Πόσο διαφέρει τελικά ο εγκέφαλος ανδρών και γυναικών; Τι έδειξε μεγάλη έρευνα
“Ο εγκέφαλος κάθε ανθρώπου δεν ανήκει αποκλειστικά σε μία από τις δύο διαφορετικές κατηγορίες”, έγραψαν οι ερευνητές στην έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση PNAS.
Οι επιστήμονες έφτασαν στο συμπέρασμα τους μετά από ανάλυση των απεικονίσεων του εγκεφάλου περίπου 1.400 ατόμων ηλικίας 13 έως 85 ετών. Για κάθε εγκέφαλο, οι επιστήμονες μέτρησαν το μέγεθος 29 διακριτών περιφερειών που προσδιορίζονταν από προηγούμενες έρευνες ότι συσχετίζονται με το φύλο του ατόμου. Περιοχές του εγκεφάλου δηλαδή που είναι πιο ανεπτυγμένες ή πιο δραστήριες ανάλογα με το αν το άτομο είναι άνδρας ή γυναίκα.
Αυτό που βρήκαν ήταν ότι πολύ λίγοι εγκέφαλοι είχαν μόνο ανδρικά ή μόνο γυναικεία χαρακτηριστικά. Στην συντριπτική τους πλειοψηφία, οι εγκέφαλοι των συμμετεχόντων στην έρευνα είχαν ένα μείγμα ανεπτυγμένων περιοχών που θεωρούνται συνυφασμένες με τους άνδρες ή με τις γυναίκες.
“Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι στη μέση”, δήλωσε χαρακτηριστικά η δρ Daphna Joel, νευροεπιστήμονας στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ.
Αν και η νέα μελέτη εξέτασε μόνο τη δομή του εγκεφάλου και όχι τη λειτουργία του, οι συγγραφείς της υποστηρίζουν ότι ενισχύει αυτό που η Επιστήμη έχει κάνει ολοένα και πιο ξεκάθαρο τα τελευταία χρόνια: ότι το ανθρώπινο φύλο δεν είναι δυαδικό με την έννοια που το ξεχωρίζουν οι περισσότεροι από εμάς.
Οι ερευνητές δεν λένε ότι δεν υπάρχουν διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών στην δομή του εγκεφάλου τους, αλλά ότι δεν υπάρχουν σαφείς και απόλυτες διακρίσεις ανάμεσα στις δύο περιπτώσεις.
“Κάθε εγκέφαλος είναι ένα μοναδικό ‘μωσαϊκό’ χαρακτηριστικών, μερικά από τα οποία μπορεί να είναι πιο συχνά στις γυναίκες σε σύγκριση με τους άνδρες, ενώ άλλα μπορεί να είναι πιο συχνά στους άνδρες σε σύγκριση με τις γυναίκες, ενώ πολλά από αυτά είναι κοινά στους εγκεφάλους και των δύο φύλων”, έγραψαν οι επιστήμονες στην μελέτη τους.
Οπλισμένοι με αυτές τις νέες πληροφορίες, μερικοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ήρθε η ώρα για την ανθρώπινη κοινωνία να επανεξετάσει την έμφαση που δίνει στο φύλο.
“Αυτή η μελέτη αντιτίθεται στην ιδέα ότι οι επιλογές επαγγελματικής σταδιοδρομίας ενός ατόμου πρέπει να επηρεάζονται από δήθεν βιολογικές διαφορές (όπως το φύλο του), σε αντίθεση με τις ισχύουσες πολιτισμικές προσδοκίες”, εξήγησε η ερευνήτρια Margaret McCarthy, εμπειρογνώμονας στις διαφορές στον εγκέφαλο ανάλογα με το φύλο, στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ στη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ.