουν.

Νυκτουρία είναι ο ιατρικός όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την κατάσταση όπου κάποιος ξυπνάει αρκετές φορές τη νύχτα λόγω της έντονης ανάγκης να ουρήσει. Το να ξυπνήσει κάποιος μία φορά θεωρείται φυσιολογικό, αλλά οι περισσότερες φορές χαρακτηρίζουν τη νυκτουρία.

Η νυκτουρία μπορεί να σας ταλαιπωρεί αρκετά, καθώς παρεμβαίνει στην ποιότητα του ύπνου με αποτέλεσμα την επόμενη μέρα να νιώθετε υπνηλία και εξάντληση.

Σε ένα μεγάλο αριθμό των περιπτώσεων νυκτουρίας ο λόγος μπορεί να είναι κάτι πολύ απλό, όπως η λήψη πολλών υγρών πριν τον ύπνο. Μπορεί επίσης να είναι το αποτέλεσμα ορισμένων φαρμάκων, όπως τα διουρητικά ή της κατανάλωσης καφεΐνης και αλκοόλ που επίσης έχουν διουρητική δράση.

Επιπλέον, σημαντικό λόγο αποτελεί η μειωμένη λειτουργική χωρητικότητα της ουροδόχου κύστης λόγω ηλικιακών μεταβολών. Η νυκτουρία στους άντρες μπορεί να σχετίζεται με την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη στις γυναίκες μπορεί να είναι το αποτέλεσμα κύησης ή εμμηνόπαυσης.

Σε ορισμένες περιπτώσεις η νυκτουρία μπορεί να υποδηλώνει κάποια σοβαρά προβλήματα υγείας γι αυτό χρειάζεται να το συζητήσετε με το γιατρό σας, ώστε να διερευνηθεί και να αντιμετωπιστεί η αιτία.

Οι παθήσεις που συνδέονται με τη νυκτουρία είναι:

Σακχαρώδης διαβήτης

Υψηλή αρτηριακή πίεση

Καρδιολογικό νόσημα / καρδιακή ανεπάρκεια

Νεφρική ανεπάρκεια / νεφρική νόσος / λοίμωξη ουροποιητικού

Αγγειακή νόσος

Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών

Καρκίνος του προστάτη

Άπνοια του ύπνου

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

www.bountouri.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τι είναι η υπερδραστήρια κύστη και πως αντιμετωπίζεται

Έχετε συχνοουρία; μάθετε τα πάντα για τις 8 διαταραχές στην ούρηση