Τα αποτελέσματα της σχετικής μελέτης ομάδας ερευνητών του Πανεπιστημίου Cornell της Ν. Υόρκης έδειξαν πως θα μπορούσε. Ο καθηγητής Τζων Μαρτς και οι συνεργάτες του απέδειξαν ότι ήταν δυνατόν να μειώσουν το επίπεδο σακχάρου στο αίμα διαβητικών αρουραίων, χρησιμοποιώντας ένα κοινό, «φιλικό» βακτήριο, τον λακτοβάκιλλο, ο οποίος «ζει» στο ανθρώπινο έντερο. Με αυτό, κατάφεραν να εκκρίνουν γλυκαγόνη πεπτίδιο 1 (GLP-1) μια ορμόνη που απελευθερώνει ινσουλίνη ανταποκρινόμενη σε τροφή.
Ο λακτοβάκκιλος είναι ένα προβιοτικό που χρησιμοποιείται για την πρόληψη και την θεραπεία της διάρροιας αλλά και σε άλλες παθήσεις όπως το Σύνδρομο του Ευερέθιστου Εντέρου, την νόσο του Crohn και σε ορισμένες δερματικές διαταραχές. Σύμφωνα με την πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύεται στην Επιθεώρηση Diabetes, το τροποποιημένο προβιοτικό που παρήγαγαν οι ερευνητές έριξε τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα των πειραματόζωων σε ποσοστό 30%.
Η δράση του προσομοίαζε την αντίστοιχη των β-κυττάρων στο πάγκρεας που παράγουν ινσουλίνη και τα οποία στους υγιείς οργανισμούς κρατούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα υπό έλεγχο ενώ ο χρόνος που απαιτήθηκε για την μείωση της γλυκόζης δεν διέφερε από τον φυσιολογικό. Το επόμενο βήμα τώρα είναι να διαπιστώσουν αν μεγαλύτερη δόση του τροποποιημένου προβιοτικού θα αντιστρέψει εντελώς την κατάσταση. Αν οι επικείμενες δοκιμές για την παρασκευή προβιοτικού σε μορφή χαπιού επιτύχουν, οι ερευνητές ελπίζουν πως με ένα χαπάκι κάθε πρωί οι διαβητικοί θα μπορούν να ρυθμίζουν μόνοι το σάκχαρό τους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Η ινσουλίνη με απλά λόγια. Τι πρέπει να γνωρίζουν οι διαβητικοί
Έκρηξη Διαβήτη στην Ελλάδα: 1 στους 10 πάσχει από τη νόσο. Όλα τα στοιχεία