Iatropedia

Προαπαιτούμενα στο Φάρμακο και clawback χωρίς έλεος για ασθενείς και φαρμακοβιομηχανία

Αναστάτωση στην φαρμακοβιομηχανία, εγχώρια και πολυεθνικές, έχει δημιουργήσει η νέα παράλογη απαίτηση των δανειστών μας για επιβολή clawback στην δαπάνη για το νοσοκομειακό φάρμακο... Με το μέτρο να έχει καταλυτική ημερομηνία επιβολής την 18η Δεκεμβρίου, οι παράγοντες του φαρμάκου σπεύδουν να καταθέσουν εναλλακτικές προτάσεις στην ηγεσία του ΥΥΚΑ και να συζητήσουν ...λογικά με τους εκπροσώπους των Θεσμών για τις συνέπειες που θα είχε ένα τέτοιο μέτρο!

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Η λίστα με τις 13 προαπαιτούμενες δράσεις που θα ψηφιστούν έως τις 18 Δεκεμβρίου αναφέρει μεταξύ άλλων: «Αποφάσεις για την εφαρμογή του clawback για τα νοσοκομεία: α)Η κυβέρνηση θα εκδώσει την υπουργική απόφαση για την εφαρμογή του clawback στα νοσοκομεία και β)θα εκδώσει υπουργική απόφαση για την αναθεώρηση προς τα κάτω των τιμών των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων».

Η Πολιτεία χρωστάει στην Φαρμακοβιομηχανία 1,3 δισ ευρώ για τα έτη 2013, 2014 και 2015 την ώρα που τρέχον έτος έχει πληρωθεί μόλις το 7% (!) της ετήσιας οφειλής. Παραβλέποντας το δεδομένο αυτό, όπως και το γεγονός ότι για κάθε παραγγελία φαρμάκου από νοσοκομειακό φαρμακείο έχει προηγηθεί έγκριση του υπουργείου, το υπουργείο προτίθεται τώρα να προχωρήσει και στην καθιέρωση clawback στα νοσοκομειακά φάρμακα, όπως ζητούν οι Θεσμοί…

Αν κάτι τέτοιο συμβεί, θα οδηγηθούμε σε «αδιέξοδο» τονίζουν οι παράγοντες του Φαρμάκου που μεταξύ όλων των άλλων είναι και έτοιμοι να προσφύγουν στην Δικαιοσύνη για την προάσπιση των δίκαιων αιτημάτων τους και φυσικά την διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας που θα κληθούν να προστατέψουν…δωρεάν, παρότι κάτι τέτοιο οφείλει να το πράξει το κράτος.

Ο πρόεδρος του Ελληνοααμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Σίμος Ανασταστόπουλος, μιλώντας σε δημοσιογράφους δήλωσε ότι το μέτρο μεταξύ άλλων πλήττει και τις επενδύσεις και δημιουργεί ασφυκτικό τοπίο, κάτι που θα πρέπει να εξετάσει με σοβαρότητα η κυβέρνηση. Ο δε πρόεδρος της Επιτροπής Φαρμακευτικών Εταιριών του Επιμελητηρίου κ. Hasseb Ahmad, συμπλήρωσε ακριβώς το ίδιο.

Όπως εξάλλου πρόσθεσε ο επικεφαλής Εταιρικών Υποθέσεων της MSD και μέλος της Επιτροπής Φαρμακευτικών Εταιρειών του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, Αντώνης Καρόκης, το όλο θέμα δεν αποτελεί μόνο πρόβλημα των αμερικανικών φαρμακοβιομηχανιών, αλλά ολόκληρης της φαρμακοβιομηχανίας, από πολυεθνικές μέχρι και εγχωρίων συμφερόντων.

Η πρόταση προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας όπως την παρουσίασε ο κ. Καρόκης, είναι η νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη να παραμείνει σταθερή τα επόμενα τρία χρόνια στα 750 εκατ. ευρώ, εφόσον και η εξωνοσοκομειακή δαπάνη είναι σταθερή για το ίδιο διάστημα.

Το θέμα οδηγεί σε παραλογισμό όσο το αναλύει κάποιος σε βάθος καθώς η δαπάνη που προβλέπεται για το 2016 είναι κατά 130 εκατ. ευρώ λιγότερη από αυτήν του 2015…

Μοναδική λύση όπως φαίνεται τώρα είναι να δεχτούν άμεσα τους ανθρώπους της φαρμακοβιομηχανίας στο υπουργείο Υγείας και να συζητήσουν με λογικούς όρους το πρόβλημα ώστε η χώρα να εμφανίσει αραγές «μέτωπο» με επιχειρήματα προς τους δανειστές μας… Αναζητείται λογική!