Πόση ακριβώς ασπιρίνη κάνει καλό στις καρδιοπάθειες;
Για περισσότερα από 40 χρόνια η ασπιρίνη χρησιμοποιείται για την πρόληψη των καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων σε άτομα που διαγνώστηκαν με καρδιακή νόσο, ωστόσο η βέλτιστη δοσολογία δεν έχει ακόμη καθοριστεί. «Ξέρουμε ότι η ασπιρίνη μπορεί να βοηθήσει αλλά γνωρίζουμε επίσης ότι μπορεί να προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες, όπως αυξημένη αιμορραγία» επισημαίνει ο Joe Selby, διευθυντής του PCORI (Patient-Centered Outcomes Research Institute) που έχει αναλάβει την διεξαγωγή των κλινικών δοκιμών μέσω του δικτύου PCORnet.
Η σχετική μελέτη υπό την ονομασία ADAPTABLE (Aspirin Dosing: A Patient-centric Trial Assessing Benefits and Long-term Effectiveness) θα συγκρίνει τα οφέλη και τους κινδύνους της ημερήσιας δόσης ασπιρίνης σε άτομα με καρδιακά προβλήματα υγείας. Στο πλαίσιο της τριετούς κλινικής δοκιμής θα πάρουν μέρος 20.000 ασθενείς που έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή ή παρουσιάζουν σημαντική απόφραξη των στεφανιαίων αρτηριών τους, λαμβάνοντας σε καθημερινή βάση 81 mg ή 325 mg ασπιρίνης –η πρώτη είναι ασαφές κατά πόσο είναι ασφαλέστερη και αποτελεσματικότερη από την πιο ενισχυμένη δόση η οποία όμως έχει συσχετισθεί με αυξημένο κίνδυνο αιμορραγίας στο γαστρεντερικό σωλήνα.
Οι ασθενείς θα πρέπει να συμμετάσχουν για ένα διάστημα 24 και πλέον μηνών ενώ ο μέγιστος χρόνος παρακολούθησης θα είναι 30 μήνες. Η δοκιμή προβλέπεται να διεξαχθεί σε δύο στάδια, ξεκινώντας με μια εξάμηνη ανάπτυξη σχετικού πρωτοκόλλου και φάση εξειδίκευσης. Βάση των αποτελεσμάτων των δραστηριοτήτων της πρώτης φάσης, θα αποφασισθεί από το Ινστιτούτο αν η μελέτη θα προχωρήσει τελικά στην επόμενη φάση της εφαρμογής.