ΠΟΤΑΜΙ: «Να δοθεί λύση στη συνεχή υποβάθμιση του Νοσοκομείου Διδυμότειχου»

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Την προβληματική λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Διδυμότειχου, λόγω των συνεχιζόμενων ελλείψεων σε υγειονομικό προσωπικό αλλά και λόγω της κατάργησης της διοικητικής αυτονομίας του εδώ και 4,5 χρόνια, αναδεικνύει ο βουλευτής Αττικής και Γραμματέας Κοινοβουλευτικού Έργου με το Ποτάμι, Γιώργος Μαυρωτάς, με ερώτησή του προς τον Υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθό.

Παρά και τις πρόσφατες ηχηρές διαμαρτυρίες των κατοίκων της ακριτικής περιοχής του Έβρου, συγκεκριμένη και βιώσιμη λύση δεν έχει δοθεί ακόμη από το Υπουργείο Υγείας το οποίο συν τοις άλλοις αποφεύγει να απαντά και στον κοινοβουλευτικό έλεγχο για το εν λόγω καίριο θέμα.

Γνωρίζοντας τις χιλιομετρικές αποστάσεις που πρέπει να διανύσουν, αλλά και του κακού επαρχιακού οδικού δικτύου, οι κάτοικοι του Βορείου Έβρου ζουν με την καθημερινή αγωνία σε ότι αφορά την υγειονομική τους περίθαλψη. Όπως επισημαίνει ο κ. Μαυρωτάς το νοσοκομείο του Διδυμότειχου υπολειτουργεί εξαιτίας των σημαντικών ελλείψεων σε προσωπικό οι οποίες στην καλύτερη περίπτωση αντιμετωπίζονται περιστασιακά και με προσωρινές παρεμβάσεις, αλλά και στις δυσλειτουργίες που οφείλονται στη διοικητική ενοποίησή του με το νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης.

Ο βουλευτής του Ποταμιού ρωτά τον Υπουργό για τις ελλείψεις που παρουσιάζονται στη λειτουργία τμημάτων και κλινικών, για τα κενά σε ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό και με ποιον τρόπο αυτά θα αντιμετωπιστούν σε μόνιμη βάση. Θέτει επίσης το ζήτημα της επαναφοράς της διοικητικής αυτονομίας του Γ.Ν. Διδυμοτείχου ενώ ζητά ενημέρωση σχετικά με τις ενέργειες του Υπουργείου για τη λειτουργία του Ε.Κ.Α.Β. στον ακριτικό νομό του Έβρου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

Προς τον Υπουργό Υγείας

ΘΕΜΑ: Προβλήματα λειτουργίας του Γενικού Νοσοκομείου Διδυμότειχου.

Το Γενικό Νοσοκομείο Διδυμότειχου εξυπηρετεί σήμερα έναν πληθυσμό που ανέρχεται στους 100.000 κατοίκους, καθώς και τις ανάγκες της δευτεροβάθμιας ιατρικής περίθαλψης του στρατιωτικού προσωπικού της ευρύτερης περιοχής. Επιπρόσθετα, είναι η μοναδική μόνιμη υγειονομική δομή για την προληπτική εξέταση και περίθαλψη των φιλοξενουμένων, του εν λειτουργία Κέντρου Πρώτης Υποδοχής και του παρακείμενου Κέντρου Προσωρινής Κράτησης, προσφύγων και μεταναστών Φυλακίου Έβρου.

Τα αστικά κέντρα της Ορεστιάδας και του Σουφλίου βρίσκονται σε απόσταση 20 χιλιομέτρων και το επόμενο πλησιέστερο νοσοκομείο λειτουργεί στην Αλεξανδρούπολη σε απόσταση 90 χιλιομέτρων. Το ακρότατο σημείο που εξυπηρετεί το Γ.Ν. Διδυμότειχου βρίσκεται στο Ορμένιο, στα σύνορα Ελλάδας-Βουλγαρίας και απέχει από το Διδυμότειχο 65 χιλιόμετρα.

Η ενοποίηση, των δυο απομακρυσμένων αλλά και ανομοιογενών Νοσοκομείων, ενός Πανεπιστημιακού (Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης) και ενός Κρατικού (Γενικό Νοσοκομείο Διδυμότειχου) σε εφαρμογή του ν.4052/2012, με διαφορετικές προϊστάμενες αρχές, το Υπουργείο Παιδείας από τη μία και το Υπουργείο Υγείας από την άλλη, με διαφορετικά πληροφοριακά συστήματα και διαδικασίες, είχε ως αποτέλεσμα τη δυσλειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Διδυμότειχου.

Πέντε χρόνια μετά τη διοικητική υπαγωγή του Γ.Ν. Διδυμότειχου στο Πανεπιστημιακό Π.Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης, οι ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό συνθέτουν έναν καθημερινό Γολγοθά για τους κατοίκους της περιοχής στον βόρειο Έβρο. Τα διάφορα προβλήματα που προέκυψαν έχει επισημάνει πρόσφατα και ο Ιατρικός Σύλλογος Έβρου με επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας.

Συγκεκριμένα εδώ και μήνες, δύο κλινικές «πρώτης γραμμής» με μεγάλη σημασία για τους ηλικιωμένους κυρίως κατοίκους, η ουρολογική και η οφθαλμολογική, δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να αναγκάζονται να μεταβούν στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης. Συχνά οι ελλείψεις σε προσωπικό αντιμετωπίζονται προσωρινά με μετακινήσεις ιατρών από τα Κέντρα Υγείας ή το νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, όπως επεσήμανε ο Ιατρικός Σύλλογος Έβρου για τα ζητήματα που προέκυψαν στην ορθοπεδική κλινική, το αναισθησιολογικό και το νεφρολογικό τμήμα του νοσοκομείου.

 

Η υποβάθμιση της υγειονομικής περίθαλψης στον Έβρο όμως, οδηγεί συχνά τους κατοίκους να αναζητούν την παροχή υπηρεσιών υγείας στην Τουρκία ή στην Βουλγαρία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατα έλαβε χώρα μεγάλη κινητοποίηση των κατοίκων της περιοχής του Διδυμότειχου, όπου διαμαρτύρονταν για τη μη υλοποίηση των δεσμεύσεων για την αναβαθμισμένη λειτουργία/αυτονομία του νοσοκομείου. Επίσης στις 3 Μαϊου 2017 εκδόθηκε ομόφωνο ψήφισμα θεσμικών φορέων του νομού Έβρου ζητώντας την αναβάθμιση του νοσοκομείου του Διδυμοτείχου, την πλήρη αυτονόμησή του, την επαναφορά του αποσπασμένου προσωπικού και μεταξύ άλλων και την πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. υπουργός:

1. Σε τι ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε για την πλήρη κάλυψη των αναγκών του Γενικού Νοσοκομείου Διδυμότειχου σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό δεδομένης της γεωγραφικής απόστασης που καλύπτει και του ακριτικού χαρακτήρα της περιοχής;

2. Πόσοι εργαζόμενοι του ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού παρα-ιατρικού προσωπικού με οργανικές θέσεις στο Γ.Ν. Διδυμότειχου είναι αποσπασμένοι σε διοικητικές υπηρεσίες ή απασχολούνται στο νοσοκομείο σε αλλότρια καθήκοντα;

3. Προτίθεστε να εξετάσετε την επαναφορά της διοικητικής αυτονομίας του Γ.Ν. Διδυμότειχου με στόχο την καλύτερη και ταχύτερη αντιμετώπιση των εμφανιζομένων προβλημάτων και τη βελτιστοποίηση της παρεχόμενης υγειονομικής υποστήριξης, στο πλαίσιο και της διαβούλευσης για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας;

4. Έχετε εξετάσει την περίπτωση ίδρυσης και λειτουργίας σταθμού Ε.Κ.Α.Β στα Δίκαια του Δήμου Ορεστιάδας, στο βορειότερο σημείο της χώρας, με σκοπό την έγκαιρη παροχή πρώτων βοηθειών και διακομιδής ασθενών στα Κέντρα Υγείας και στο Γ.Ν. Διδυμότειχου, όταν ο πλησιέστερος σταθμός Ε.Κ.Α.Β. βρίσκεται στην Ορεστιάδα, σε απόσταση 50 χιλιομέτρων από τα Δίκαια;

5. Ποια είναι τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Ε.Κ.Α.Β στον νομό Έβρου και πώς αντιμετωπίζονται;

6. Υπάρχει στον σχεδιασμό σας πρόβλεψη για μόνιμη και πλήρη στελέχωση με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Κέντρου Πρώτης Υποδοχής Φυλακίου, με στόχο την άμεση εξυπηρέτηση των φιλοξενουμένων και την αποσυμφόρηση των Κέντρων Υγείας και του Γ.Ν. Διδυμότειχου;

7. Ποια είναι η στοχευμένη στρατηγική του Υπουργείου Υγείας για την αναβάθμιση της υγειονομικής φροντίδας της ακριτικής περιοχής του νομού Έβρου;

Ο ερωτών βουλευτής

Γιώργος Μαυρωτάς – Αττικής