Η έρευνα αυτού του είδους αναμένεται να βοηθήσει σημαντικά τους ειδικούς της εγκληματολογίας και τους ιατροδικαστές, όταν π.χ. προσπαθούν να προσδιορίσουν πριν πόσο καιρό τάφηκε κάποιος.
Το Ακαδημαϊκό Ιατρικό Κέντρο της ολλανδικής πόλης ανακοίνωσε ότι απέκτησε την άδεια για να λειτουργήσει το πρώτο τέτοιο κοιμητήριο σε μια έκταση 500 τετραγωνικών μέτρων – κοντά μάλιστα σε ένα κατάστημα «Kentucky Fried Chicken» (ό,τι πρέπει δηλαδή για να χάσει κανείς την όρεξή του!).
Θα χρησιμοποιηθεί από τους ερευνητές του Κέντρου και άλλους επιστήμονες από τα πανεπιστήμια και το Εγκληματολογικό Ινστιτούτο της Ολλανδίας, σύμφωνα με το «Science».
Τα πτώματα που θα καταλήγουν στο εν λόγω νεκροταφείο μετά από δωρεά, θα θάβονται σε βάθος έως ένα μέτρο, μαζί με διάφορα επιστημονικά όργανα, τα οποία θα κάνουν χημικές αναλύσεις και θα καταγράφουν τη σταδιακή αποσύνθεση, χωρίς να χρειάζεται οι επιστήμονες να ανοίξουν τον τάφο για να κάνουν τη δουλειά τους.
Παρόμοια αλλά πολύ μεγαλύτερα νεκροταφεία υπάρχουν και στις ΗΠΑ (έξι έως τώρα), ένα άρχισε να λειτουργεί πέρυσι στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας (με την ονομασία Εγκατάσταση Πειραματικής Ταφονομικής Έρευνας) και άλλο ένα σχεδιάζεται στη Βρετανία.
Στις ΗΠΑ αυτά τα νεκροταφεία -όπου μερικά πτώματα σκοπίμως αφήνονται να αποσυντεθούν σε ανοιχτό χώρο (κάτι που δεν συμβεί στην Ολλανδία)- τα λένε και «φάρμες σωμάτων», ένας όρος που μάλλον δεν εμπνέει πολύ σεβασμό για τους νεκρούς…
Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ