Είναι ανάγκη να ελέγξουμε τον όγκο της φαρμακευτικής δαπάνης και την υποκατάσταση και να λύσουμε το πρόβλημα της πρόσβασης των ασθενών, με μία πολιτική που θα εξασφαλίζει ότι ο πολίτης θα πάρει το φάρμακο που έχει ανάγκη εγκαίρως. Αυτό τόνισε ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννης Τούντας, μιλώντας στο 15ο συνέδριο Healthworld του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.
Κατά τα άλλα, ο κ. Τούντας, εξήρε την σημερινή διοίκηση του ΕΟΦ και αναφέρθηκε στην ανάγκη για αξιολόγηση εάν θέλουμε να μιλήσουμε για έρευνα και καινοτομία στην χώρα μας. Έκανε λόγο επίσης στην σημασία των κλινικών μελετών για την χώρα, αλλά και σε θέματα επιχειρηματικότητας η οποία που πλήττεται σήμερα εξαιτίας του clawback και του rebate.
Στην ομιλία του ο κοσμήτορας της ΕΣΔΥ, Γιάννης Κυριόπουλος τόνισε ότι πρέπει να διασφαλιστεί η ίση πρόσβαση για ίση ανάγκη σε όλες τις υπηρεσίες υγείας, να προστατευτεί το σύστημα από χρηματοοικονομικούς κινδύνους, να υπάρξει πλήρης κάλθυψη για τις βασικές υπηρεσίες υγείας αλλά και να ενισχυθεί η χρηματοοικονομική βάση της ασφάλισης υγείας.
Και ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας ότι πρέπει να κλείσουν νοσοκομεία και να ανοίξουν μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας για να καλυφθούν οι ανάγκες των πολιτών χωρίς περιττές σπατάλες.