ΠΟΥ: Καταδικάζει τις επιθέσεις σε ουκρανικά νοσοκομεία και ασθενοφόρα – Ανακοίνωση και από το ECDC
Η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών επιβεβαίωσε χθες ότι τουλάχιστον 9 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε 16 επιθέσεις σε εγκαταστάσεις ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου. Δεν ανέφερε ποιος ήταν υπεύθυνος για τον θάνατό τους.
Η Κάθριν Σμόλγουντ, ανώτερη αξιωματούχος του ΠΟΥ για τη διαχείριση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης στην Ευρώπη, δήλωσε σε ενημέρωση των δημοσιογράφων ότι ο απολογισμός περιλαμβάνει περιστατικά στα οποία ασθενοφόρα έχουν επιταχθεί για λόγους άλλους από την παροχή υγειονομικής έκτακτης βοήθειας.
«Θα συνεχίσουμε να επικαιροποιούμε αυτούς τους αριθμούς. Αυξάνονται με αρκετά γρήγορο ρυθμό τις τελευταίες λίγες ημέρες», δήλωσε η Σμόλγουντ.
Η υπηρεσία εργάζεται για να παράσχει άμεσα ιατρικές προμήθειες στην Ουκρανία, όπου εξαντλούνται οι προμήθειες οξυγόνου, ινσουλίνης, εξοπλισμού ατομικής προστασίας καθώς και οι χειρουργικές προμήθειες και τα προϊόντα αίματος, δήλωσε ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη Χανς Κλούγκε στην ενημέρωση αυτή.
Η παροχή οξυγόνου, παιδικών εμβολίων και εμπειρογνωσίας σε θέματα ψυχικής υγείας είναι μεταξύ των βασικών προτεραιοτήτων του ΠΟΥ για την περιοχή, δήλωσε ο ίδιος.
Δείτε επίσης: Yγειονομική «βόμβα» ο πόλεμος στην Ουκρανία – Κίνδυνος νέας μετάλλαξης του κορονοϊού στην Ευρώπη
Ευάλωτες οι γυναίκες σε σεξουαλικές επιθέσεις και εγκλήματα έμφυλης βίας
Ο Κλούγκε τόνισε επίσης την ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στις ανάγκες υγείας των γυναικών, όπως μητρικής υγείας και έκτακτης γυναικολογικής φροντίδας, καθώς και να αντιμετωπιστούν περιστατικά σεξουαλικής και έμφυλης βίας.
«Οι διαμάχες του παρελθόντος μας έχουν δείξει ότι έφηβες, γυναίκες με αναπηρίες και γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας βρίσκονται στην πλέον ευπαθή κατάσταση».
«Αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να υποστούν επιθέσεις από ανθρώπους εκτός σπιτιού και από ένοπλες ομάδες, καθώς και βία από τους συντρόφους τους, σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση», δήλωσε ο Κλούγκε.
ECDC: Ευάλωτοι οι ουκρανοί πρόσφυγες σε μια σειρά μολυσματικές ασθένειες
Σε ξεχωριστή ανακοίνωση, το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Πρόληψη και τον Έλεγχο Νόσων (ECDC) ανέφερε ότι οι χώρες που συνορεύουν με την Ουκρανία και φιλοξενούν Ουκρανούς πρόσφυγες θα πρέπει να τους συμπεριλάβουν στα εμβολιαστικά τους προγράμματα έναντι μιας σειράς ασθενειών.
Θα πρέπει να θέσουν ως προτεραιότητα τον εμβολιασμό έναντι της COVID-19, της πολιομυελίτιδας, αλλά και της ιλαράς, καθώς η τωρινή εμβολιαστική κάλυψη δεν επαρκεί για να αποτρέψει ένα πιθανό ξέσπασμά της, ανέφερε το ECDC σε ανακοίνωση.
«Ο συνωστισμός σε καταφύγια και κέντρα υποδοχής θα μπορούσε να διευκολύνει την έναρξη ενός κύματος ιλαράς, ιδιαίτερα καθώς η άνοιξη συμπίπτει με τη φυσική εποχικότητα της νόσου», σύμφωνα με την υπηρεσία αυτή.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ