Πόσο ασφαλή είναι τα γενόσημα φάρμακα;Ερωτηματικά από ΙΣΑ
Συγκεκριμένα το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών σε έκτακτη συνεδρίασή του απέστειλε σχετική επιστολή στον ΕΟΦ, την οποία κοινοποίησε στον υπουργό Υγείας και στο ΣΕΥΥΠ, ‘έχοντας συζητήσει διεξοδικώς τα σοβαρότατα ζητήματα, τα οποία έχουν προκύψει από τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την δημόσια υγεία των Ελλήνων πολιτών, εξαιτίας της συνταγογράφησης με την δραστική ουσία, και εξαιτίας της μετάθεσης της επιλογής του θεραπευτικού σχήματος σε μη ιατρό, η οποία είναι ποινικά κολάσιμη πράξη και τιμωρείται σύμφωνα με το άρθρο 175 του ΠΚ .
Στο πλαίσιο αυτό ζητά άμεσα στοιχεία για τη χρήση των γενόσημων και ζητάει να πληροφορηθεί :
Πόσους ελέγχους βιοδιαθεσιμότητας, κλινικής αποτελεσματικότητας και ασφάλειας έχετε διεξάγει πριν την κυκλοφορία των γενοσήμων στην αγορά το τελευταίο εξάμηνο,
Πόσους ελέγχους έχετε διεξάγει μετά την κυκλοφορία των γενοσήμων καθώς επίσης και τις μελέτες σταθερότητας των συγκεκριμένων φαρμάκων σε βάθος χρόνου.
Ποιο είναι το ποσοστό της συμπλήρωσης του δελτίου φαρμακοεπαγρύπνησης και τι στοιχεία σας έχουν προσκομιστεί από τους ιατρούς.
Ποιες είναι οι παρενέργειες, οι οποίες έχουν παρουσιαστεί στις διάφορες φαρμακευτικές ουσίες που κυκλοφορούν το τελευταίο εξάμηνο.
Πόσο έχει επηρεασθεί η δημόσια υγεία, εξαιτίας της αλόγιστης και ανεξέλεγκτης χορήγησης σκευασμάτων από φαρμακοποιούς άνευ ιατρικής συνταγής μη ιατρούς.
Ποιο το ποσοστό και τα συγκριτικά στοιχεία των ελέγχων που έχετε διεξάγει σε σχέση με αυτούς που έχουν διεξαχθεί στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.
Όπως γνωστοποιεί ο ΙΣΑ η ανταλλαξιμότητα του θεραπευτικού σχήματος μέσα από την εκάστοτε επιλογή διαφορετικού σκευάσματος, είναι όχι μόνο αντιδεοντολογική σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αλλά μπορεί να κοστίσει την ίδια τη ζωή του αρρώστου, ιδιαίτερα για φάρμακα που έχουν εύρος διακύμανσης80%-125% και δεν έχουν μελέτες κλινικής αποτελεσματικότητας, βιοδιαθεσιμότητας και μελέτες τελικού προϊόντος».
Τέλος καλούν από το ΣΕΥΥΠ να τους παραδοθούν όλες τις περιπτώσεις που φαρμακοποιοί ή βοηθοί φαρμακείου χορηγούν συνταγογραφούμενα φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή, ώστε να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα απέναντι στην παράνομη αυτή πράξη που εγκυμονεί μεγάλο κίνδυνο για τη Δημόσια Υγεία.
Η θεραπεία του ασθενή αποτελεί ιατρική ευθύνη του θεράποντα γιατρού και αυτό είναι ένα Αξίωμα που πρέπει να είναι σεβαστό και μην καταστρατηγείται από κανέναν.
καυτή πατάτα
Ένα από τα μεγάλα αγκάθια που καλείται σε λίγες ημέρες να αντιμετωπίσει ο υπουργός υγείας στο νέο του ραντεβού με την τρόικα είναι η μειωμένη χρήση γενόσημων φαρμάκων γεγονός που εκτινάσσει την φαρμακευτική δαπάνη σε αστρονομικά νούμερα.
Παρά τα μέτρα μείωσης των τιμών και συνταγογράφησης της δραστικής ουσίας το ποσοστό χρήσης γενοσήμων φαρμάκων από ασφαλισμένους αγγίζει μετά βίας το 23%, όταν σε άλλες χώρες της Ευρώπης ξεπερνά το 50%.
Αξιοσημείωτο είναι ότι μια από τις βασικές δεσμεύσεις της Ελλάδας προς την τρόικα στο πλαίσιο της δημοσιονομικής προσαρμογής είναι η χρήση γενοσήμων να φτάσει τον Δεκέμβριο του 2013 στο 60%!
Η λογική πάντως στην οποία κινείται το υπουργείο είναι πως τα γενόσημα σκευάσματα είναι καταρχήν ασφαλή και δεύτερον συνταγογραφούνται κατά κόρον σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες εδώ και χρόνια.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Αλλάζει η συμμετοχή στα φάρμακα.Πόσο θα πληρώνουν οι ασθενείς
Προσλήψεις για να ανοίξουν οι Εντατικές προανήγγειλε ο Άδωνις
Κομματικά συμφέροντα πίσω από τις κινητοποιήσεις καταγγέλλει ο Άδωνις
Ημερομηνίες ορόσημα της κινητικότητας στο ΕΣΥ.Όλα για την αξιολόγηση και τα μόρια