Προειδοποίηση του ΕΟΦ για συμπλήρωμα διατροφής με ηρωίνη!

  • Ρούλα Τσουλέα
ΕΟΦ
Το συμπλήρωμα διακινείται στην Ευρώπη και μέσω διαδικτύου. Τον συναγερμό σήμαναν οι Αρχές της Δανίας

Την προσοχή των καταναλωτών εφιστά ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) για ένα συμπλήρωμα διατροφής το οποίο διαπιστώθηκε ότι περιέχει ηρωίνη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε, το προϊόν λέγεται KSM-66 Ashwagandha και διατίθεται από την εταιρεία Medicine Garden. Το συμπλήρωμα αυτό κυκλοφορεί στην Ευρώπη. Διατίθεται επίσης μέσω διαδικτύου. Επομένως είναι πιθανό να έχει διακινηθεί και στη χώρα μας.

Ο ΕΟΦ τονίζει ότι ενημερώθηκε από τις Αρχές της Δανίας ότι το συμπλήρωμα αυτό περιέχει «οπιοειδή ναρκωτική ουσία. Συγκεκριμένα πρόκειται για «ηρωίνη άγνωστης συγκέντρωσης», προσθέτει.

Γι’ αυτό τον λόγο συνιστά στους καταναλωτές που τυχόν το έχουν στην κατοχή τους να μην το χρησιμοποιήσουν. Τους ζητά επίσης να τον ενημερώσουν αμέσως.

Υπενθυμίζει επίσης ότι η αγορά συμπληρωμάτων και φαρμάκων από μη αξιόπιστες πηγές, όπως το διαδίκτυο, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία.

Η πλήρης ανακοίνωση του ΕΟΦ έχει ως εξής:

«Ο ΕΟΦ προειδοποιεί ότι το προϊόν KSM-66 Ashwagandha της εταιρείας Medicine Garden το οποίο κυκλοφορεί στην Ευρώπη (επομένως είναι πιθανή η διακίνησή του και στην Ελλάδα) και μέσω διαδικτύου, σαν συμπλήρωμα διατροφής, περιέχει οπιοειδή ναρκωτική ουσία και συγκεκριμένα ηρωίνη άγνωστης συγκέντρωσης.

»Εφιστάται η προσοχή των καταναλωτών, ώστε σε περίπτωση που έρθει στην κατοχή τους τα προϊόντα, να μην τα χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν άμεσα τον ΕΟΦ.

»Επισημαίνουμε ότι η αγορά προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ από μη αξιόπιστες πηγές, όπως είναι το διαδίκτυο, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή.

»Η πιο πάνω ειδοποίηση γίνεται ύστερα από ενημέρωση των αρμόδιων αρχών της Δανίας  μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF)».

Φωτογραφία: iStock