Iatropedia

ΠΟΥ: Άκαρπες οι διαπραγματεύσεις για ένα παγκόσμιο σχέδιο για την πρόληψη των πανδημιών

Οι διαπραγματεύσεις θα ξαναρχίσουν τον Απρίλιο, με την ελπίδα συμφωνίας έως τα τέλη Μαΐου.

Ύστερα από δύο χρόνια επίπονων συνομιλιών, τα κράτη-μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) δεν κατάφεραν να καταλήξουν χθες, Πέμπτη, σε διεθνή συμφωνία με στόχο την καλύτερη προετοιμασία του κόσμου για μια μελλοντική πανδημία. Οι διαπραγματεύσεις θα ξαναρχίσουν τον Απρίλιο.

Οι 194 χώρες που συνήλθαν στις διαπραγματεύσεις, αποφάσισαν να επεξεργαστούν δεσμευτικό κείμενο για να αποφευχθεί επανάληψη των θανάσιμων και δαπανηρών σφαλμάτων που έγιναν κατά την διαχείριση της πανδημίας της COVID-19.

Η πανδημία αποκάλυψε σε ποιο βαθμό ο κόσμος ήταν απροετοίμαστος να αντιμετωπίσει μια κρίση τέτοιου μεγέθους. Ο ένατος και τελευταίος κύκλος διαπραγματεύσεων άρχισε στις 18 Μαρτίου και ολοκληρώθηκε χθες χωρίς τελικό κείμενο.

«Δεν είσαστε μακριά από την σύναψη συμφωνίας», δήλωσε ο Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, γενικός γραμματέας του ΠΟΥ. «Συνεχίζω να διατηρώ τις ελπίδες… Μία συμφωνία είναι ένα εργαλείο που σώζει ζωές και όχι  απλώς ένα φύλλο χαρτί».

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ απηύθυνε έκκληση στις χώρες να ριχτούν ξανά στη δουλειά για να καταλήξουν σε τελική συμφωνία έως τα τέλη Μαΐου.

Οι συνομιλίες άρχισαν τον Φεβρουάριο του 2022. Στόχος ήταν τα μέλη του οργανισμού να υιοθετήσουν επισήμως μία συμφωνία στην προσεχή Παγκόσμια Σύνοδο Υγείας. Η Σύνοδος θα αρχίσει τις εργασίες της στις 27 Μαΐου 2024 στη Γενεύη.

Τα βασικά θέματα

Ωστόσο ύστερα από δύο χρόνια συζητήσεων παραμένουν σημαντικά σημεία τριβής. Έτσι, το προσχέδιο της συμφωνίας παραμένει γεμάτο με προσωρινές διατυπώσεις σε παρενθέσεις, οι οποίες υποδεικνύουν πιθανές εναλλακτικές λύσεις.

Τα βασικά θέματα που τελούν ακόμη υπό διαπραγμάτευση είναι κυρίως:

Οι ευρωπαϊκές χώρες θέλουν να επενδύονται περισσότερα χρήματα στην πρόληψη. Οι αφρικανικές (που είχαν αφεθεί στο περιθώριο στη διάρκεια της COVID-19) θέλουν τεχνογνωσία, χρηματοδότηση και επαρκή πρόσβαση σε τεστ, εμβόλια, θεραπείες. Οι ΗΠΑ θέλουν εγγύηση διαφάνειας και άμεση ανταλλαγή δεδομένων για κάθε ξέσπασμα αγνώστων ασθενειών.

Χωρίς συμφωνία «θα βιώσουμε τις ίδιες ανισότητες, την ίδια έλλειψη συντονισμού, τις ίδιες απώλειες ζωών και βιοποριστικών μέσων που θα μπορούσαν να αποφευχθούν και τις ίδιες κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές αναταραχές με αυτές που παρατηρήθηκαν με την COVID-19», προειδοποίησε προ ημερών ο Dr. Ghebreyesus.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: iStock