ΠΟΥ: Ιστορική συμφωνία των κρατών-μελών του για την αντιμετώπιση των μελλοντικών πανδημιών

  • Ρούλα Τσουλέα
συμφωνία
Η συμφωνία επετεύχθη έπειτα από 3 χρόνια διαπραγματεύσεων. Συμπεριλαμβάνει βοήθεια προς τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Σε ιστορική συμφωνία για την αντιμετώπιση των πανδημιών του μέλλοντος κατέληξαν τα κράτη-μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), έπειτα από τρία και πλέον χρόνια σκληρών διαπραγματεύσεων.

Η νομικά δεσμευτική συμφωνία έχει ως στόχο να ενισχύσει τις άμυνες του πλανήτη εναντίον των νέων παθογόνων. Η δημιουργία της αποφασίσθηκε στον απόηχο της πανδημίας της COVID-19, που κόστισε εκατομμύρια ζωές την περίοδο 2020-2022.

Από τη συμφωνία απουσιάζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, οι οποίες με διάταγμα του Ντόναλντ Τραμπ αποσύρονται από τον ΠΟΥ.

Η συμφωνία θεωρείται ως νίκη του διεθνούς οργανισμού, σε μία εποχή που πλήττεται από τις ραγδαίες περικοπές της αμερικανικής χρηματοδότησης προς τα προγράμματα αρωγής.

Όπως ανακοίνωσε ο ΠΟΥ, το προσχέδιο της συμφωνίας θα συζητηθεί στην επερχόμενη Παγκόσμια Σύνοδο Υγείας. Η Σύνοδος θα διεξαχθεί τον Μάιο. Η συμφωνία έχει ως στόχο να ενισχύσει την παγκόσμια συνεργασία στην πρόληψη, προετοιμασία και απόκριση στις μελλοντικές απειλές για τη δημόσια Υγεία.

Οι σχετικές συζητήσεις άρχισαν τον Δεκέμβριο του 2021. Χρειάσθηκαν 13 επίσημοι κύκλοι συνεδριάσεων (οι εννέα παρατάθηκαν) και πολλές άτυπες και διαμεσολαβητικές διαπραγματεύσεις για να φτάσουν τα κράτη σε αυτό το αποτέλεσμα.

«Τα έθνη του κόσμου έγραψαν σήμερα ιστορία στη Γενεύη», δήλωσε ο Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, γενικός διευθυντής του ΠΟΥ. «Με την επίτευξη συναίνεσης στην «Συνθήκη των Πανδημιών» όχι μόνον θέτουν σε εφαρμογή ένα σχέδιο που θα κάνει εις το διηνεκές ασφαλέστερο τον κόσμο, αλλά αποδεικνύουν ότι ο πολυμερισμός παραμένει ζωντανός. Αποδεικνύουν επίσης ότι στον διχασμένο κόσμο μας, τα έθνη μπορούν να συνεργασθούν για να βρουν κοινό τόπο και κοινή απόκριση στις κοινές απειλές».

Τι προβλέπει

Η συμφωνία προβλέπει, μεταξύ άλλων:

  • Την καθιέρωση ενός συστήματος πρόσβασης και διαμοιρασμού παροχών για τα παθογόνα
  • Την λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την πρόληψη των πανδημιών
  • Την κατασκευή γεωγραφικώς κατανεμημένων εγκαταστάσεων Έρευνας & Ανάπτυξης
  • Τη διευκόλυνση της μεταφοράς τεχνολογίας και των συναφών γνώσεων, δεξιοτήτων και εξειδίκευσης για την παραγωγή προϊόντων υγείας συναφών με τις πανδημίες
  • Την αξιοποίηση ειδικευμένου, εκπαιδευμένου και πολυεπιστημονικού εθνικού και παγκόσμιου εργατικού υγειονομικού δυναμικού
  • Την δημιουργία συντονιστικού οικονομικού μηχανισμού
  • Την λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την ενίσχυση της ετοιμότητας, της προθυμίας, των λειτουργιών και της ανθεκτικότητας των συστημάτων υγείας
  • Την καθιέρωση μιας παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας και ενός παγκόσμιου δικτύου logistics

Φωτογραφία: iStock