Με βάσει τις δεσμεύσεις των κυβερνήσεων των τελευταίων δύο ετών, για κάθε 10 αποχωρήσεις από το ΕΣΥ, θα αντιστοιχούσε στη χειρότερη περίπτωση μία πρόσληψη.
Όμως τα πράγματα στην πράξη είναι πολύ χειρότερα καθώς ελάχιστοι περνούν την πόρτα των νοσοκομείων. Το αποτέλεσμα είναι φυσικά οφθαλμοφανές μια που τα περισσότερα νοσηλευτικά ιδρύματα παρουσιάζουν αμέτρητα προβλήματα από τις ελλείψεις προσωπικού. Συχνά μάλιστα η λειτουργία τους χαρακτηρίζεται επικίνδυνη από τους ίδιους τους γιατρούς.
Όπως αναφέρει ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρης Βαρνάβας: «Στην αρχή της εισβολής της τρόικας η κυβέρνηση Παπανδρέου ισχυρίσθηκε πως η υγεία θα εξαιρεθεί από το πάγωμα προσλήψεων.
Μετά υπαναχώρησε στο 1/5 και στη συνέχεια στο 1/10.Δυστυχώς ο κανόνας 1/10, δηλαδή 1 πρόσληψη ανά 10 συνταξιοδοτήσεις, στην υγεία έχει γίνει πλέον 1/89 οδεύοντας με ταχύτητα στο απόλυτο μηδέν».
Είναι ενδεικτικό με βάσει τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης ότι τον Ιούλιο παρότι υπήρξαν στα νοσοκομεία 349 αποχωρήσεις, οι προσλήψεις που έγιναν ήταν…μηδέν.
Τον Ιούνιο τα πράγματα δεν ήταν πολύ καλύτερα καθώς μετά από 361 αποχωρήσεις στο ΕΣΥ, έγιναν 7 προσλήψεις και μια μεταφορά από άλλες υπηρεσίες του δημοσίου.
Τι σημαίνει αυτό; Ότι μέσα σε δύο μήνες από τις 710 αποχωρήσεις αντικαταστάθηκαν μόλις οι 8, εκ των οποίων μία αποτελούσε μεταφορά εργαζόμενου από ΔΕΚΟ!
Και οι συνθήκες αναμένεται να χειροτερέψουν το επόμενο διάστημα καθώς παρατηρείται πλέον ακόμη πιο έντονο κύμα φυγής στα νοσοκομεία, καθώς γιατροί και εργαζόμενοι σπεύδουν να αποχαιρετήσουν το ΕΣΥ είτε στρεφόμενοι προς τον ιδιωτικό τομέα είτε ακόμη και με πρόωρη συνταξιοδότηση. Όλα αυτά για να αποφύγουν τα ακόμα χειρότερα.
Δήμητρα Ευθυμιάδου