Iatropedia

ΠΟΥ: Τα τρόφιμα πρέπει να έχουν ετικέτες στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας σχετικά με τις επιπτώσεις για την υγεία

A bargain is something you can’t use at a price you can’t resist

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζητά με τις νέες οδηγίες που ετοιμάζει να μπουν σε όλα τα συσκευασμένα τρόφιμα ευανάγνωστες διατροφικές πληροφορίες στο μπροστινό μέρος

Συγκεκριμένα, τα συσκευασμένα τρόφιμα και ποτά θα πρέπει να έχουν ευανάγνωστες διατροφικές πληροφορίες στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας, ώστε να βοηθούν τους καταναλωτές να κάνουν πιο υγιεινές επιλογές, σύμφωνα με το πρώτο ιστορικά σχέδιο κατευθυντήριων γραμμών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος δεν συνέστησε, ωστόσο, να υπάρχουν αυστηρότερες προειδοποιητικές ετικέτες.

Η αυξημένη κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, ζάχαρη και λιπαρά αποτελεί βασικό παράγοντα της κρίσης που αντιμετωπίζει σήμερα ο κόσμος με την παχυσαρκία, με περισσότερους από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους να ζουν με την πάθηση αυτή και περίπου οκτώ εκατομμύρια πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο λόγω συναφών προβλημάτων υγείας, όπως ο διαβήτης και οι καρδιοπάθειες, σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ.

Ωστόσο, οι κυβερνήσεις καταβάλλουν προσπάθειες να θεσπίσουν πολιτικές για την ανάσχεση της επιδημίας. Επί του παρόντος, μόνο 43 κράτη μέλη του ΠΟΥ έχουν οποιοδήποτε είδος επισήμανσης στην μπροστινή πλευρά της συσκευασίας είτε υποχρεωτική είτε εθελοντική, δήλωσε ο οργανισμός του ΟΗΕ στο Reuters, παρά τα στοιχεία που δείχνουν ότι οι ετικέτες μπορούν να επηρεάσουν την αγοραστική συμπεριφορά.

Στόχος του ΠΟΥ είναι οι κατευθυντήριες γραμμές «να βοηθήσουν τους καταναλωτές στη λήψη πιο υγιεινών αποφάσεων που σχετίζονται με τα τρόφιμα», ανέφερε στο Reuters μέσω email η Κάτριν Ένγκελχαρντ, επιστήμονας στο τμήμα Διατροφής και Ασφάλειας Τροφίμων του ΠΟΥ.

Η δημόσια διαβούλευση σχετικά με τις κατευθυντήριες γραμμές ολοκληρώθηκε στις 11 Οκτωβρίου και η οριστικοποιημένη έκδοση θα κυκλοφορήσει στις αρχές του 2025.

Οι οδηγίες του ΠΟΥ συνιστούν στις κυβερνήσεις να εφαρμόσουν «ερμηνευτικές» ετικέτες που περιλαμβάνουν διατροφικές πληροφορίες και κάποια εξήγηση για το τι σημαίνει αυτό για το πόσο υγιεινό είναι ένα προϊόν.

Το παράδειγμα του Nutriscore

Ένα παράδειγμα είναι το NutriScore, που αναπτύχθηκε στη Γαλλία και χρησιμοποιείται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, το οποίο κατατάσσει τα τρόφιμα με βάση μια κλίμακα από το Α (πράσινο, που περιέχει βασικά θρεπτικά συστατικά) μέχρι το Ε (κόκκινο, που περιέχει υψηλά επίπεδα πρόσθετων σακχάρων, λιπαρών, πολύ αλάτι ή πολλές θερμίδες).

Η Χιλή δε και πολλές άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής χρησιμοποιούν ένα πιο αυστηρό σύστημα, με προειδοποιήσεις ότι ένα τρόφιμο έχει «υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη», αλάτι ή λιπαρά στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας, σε ένα μαύρο οκτάγωνο που μοιάζει με την πινακίδα «STOP».

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μολυσμένο με «παντοτινά χημικά» μπορεί να είναι το νερό που πίνουμε

Α. Γεωργιάδης: «Είστε πρώτη και με διαφορά στη λίστα», είπε στη γιατρό από τη Μυτιλήνη

Το Αλτσχάιμερ μπορεί να βλάπτει τον εγκέφαλο σε δύο διαφορετικές φάσεις