ΠΟΥ: Μαζική βοήθεια προς την Τουρκία για την «χειρότερη φυσική καταστροφή του αιώνα στην Ευρώπη»
Οι καταστροφικοί σεισμοί που έπληξαν Τουρκία και Συρία πριν από οκτώ ημέρες αποτελούν για την Ευρώπη «την χειρότερη φυσική καταστροφή» του τελευταίου αιώνα, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Και εξήγγειλε την μαζικότερη αποστολή ιατρικών ομάδων της τελευταίας 75ετίας.
Τις σχετικές ανακοινώσεις έκανε ο περιφερειακός διευθυντής Ευρώπης του ΠΟΥ κ. Hans Kluge. «Δεν γνωρίζουμε ακόμα την ακριβή έκταση και το κόστος της καταστροφής», είπε. «Είναι, όμως, η χειρότερη φυσική καταστροφή στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του ΠΟΥ τον τελευταίο αιώνα».
Η Περιφέρεια Ευρώπης του ΠΟΥ συμπεριλαμβάνει 53 ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και χώρες της Κεντρικής Ασίας. Σε αυτές συμπεριλαμβάνεται η Τουρκία.
Όπως είπε ο κ. Kluge στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο διεθνής οργανισμός χρειάζεται 43 εκατομμύρια δολάρια για την πρώτη φάση της βοήθειας προς τις δοκιμαζόμενες χώρες.
«Έχουμε ξεκινήσει την μεγαλύτερη ανάπτυξη Ομάδων Επείγουσας Ιατρικής στην 75χρονη ιστορία μας», πρόσθεσε. «Στόχος τους είναι να στηρίξουν τις κατεστραμμένες ιατρικές εγκαταστάσεις. Θα εστιάσουν στον υψηλό αριθμό τραυματιών και ιδίως σε όσους έχουν καταστροφικούς τραυματισμούς».
Καταστροφή σε ύδρευση, αποχέτευση, σύστημα Υγείας
Ο κ. Kluge εξήγησε ότι οι δύο σεισμοί της 6ης Φεβρουαρίου κατέστρεψαν τις εγκαταστάσεις ύδρευσης και αποχέτευσης. Γι’ αυτό τον λόγο εντείνεται η ανησυχία για θέματα υγείας, όπως η διασπορά λοιμωδών νοσημάτων. Οι εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης επίσης έχουν πληγεί, είπε.
«Σύμφωνα με τις Αρχές της Τουρκίας, περίπου 80.000 άνθρωποι βρίσκονται στα νοσοκομεία», εξήγησε. «Ο αριθμός αυτός ασκεί τεράστια πίεση σε ένα σύστημα Υγείας που υπέστη σοβαρές ζημιές από τους σεισμούς».
Γι’ αυτούς τους λόγους εκτίμησε ότι τις επόμενες ημέρες θα διπλασιαστούν οι ανάγκες σε χρηματοδότηση για τη βοήθεια προς τις πληγείσες περιοχές.
Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα, περισσότεροι από 31.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Τουρκία. Σχεδόν 5.000 είναι οι νεκροί στα σύνορά της με τη Συρία. Οι αριθμοί αυτοί, όμως, αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω.
Επιπλέον, σχεδόν 26 εκατομμύρια άνθρωποι εκατέρωθεν των συνόρων των δύο χωρών έχουν ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας.
Για να βοηθήσει την κατάσταση, ο ΠΟΥ στέλνει κατεπειγόντως με τρία αεροπλάνα ιατρικές ομάδες και υλικό περίθαλψης για 400.000 ανθρώπους. Είναι η μαζικότερη ιατρική ανάπτυξη στα 75 χρόνια της ιστορίας του.
Φωτογραφία: iStock