Και συνεχίζουν: «Σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, παρά την περί του αντιθέτου εσκεμμένη φημολογία, εκδήλωσε ενδιαφέρον ένας σημαντικός αριθμός γιατρών, κυρίως, στα μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά όχι δυστυχώς στην περιφέρεια και στα νησιά. Βέβαια, εδώ να υπογραμμίσουμε ότι το βάρος αυτής της -τουλάχιστον μερικής- αποτυχίας δεν αφορά μόνο το υπουργείο Υγείας αλλά και συνολικά την κυβέρνηση και τον κ. Τσίπρα, οι οποίοι διατυμπάνιζαν ότι μέχρι το τέλος του έτους θα είναι σε πλήρη λειτουργία οι 239 ΤΟΜΥ ανά την Ελλάδα».
Το Ποτάμι, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας τον Αύγουστο, μαζί και με άλλες ενστάσεις και τον εντοπισμό θολών σημείων, είχε εγκαίρως προειδοποιήσει τους κ. Ξανθό και κ. Πολάκη για τα προβλήματα υλοποίησης του σχεδίου, κυρίως λόγω της αδυναμίας στελέχωσης των ΤΟΜΥ σε όλη την Ελλάδα. Όπως λένε, «δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε, όπως δεν εισακούστηκαν και οι Ιατρικοί Σύλλογοι με τους οποίους δεν επιθυμεί να συνδιαλέγεται το υπουργείο Υγείας, και έτσι ο πυρήνας των ΤΟΜΥ που είναι οι ιατροί ειδικότητας γενικής ιατρικής και παθολογίας γύρισαν την πλάτη στα σχέδια της κυβέρνησης και μόλις το 38% (364 άτομα) εκδήλωσε ενδιαφέρον για 956 θέσεις!
Περιμένουμε τις επόμενες ημέρες, αντί το Υπουργείο να αναζητεί το εύκολο άλλοθι στη μετανάστευση πολλών ιατρών στο εξωτερικό, να κάνει την αυτοκριτική του έστω και καθυστερημένα και να ενημερώσει την κοινωνία για το τι θα πράξει από εδώ και πέρα, προκειμένου να μην αποτύχει το όλο εγχείρημα αναβάθμισης της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ξεκινώντας με το ποιες ΤΟΜΥ θα λειτουργήσουν στο άμεσο επόμενο διάστημα και σε ποιες περιοχές», καταλήγουν.