Iatropedia

Πότε πρέπει να γίνεται η στεφανιογραφία ;

Απόλυτη ένδειξη για τέλεση στεφανιογραφίας έχει το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου γιατί είναι το μέσον με το οποίο θα βρούμε την ένοχη στεφανιαία απόφραξη και θα την διανοίξουμε με αγγειοπλαστική. Αν αυτά γίνουν σε λιγότερο από 2-3 ώρες από την εισβολή του εμφράγματος, πρόκειται για μια πραγματικά σωτήρια επέμβαση, αφού σώζει το μυοκάρδιο, το οποίο καταστρέφεται διαφορετικά χωρίς αιμάτωση (δηλαδή χωρίς οξυγόνο).

Γράφει ο Αντώνιος Δ. Βραχάτης

Επεμβατικός Καρδιολόγος – τέως Διευθυντής Γ.Ν.Α. «Γ.Γεννηματάς»

Αν δεν είναι δυνατόν να εκμεταλλευτούμε τις πρώτες μετεμφραγματικές, τότε μέχρι και το 1ο μετεμφραγματικό 12ωρο η διάνοιξη της αποφραγμένης αρτηρίας είναι και πάλι ωφέλιμη.

Στα εμφράγματα που χορηγήθηκε ενδοφλέβια θρομβόλυση (φάρμακο που προσπαθεί να διαλύσει το θρόμβο στην αποφραγμένη αρτηρία), με τη στεφανιογραφία θα εντοπίσουμε την υπολειπόμενη ένοχη στένωση για να εμποδίσουμε με τη διόρθωση της τις υποτροπές (επανεμφράξεις).

Εξ ίσου ισχυρή ένδειξη με το οξύ έμφραγμα αλλά με μεγαλύτερα χρονικά περιθώρια για την εκτέλεση της στεφανιογραφίας έχουν γενικά τα οξέα στεφανιαία σύνδρομα τα οποία είναι δυνητικά προεμφραγματικές καταστάσεις. Και πάλι ο εντοπισμός και διόρθωση της ένοχης στένωσης (ή και περισσοτέρων στενώσεων) αποτρέπουν τα χειρότερα (έμφραγμα και ενοχλήσεις). Στις περιπτώσεις του εμφράγματος και των οξέων στεφανιαίων συνδρόμων, η συμβολή της στεφανιογραφίας είναι μέγιστη, γιατί είναι η προϋπόθεση, για να ακολουθήσει η δραστική θεραπεία που σώζει – επιμηκύνει ζωές και αποτρέπει αναπηρίες.

Ένδειξη για στεφανιογραφία, έχουν ακόμη και οι περιπτώσεις χρόνιας στεφανιαίας νόσου με σοβαρά στηθαγχικά ενοχλήματα μη ανακουφιζόμενα με την πλήρη φαρμακευτική αγωγή. Στις περιπτώσεις αυτές ο εντοπισμός της ένοχης ή των ένοχων στενώσεων και η διόρθωση τους ανακουφίζουν από τα συμπτώματα και βελτιώνουν έτσι την ποιότητα ζωής. Δεν πρέπει να καταφεύγουμε εύκολα στη στεφανιογραφία όμως όταν τα συμπτώματα είναι ήπια, διότι εισάγομε ένα έστω μικρό αλλά απειλητικό για τη ζωή κίνδυνο, με μοναδικό όφελος τη συμπτωματική ανακούφιση (σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στις οξείες στεφανιαίες καταστάσεις ο λόγος κινδύνου-ωφέλειας δεν είναι ευνοϊκός).

Ένδειξη υπάρχει και μετά από δοκιμασία κόπωσης που αποκάλυψε σοβαρό πρόβλημα ισχαιμίας. Αν και στη χρόνια στεφανιαία νόσο η επεμβατική θεραπεία έχει ανακουφιστικό χαρακτήρα (καλύτερη ποιότητα ζωής από τον έλεγχο των στηθαγχικών συμπτωμάτων) υπάρχουν και εξαιρέσεις. Έτσι η αποκάλυψη νόσου του στελέχους ή αναλόγου κατάστασης επιβάλει άμεσα επεμβατική θεραπεία (αγγειοπλαστική των στεφανιαίων αρτηριών ή αορτοστεφανιαία παράκαμψη-bypass), που κυριολεκτικά σώζει.

Τέλος, στεφανιογραφία πρέπει να εκτελείται πριν από χειρουργική (ή διαδερμική) αποκαταστάση δομικών βλαβών της καρδιάς(π.χ. αντικατάσταση αορτικής βαλβίδας) σε όλους τους ασθενείς (με εξαίρεση τους άνδρες < 40 ετών και τις προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, εφόσον είναι ελεύθεροι παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου).

Αντώνιος Δ. Βραχάτης

Επεμβατικός Καρδιολόγος – τέως Διευθυντής Γ.Ν.Α. «Γ.Γεννηματάς»

http://www.kardiologiko.gr/