ΠΟΣΓΚΑμεΑ για την Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για τον Αυτισμό: Συμπερίληψη – Ισότητα – Δικαιοσύνη

Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για τον Αυτισμό σήμερα (2 Απριλίου) και στο προσκήνιο έρχονται τα πολλαπλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πάσχοντες. Στην Ελλάδα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία (ΠΟΣΓΚΑμεΑ), ιδρυτικό μέλος της ΕΣΑμεΑ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα ζητά «Συμπερίληψη – Ισότητα – Δικαιοσύνη – Προστασία των δικαιωμάτων των ατόμων με αυτισμό σε καιρούς κρίσης».
Όπως αναφέρει, η ΠΟΣΓΚΑμεΑ στέκεται στο πλευρό των ατόμων στο φάσμα του αυτισμού και των οικογενειών τους, αναδεικνύοντας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και διεκδικώντας τις απαραίτητες κοινωνικές και θεσμικές αλλαγές για μια δίκαιη και συμπεριληπτική κοινωνία.
«Η ημέρα αυτή, μάς βρίσκει και φέτος εν μέσω διαδοχικών και πολυμέτωπων κρίσεων. Οι παρατεταμένες υφεσιακές περίοδοι, οι γεωπολιτικές εξελίξεις, οι πληθωριστικές πιέσεις και η γενικότερη κοινωνικοοικονομική αβεβαιότητα έχουν επιφέρει σοβαρές επιπτώσεις στις ζωές όλων, με τα άτομα στο φάσμα του αυτισμού να πλήττονται δυσανάλογα», τονίζει.
Όπως αναφέρει έχουν επιδεινωθεί οι ήδη περιορισμένες δομές κοινωνικής υποστήριξης και τα ελλείμματα σε εκπαιδευτικά, εργασιακά, ασφαλιστικά και υγειονομικά ζητήματα. Η συνέπεια είναι να μένουν πολλά άτομα με αυτισμό χωρίς την αναγκαία προστασία από τους θεσμούς και την Πολιτεία.
«Σε αυτή τη συγκυρία, ενώνουμε τις δυνάμεις μας ώστε η ευαλωτότητα των ατόμων με αυτισμό να μην γίνει αιτία αποκλεισμών. Ο αυτισμός είναι μια νευροαναπτυξιακή διαφορετικότητα. Ο τρόπος που τον αντιμετωπίζουμε είναι καθρέφτης της δικαιοσύνης και της συμπερίληψης στην κοινωνία μας. Αυτό ισχύει σε κάθε περίοδο, είτε κρίσης είτε κανονικότητας», υπογραμμίζει.
Τι πρέπει να εξασφαλιστεί
Η ΠΟΣΓΚΑμεΑ τονίζει πως πολιτεία, θεσμοί, τοπική αυτοδιοίκηση, εκπαιδευτικές κοινότητες, εργοδότες και κάθε πλευρά, στο μέτρο του ρόλου και της ευθύνης της, οφείλει να διασφαλίσει:
- Ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση και την εργασία. Καμία κρίση δεν πρέπει να λειτουργεί ως πρόσχημα για τον αποκλεισμό και την περιθωριοποίηση των ατόμων με αυτισμό.
- Ενίσχυση των κοινωνικών δομών και υπηρεσιών. Η οικονομική επισφάλεια των δομών που παρέχουν κοινωνικές υπηρεσίες με αναπηρία και η υποχρηματοδότηση των δομών κλειστής περίθαλψης και φροντίδας επιδεινώνουν τις ανισότητες. Οδηγούν επίσης συχνά σε αθέατες επιμέρους κρίσεις. Είναι απαραίτητη η ενίσχυση των οικογενειών και των ατόμων με αυτισμό μέσω ολοκληρωμένων προσεγγίσεων και ευρέως φάσματος κοινωνικών πολιτικών.
- Προστασία από την οικονομική ανασφάλεια. Οι συνεχείς οικονομικές πιέσεις πλήττουν ασύμμετρα τα άτομα με αυτισμό και τις οικογένειές τους. Είναι θεμελιώδες δικαίωμα η διατήρηση και ενίσχυση των επιδομάτων αναπηρίας, των εξειδικευμένων υπηρεσιών και της πρόσβασης σε επαρκή, ποιοτική και εξατομικευμένη υγειονομική περίθαλψη και φροντίδα.
- Καταπολέμηση των διακρίσεων. Η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για τα άτομα με αυτισμό είναι αναγκαία. Χρειάζονται όμως και ουσιαστικές πολιτικές για την καταπολέμηση του στίγματος και των διακρίσεων που βιώνουν.
«Οι κρίσεις δεν μπορούν να αποτελούν δικαιολογία για αδικία. Αντίθετα, πρέπει να λειτουργούν ως υπενθύμιση ότι η κοινωνική συνοχή κρίνεται και από τον τρόπο που αντιμετωπίζονται οι πληθυσμοί αυξημένης ευαλωτότητας», συμπληρώνει η ΠΟΣΓΚΑμεΑ. Και ζητά με επιστολή της από τον αρμόδιο Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών την εξέταση των δυνατοτήτων ενίσχυσης των πόρων που διατίθενται σε αυτούς.
Φωτογραφία: iStock