Iatropedia

Πότε η καρδιακή αρρυθμία είναι ανεξάρτητη από την κατανάλωση καφέ

Η κατανάλωση καφέ δεν σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής, η οποία είναι η συχνότερη μορφή αρρυθμίας της καρδιάς, σύμφωνα με μια νέα σουηδική επιστημονική μελέτη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Σουζάνα Λάρσον του Ιατρικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «BMC Medicine», αξιολόγησαν (μετα-αναλυση) όλες τις έως τώρα δημοσιευμένες έρευνες πάνω στη σχέση καφέ-αρρυθμίας.

Η μελέτη – η μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα- κάλυψε συνολικά σχεδόν 250.000 άτομα για μια περίοδο 12 ετών. Η μέση κατανάλωση καφέ ανά άτομο ήταν τρία φλιτζάνια. Η μέτρια κατανάλωση καφέ έχει στο παρελθόν συσχετισθεί με μειωμένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου και εγκεφαλικού, αλλά στην περίπτωση της κολπικής μαρμαρυγής έως τώρα η κατάσταση δεν ήταν ξεκάθαρη.

Η κολπική μαρμαρυγή, η πιο κοινή μορφή αρρυθμίας, αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού, καρδιακής ανακοπής και πρόωρου θανάτου. Αν και προηγουμένως υπήρχαν φόβοι ότι ο πολύς καφές μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για εμφάνιση κολπικής μαμαρυγής, η νέα μελέτη δείχνει ότι δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος.

«Οι άνθρωποι που τους αρέσει ο καφές, μπορούν με ασφάλεια να συνεχίσουν να τον πίνουν, τουλάχιστον με μέτρο, χωρίς τον κίνδυνο να εμφανίσουν κολπική μαρμαρυγή» δήλωσε η Λάρσον. Επεσήμανε πάντως ότι επειδή δεν έχουν υπάρξει μέχρι σήμερα πολλές μελέτες πάντω στο ζήτημα, καλό θα ήταν να γίνουν κι άλλες στο μέλλον. Κατά τους Σουηδούς επιστήμονες, δεν είναι δυνατό να αποκλειστεί ότι ο καφές πιθανώς μπορεί να «πυροδοτήσει» άλλες μορφές αρρυθμίας της καρδιάς.

Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ