ΠΟΥ – ECDC: Αυξάνονται τα κρούσματα φυματίωσης στα παιδιά – Που βρίσκεται η Ελλάδα

  • Ρούλα Τσουλέα
φυματίωση
Το 2023 διαγνώστηκαν σχεδόν 39.000 άνθρωποι στην ΕΕ/ΕΟΧ και 172.000 σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή περιφέρεια του ΠΟΥ.

Ολοένα περισσότερα παιδιά και έφηβοι, ηλικίας κάτω των 15 ετών, στην Ευρώπη προσβάλλονται από φυματίωση, η οποία ιδίως στα πολύ μικρά παιδιά ενέχει κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών.

Νέα έκθεση που έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών(ECDC) και η Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO Europe) αποκαλύπτει ότι σχεδόν ένα στα 20 κρούσματα φυματίωσης στην Ευρώπη καταγράφονται στους ανηλίκους.

Μάλιστα ο αριθμός τους αυξήθηκε «ανησυχητικά» το 2023 έναντι της προηγούμενης χρονιάς, καθώς ήταν 10% υψηλότερος απ’ ό,τι το 2022, τονίζεται στην έκθεση.

Ειδικότερα, τόσο στα 53 κράτη μέλη της ευρωπαϊκής περιφέρειας του ΠΟΥ όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) το 4,3% των κρουσμάτων φυματίωσης καταγράφεται πλέον σε παιδιά ηλικίας κάτω των 15 ετών. Το 2023 ήταν η τρίτη συνεχόμενη χρονιά στην οποία παρατηρήθηκε αύξηση των κρουσμάτων μεταξύ τους.

Η αύξηση αυτή υποδηλώνει ότι η φυματίωση εξαπλώνεται ανενόχλητη στην ΕΕ, τονίζεται στην έκθεση. Απαιτείται η λήψη άμεσων μέτρων για να ελεγχθεί η κατάσταση.

Πιο αναλυτικά, το 2023 καταγράφηκαν στην ΕΕ και τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΕ/ΕΟΧ) 38.993 κρούσματα. Περισσότερα από 1.600 από αυτά (το 4,3%) υπολογίζεται ότι ήταν παιδιά και νεαροί έφηβοι. Ο αριθμός των παιδιατρικών κρουσμάτων είναι μεγαλύτερος κατά 650 περιστατικά, σε σύγκριση με το 2022.

Εκείνο, όμως, που ανησυχεί ιδιαιτέρως τις υγειονομικές Αρχές είναι ότι στο 20% των περιπτώσεων είναι άγνωστο αν τα παιδιά ολοκλήρωσαν τη θεραπεία τους. Εάν δεν το έκαναν, υπάρχει κίνδυνο αρνητικών εκβάσεων, όπως η ανάδυση ανθεκτικών στα αντιβιοτικά μικροβίων.

Η φυματίωση προκαλείται από ένα βακτήριο γνωστό ως μυκοβακτηρίδιο ή βάκιλος του Κοχ. Το μικρόβιο αυτό συνήθως προσβάλλει τους πνεύμονες. Μπορεί όμως να εξαπλωθεί και σε άλλα όργανα του σώματος.

φυματίωση

Στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τη νέα έκθεση, η Ελλάδα είναι μία από τις τέσσερις χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ όπου η φυματίωση προκαλεί περισσότερα κρούσματα απ’ ό,τι πριν την πανδημία. Η αύξηση ήταν το 2023 της τάξης του 1% έως 3% σε σύγκριση με το 2019. Οι άλλες τρεις χώρες όπου επίσης παρατηρείται αύξηση είναι οι:

  • Κύπρος
  • Ισλανδία
  • Σλοβακία

Στην Ελλάδα, το 2023 αρρώστησαν συνολικώς 21 ανήλικοι από φυματίωση. Μόνο τέσσερις όμως είχαν ηλικία κάτω των 15 ετών. Πρόκειται για δύο βρέφη (κάτω του 1 έτους) και δύο νήπια (κάτω των 5 ετών). Οι υπόλοιποι 17 ανήλικοι είχαν ηλικία 15 ετών και άνω.

Ο αριθμός αυτός φέρνει την χώρα μας στις τρεις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης όσον αφορά τους ανήλικους ασθενείς ηλικίας 0-14 ετών. Και αυτό, διότι αναλογεί σε λιγότερο από το 1% των κρουσμάτων που κάθε χρόνο προκαλεί η φυματίωση στην Ελλάδα.

Και θάνατοι

Η νέα έκθεση υπολογίζει επίσης ότι στην ΕΕ/ΕΟΧ πέθαναν το 2023 περισσότεροι από 3.600 Ευρωπαίοι από φυματίωση. Μεταξύ αυτών εκτιμάται ότι συμπεριλαμβάνονται 44 θάνατοι στην Ελλάδα.

Σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή περιφέρεια του ΠΟΥ, εξ άλλου, καταγράφηκαν το 2023 πάνω από 172.000 κρούσματα νέα και υποτροπιάζουσας φυματίωσης. Η περιφέρεια αυτή καλύπτει την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας.

«Το να δώσουμε ένα τέλος στη φυματίωση δεν είναι όνειρο. Είναι επιλογή. Δυστυχώς, το τρέχον φορτίο της νόσου και η ανησυχητική αύξηση στα παιδιά μάς υπενθυμίζουν ότι παραμένει εύθραυστη η πρόοδος εναντίον αυτής της αποτρέψιμης και ιάσιμης νόσου», δήλωσε ο Dr. Hans Henri P. Kluge, διευθυντής της ευρωπαϊκής περιφέρειας του ΠΟΥ. Και προειδοποίησε ότι η φυματίωση δεν προκαλεί πάντοτε συμπτώματα, επομένως μπορεί κάλλιστα να μην γίνεται αντιληπτή.

Φωτογραφία: iStock