Iatropedia

Πρόεδρος Αντικαρκινικής Εταιρείας: “Στις περιοχές που μυρίζει καπνό, οι κάτοικοι να κλείνονται στα σπίτια τους”

Τον μεγάλο κίνδυνο για την υγεία από τα μικροσωματίδια που εκλύονται από τις δασικές πυρκαγιές, αναλύει στο iatropedia.gr, o πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, Ευάγγελος Φιλόπουλος. “Η μυρωδιά του καπνού υποδηλώνει την ύπαρξη καρκινογόνων μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα”, αναφέρει χαρακτηριστικά και συνιστά στους κατοίκους να μείνουν στα σπίτια τους.

Το “κώδωνα” του κινδύνου για τους κατοίκους όλων των κοντινών ή μακρινών περιοχών στις οποίες εκδηλώθηκαν ή είναι σε εξέλιξη δασικές πυρκαγιές, κρούει ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας – Χειρουργός Ογκολόγος, Ευάγγελος Φιλόπουλος.

Όπως επισημαίνει, όπου υπάρχει έντονη μυρωδιά από την καύση των δέντρων αλλά και στάχτες στο περιβάλλον, οι κάτοικοι θα πρέπει να παραμένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους με τη χρήση κλιματιστικών.

“Η μυρωδιά σημαίνει πως στον αέρα αιωρούνται σωματίδια, όχι απαραίτητα αυτά των PM 2,5 αλλά άλλα σωματίδια, που επίσης δείχνουν πως υπάρχουν και μικροσωματίδια, αυτά δηλαδή που προκαλούν βλάβες. Οι κάτοικοι πρέπει να μένουν σπίτι τους. Όχι βέβαια όσοι βρίσκονται κοντά στην φωτιά και πρέπει να εκκενώσουν την περιοχή, οι άλλοι σε πιο μακρινές περιοχές, όπου μυρίζει δηλαδή. Πρέπει να έχουν κλειστά τα πάντα -όχι παράθυρα και πόρτες ανοιγμένες- ώστε να μην μπαίνει ο καπνός και τα μικροσωματίδια μέσα”, σημειώνει ο ειδικός.

Δείτε επίσης: Αντικαρκινική Εταιρεία: Ποιες μάσκες προστατεύουν από τον καπνό της πυρκαγιάς – Οδηγίες για ογκολογικούς ασθενείς

“Όλοι μέσα και οι ευπαθείς ομάδες σε πιο προστατευμένους χώρους”

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας κ. Φιλόπουλος δίνει ορισμένες πρακτικές οδηγίες για τους ανθρώπους που ζουν σε περιοχές που κυκλοφορούν αιωρούμενα μικροσωματίδια, από τις πυρκαγιές:

Συγκεκριμένα αναφέρει ότι πρέπει:

Δείτε επίσης – Υπουργείο Υγείας: Οδηγίες για την ασφαλή επιστροφή στο σπίτι των πληγέντων από τις πυρκαγιές

Ειδική μέριμνα και βοήθεια θα πρέπει να παρέχουν οι υγειονομικές υπηρεσίες στους ογκολογικούς ασθενείς, που δεν μπορούν και δεν πρέπει να κυκλοφορήσουν αυτές τις ημέρες, σημειώνει ο Ευάγγελος Φιλόπουλος.

“Οι ογκολογικοί ασθενείς, επειδή δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν αυτές τις ημέρες, θα πρέπει τα προγραμματισμένα ραντεβού τους για τυχόν θεραπείες ή εξετάσεις, σε συννενόηση με τους γιατρούς και με τη βοήθεια του προσωπικού στα νοσοκομεία, να τους διευκολύνουν να τα μεταφέρουν για μια δύο ημέρες. Γιατί δεν είναι καλό να τους εκθέσουμε σε τέτοια μόλυνση”, όπως λέει ο ίδιος.

Φιλόπουλος: “Τα μικροσωματίδια προκαλούν καρκίνο”

Σύμφωνα με τον κ. Φιλόπουλο, τα μικροσωματίδια είναι εξαιρετικά επικίνδυνα, λόγω του μικρού διαμετρήματός τους και ως εκ τούτου “διεισδύουν μέσα στους πνεύμονες, στις κυψελίδες και περνούν στο αίμα. Κι από εκεί εξαπλώνονται σε όλο τον οργανισμό. Είναι σωματίδια με ιδιότητες, και επικίνδυνες και καρκινογόνες. Επηρεάζουν δε και την καρδιά και τα πνευμόνια και το αιμοποιητικό σύστημα”, όπως λέει.

Μέσω της δράσης των σωματιδίων αυτών, επηρεάζεται το ανθρώπινο DNA και έτσι προκαλούν καρκίνο και ογκογένεση:

“Κάνουν γενετικές αλλαγές, επηρεάζουν γονίδια και λειτουργίες τους και γι’ αυτό έχει αποδειχθεί ότι έχουν καρκινογόνο δράση”, σημειώνει ο πρόεδρος της Αντικαρκινικής Εταιρείας, όμως, οι επιστήμονες όπως λέει, δεν γνωρίζουν πόσο χρόνο χρειάζονται να επιδράσουν στον ανθρώπινο οργανισμό.

“Δεν μπορούμε να ξέρουμε την μέγιστη έκθεση και τον χρόνο έκθεσης που δημιουργεί τον καρκίνο”, σημειώνει ο ίδιος.

Φιλόπουλος: “Περισσότεροι οι θάνατοι στην Ελλάδα από τη μόλυνση της ατμόσφαιρας σε σύγκριση με τον κορονοϊό”

Απόδειξη για τα παραπάνω, λέει ο κ. Φιλόπουλος, αποτελούν τα αυξημένα περιστατικά καρκίνου, που εμφανίζονται σε πόλεις με παρόμοια ρύπανση.

“Ξέρουμε πως η ατμοσφαιρική ρύπανση -τουλάχιστον στην Ευρώπη- σκοτώνει 450 χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρόνο. Και για την Ελλάδα είναι περίπου 15.000 θάνατοι. Αυτό που προκαλεί δηλαδή, ο κορονοϊός σε ενάμιση – δύο χρόνια, η ατμοσφαιρική ρύπανση κάνει σε έναν μόλις χρόνο”, σημειώνει ο ειδικός.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) η ανάφλεξη οργανικής καύσιμης ύλης απελευθερώνει στην ατμόσφαιρα διάφορους ρυπαντές, όπως μονοξείδιο του άνθρακα, οξείδια του αζώτου (ΝΟx), διοξείδιο του θείου, αιωρούμενα σωματίδια (Α.Σ.) καθώς και άλλες ουσίες.

Αυτές οι ουσίες δεν απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα μόνο από την καύση των δασών, αλλά και εξαιτίας της καύσης άλλων υλικών, όπως σκουπιδιών, εγκαταλειμμένων υλικών ή οικίσκων, που ενδέχεται να βρίσκονται εντός του πεδίου της πυρκαγιάς, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, εξηγεί πως τα ελληνικά δάση πολλές φορές γίνονται σκουπιδότοποι για πλαστικά και άλλα υλικά, “τα οποία καιγόμενα παράγουν διοξείνες και καρκινογόνες ουσίες. Γι’ αυτό και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί σε ό,τι πετάμε στο περιβάλλον το πρώτο και το δεύτερο να φροντίσουμε να μη συμβαίνουν έτσι εύκολα πυρκαγιές αλλά αν συμβούν -που είναι αναπόφευκτο σχεδόν- να λαμβάνονται αμέσως μέτρα στις περιοχές που πηγαίνει ο καπνός”, όπως αναφέρει.

Ο ίδιος προσθέτει, επίσης, πως ένα σύστημα μέτρησης μικροσωματιδίων που υπάρχει στην Ελλάδα, εντοπίζει συχνά αυξημένες ποσότητες από αυτούς τους ρύπους, και πιο συγκεκριμένα, τον χειμώνα λόγω της καύσης των ξύλων στα τζάκια και το καλοκαίρι όταν γίνονται πυρκαγιές στα δάση.

“Επίσης, όταν καίγονται τα κλαδέματα ή τα υπολείμματα των αγροτικών καλλιεργειών και δέντρων, πάλι δημιουργούνται τέτοια σωματίδια”, καταλήγει ο κ. Φιλόπουλος.