Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Πατρών: Γιατί ΔΕΝ αυξήθηκαν οι διαγνωστικές εξετάσεις
Της Άννας Μαστοράκου, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Πατρών
Σας μεταφέρω τους προβληματισμούς που προκύπτουν σχετικά με τα δημοσιεύματα και τις δηλώσεις της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ και του ΥΥΚΑ για τον εκτροχιασμό των διαγνωστικών εξετάσεων και των ιδιωτικών κλινικών, κατά την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2013. Προς χάριν αποκατάστασης της αλήθειας πρέπει να γίνουν οι κάτωθι διευκρινίσεις :
1. η σύγκριση που περιλαμβάνει τον Ιανουάριο του 2012 με τον Ιανουάριο του 2013 αφορά διαφορετική πληθυσμιακή ομάδα. Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του 2012 κατά την ίδρυση του ΕΟΠΥΥ εισήλθαν τρία ταμεία (ΟΠΑΔ, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ) ενώ στις αρχές του 2013 συμμετέχει το σύνολο σχεδόν των ασφαλιστικών ταμείων ( ~10 εκατ. ασφαλισμένοι ), και άρα ήταν απόλυτα αναμενόμενη η αύξηση της δαπάνης.
2. Οι προϋπολογισμένες δαπάνες του 2013 για τις εργαστηριακές δαπάνες έχουν περικοπή 100 εκατ σε σχέση με 2012, ενώ υπάρχει άνοδος του πληθυσμού των ασφαλισμένων με υπολογισμένους δείκτες αύξησης της νοσηρότητας του πληθυσμού. Το ζητούμενο της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας στον εργαστηριακό τομέα έχει ανελαστικό κόστος και δεν επιδέχεται οικονομικούς συμβιβασμούς, ιδίως σε περιβάλλον πολύμηνης στάσης πληρωμών.
3. Στον κωδικό των εργαστηριακών εξετάσεων συμπεριλαμβάνονται οι πράξεις φυσικοθεραπείας που αντιπροσωπεύουν 80 εκατ περίπου ετησίως και οι παρακλινικές εξετάσεις που πραγματοποιούνται από τους κλινικούς ιατρούς (πχ. υπέρηχοι καρδιάς, κλπ). Ερωτηματικό προκαλεί εάν η αναφερόμενη αύξηση της δαπάνης αφορά μία ή όλες τις υποκατηγορίες.
4. Με την κατάργηση του κλιμακούμενου rebate (κλιμακούμενη έκπτωση επί του τζίρου) και την εφαρμογή της ασφαλιστικής τιμής με περικοπές στο κρατικό τιμολόγιο της τάξεως του 20%, έγινε μετατόπιση της εκπτωτικής πολιτικής από τις μεγάλες διαγνωστικές αλυσίδες στο μικρομεσαίο εργαστήριο, καταργώντας τις δικλείδες ασφαλείας στον περιορισμό της υπερβολικής χρήσης υπηρεσιών υγείας.
5. Η προφανής έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών από τον ΕΟΠΥΥ έδωσε ευκαιρία για εφαρμογή αναπτυξιακής πολιτικής από κάποιες επιχειρήσεις υγείας, με την αποτέλεσμα την αύξηση της συνολικής δαπάνης. Η πορεία κάθε διαγνωστικής μονάδας είναι απολύτως ελεγκτέα από τα γραφήματα του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης (e-dapy). Για ποιο λόγο δεν εφαρμόζονται οι διαδικασίες ελέγχου για τις επιχειρήσεις υγείας που παρουσιάζουν αδικαιολόγητη αύξηση του τζίρου τους;
6. Ερωτήματα προκύπτουν για το είδος των διορθωτικών μέτρων που θα εφαρμοστούν και εάν θα επιβαρύνει εξίσου ή περισσότερο τον «τίμιο» συνεργάτη σε σχέση με τον «παραβάτη».
7. Αποτελεί λύση για την επιβίωση του ΕΟΠΥΥ η ενίσχυση των ολιγοπωλιακών πρακτικών και η μεταβολή της ευαίσθητης ισορροπίας της υπό κατάρρευση αγοράς υγείας στον εργαστηριακό τομέα ;
Αννα Μαστοράκου
Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας