Πρόεδρος ΠΕΦ: 6 στα 10 Ελληνικά Φάρμακα απειλούνται με απόσυρση
Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στις στρεβλώσεις της τρέχουσας φαρμακευτικής πολιτικής, επισημαίνοντας, πως «Η απειλή υποκατάστασης πολλών Ελληνικών Φαρμάκων, τα οποία είναι κυρίως γενόσημα, από εισαγόμενα και ακριβά πρωτότυπα σκευάσματα οδηγεί στα όριά του έναν κλάδο με σημαντική προστιθέμενη αξία, ουσιαστική συνεισφορά στην απασχόληση και ισχυρή αναπτυξιακή διάσταση μέσω επενδύσεων και εξαγωγών.».
O κ.Τρύφων τόνισε, πως το ασφυκτικό αυτό πλαίσιο προκαλείται από την αύξηση των υποχρεωτικών επιστροφών που επιβάλλονται κάθε χρόνο στην Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία με τη μορφή rebate & clawback, καθώς επίσης κι από τις δραματικές μειώσεις που ασκούνται στις τιμές των εγχωρίως παραγομένων φαρμάκων.
Οι τιμές
Ενδεικτικά, ανέφερε, πως σε σχέση με το 2009, οι τιμές των γενοσήμων εμφάνισαν πτώση κατά 69%, ενώ στα off patent και on patent το ποσοστό αυτό διαμορφώθηκε στο 30,5% και στο 22,5% αντίστοιχα. Ο Πρόεδρος της ΠΕΦ επισήμανε επίσης, πως «Στο τελευταίο δελτίο τιμών 237 γενόσημα φάρμακα μειώθηκαν σε ποσοστό που ξεπερνά το 65% της χαμηλότερης τιμής του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Αυτό δεν προκαλεί μόνο αρνητική εντύπωση, αλλά είναι και εντελώς παράνομο. Ιδιαίτερα εάν ληφθεί υπ’ όψιν ο τριπλασιασμός που έχει επέλθει όλα αυτά τα χρόνια στις συμμετοχές των ασθενών.»
Αναφορικά με το clawback, ο Πρόεδρος της ΠΕΦ υπογράμμισε, πως, ενώ το 2012 κινήθηκε στα 79 εκ. ευρώ, το 2017 αναμένεται να φθάσει τα 430 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 444%! Επιπλέον, τόνισε, πως και το rebate θα κινηθεί αυξητικά, καθώς προβλέπεται να ξεπεράσει τα 450 εκατ. ευρώ το 2017, ποσό σημαντικά υψηλότερο από τα 193 εκατ. ευρώ του 2012.
Προτάσεις ΠΕΦ
Στη δημόσια τοποθέτησή του, ο κ. Τρύφων ανέφερε επίσης, πως η ΠΕΦ έχει επανειλημμένα καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις στη βάση μιας εθνικής πολιτικής φαρμάκου, τονίζοντας, πως τα τελευταία χρόνια ο προϋπολογισμός για την φαρμακευτική δαπάνη έχει κριθεί ανεπαρκής σε σχέση με τις ανάγκες του πληθυσμού και επισημαίνοντας την επιτακτική ανάγκη για αύξησή του.
Ακόμη, προσέθεσε, πως «Προτεραιότητα πρέπει να αποτελεί και η αναμόρφωση του συστήματος τιμολόγησης, με στόχο την παραγωγή βιώσιμων εξοικονομήσεων μέσω της αξιοποίησης της δυναμικής των οικονομικών θεραπειών. Κι αυτό, γιατί σε οικονομικές τιμές μπορούν να αναχαιτίσουν την υποκατάσταση από τις ακριβότερες θεραπείες, που εκτοξεύουν στα ύψη την πραγματική δαπάνη.
Αναβάθμιση απαιτείται και στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης με την ενσωμάτωση δεσμευτικών θεραπευτικών πρωτοκόλλων και την έκδοση συνταγογραφικών οδηγιών. Επιπλέον, είναι απαραίτητος ο εξορθολογισμός του συστήματος της ασφαλιστικής αποζημίωσης, ειδικά των νέων ακριβών θεραπειών με την αναγνώριση της πραγματικής καινοτομίας και τη διασφάλιση της πρόσβασης των ασθενών σε κάθε απαραίτητη θεραπεία.»
Απουσία κινήτρων
Κλείνοντας την ομιλία του, ο Πρόεδρος της ΠΕΦ έθεσε ανοικτά το ζήτημα της ουσιαστικής απουσίας κινήτρων για την επιλογή γενοσήμων φαρμάκων από τους επαγγελματίες υγείας και τους ασθενείς, ενώ τόνισε την ανάγκη ενημέρωσης του πληθυσμού για τα οφέλη από τη χρήση οικονομικότερων θεραπειών, τόσο για τους ασθενείς όσο και για το σύστημα φαρμακευτικής περίθαλψης.