Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την τοξικότητα που επικρατεί και σήμερα στην ατμόσφαιρα από τον μαύρο καπνό μετά την φωτιά που ξέσπασε χθες σε εργοστάσιο στην Κηφισιά.
«Αυτό που προτείνω σε όλους είναι να κρατήσουμε κλειστά τα παράθυρα και τις πόρτες και σήμερα και όχι γιατί υπάρχει καύση, αλλά επειδή σε ένα τέτοιο συμβάν υπάρχει επιμόλυνση από τα σωματίδια της καύσης. Από την καύση των υλικών που υπάρχουν σε ένα τέτοιο εργοστάσιο προκαλούνται τοξικά αέρια, τα οποία είναι αρκετά επιβλαβή για το αναπνευστικό σύστημα αλλά και για το δέρμα», επισήμανε για τη φωτιά στην Κάτω Κηφισιά ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ στο ERTNews, στην εκπομπή «Συνδέσεις».
Η έκρηξη στο εργοστάσιο κατασκευής μαγειρικών σκευών, ο ιδιοκτήτης του οποίου είναι σύζυγος της Μίνας Γκάγκα, της γνωστής πνευμονολόγου και πρώην αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, σημειώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης και αμέσως σήμανε ύψιστος συναγερμός στην Πυροσβεστική, που έδωσε τιτάνια μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς.
Το εργοστάσιο καταστράφηκε ολοσχερώς, ωστόσο ευτυχώς τη στιγμή της έκρηξης δεν υπήρχαν εργαζόμενοι μέσα.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η ρύπανση του αέρα σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους συνδέεται με περισσότερους από 7 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους ετησίως, από τους οποίους πάνω από το 50% οφείλονται σε καρδιακές παθήσεις. Επιπλέον, σε παγκόσμιο επίπεδο ο καπνός από φωτιά / πυρκαγιά εκτιμάται ότι ευθύνεται για 339.000 έως 675.000 πρόωρους θανάτους ετησίως, πόσο μάλλον όταν ο καπνός δεν είναι από ένα δάσος, αλλά από ένα εργοστάσιο.
Οδηγίες της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας για προστασία από τους καπνούς
Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία έχει δώσει γενικές οδηγίες για την προστασία από τον καπνό από τις φωτιές, οι οποίες εφαρμόζονται και σε περίπτωση μεγάλης αστικής φωτιάς, όπως η χθεσινή στην Κηφισιά που έχει απελευθερώσει τοξικές ουσίες στην ατμόσφαιρα.
- Παραμονή όσο το δυνατόν σε κλειστούς χώρους με κλειστά παράθυρα και πόρτες.
- Η χρήση κλιματισμού ανακυκλώνει τον αέρα του δωματίου και ενθαρρύνεται σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας περιβάλλοντος, με την προϋπόθεση ότι το δωμάτιο είναι και μπορεί να παραμείνει προστατευμένο από τον εξωτερικό αέρα. Σε διαφορετική περίπτωση προτείνεται η δημιουργία ενός προστατευμένου και κλιματιζόμενου δωματίου εντός της οικίας.
- Συνιστάται η αποφυγή δραστηριοτήτων που επιδεινώνουν περαιτέρω την ποιότητα του εσωτερικού αέρα, και κυρίως το κάπνισμα. Κατ’ επέκταση αποθαρρύνεται η χρήση κεριών για φωτισμό, μαγειρέματος σε ανοιχτή εστία, η χρήση προϊόντων αεροζόλ και η χρήση ηλεκτρικής σκούπας.
- Αποφυγή άθλησης και σωματικής καταπόνησης.
- Εφόσον η μετακίνηση κρίνεται απαραίτητη θα πρέπει να γίνεται χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή 3) με καλή εφαρμογή. Οι «χειρουργικές» ή υφασμάτινες μάσκες ΔΕΝ προστατεύουν από την εισπνοή καπνού ή στάχτης από φωτιά.
- Οι ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά ή καρδιαγγειακά νοσήματα δεν θα πρέπει να μετακινούνται, ειδικά αν δεν είναι εφικτή η χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας. Για τους ασθενείς με άσθμα και ΧΑΠ, παθήσεις που κατεξοχήν επιδεινώνονται από την περιβαλλοντική επιβάρυνση, απαιτείται η αυστηρή τήρηση της φαρμακευτικής αγωγής, και επί οποιασδήποτε επιδείνωσης των συμπτωμάτων, η άμεση επικοινωνία με τον θεράποντα Πνευμονολόγο με σκοπό την προσαρμογή της αγωγής.
Φωτογραφία EUROKINISSI