Προεκλαμψία: Νέα εξέταση προβλέπει τον κίνδυνο από το πρώτο τρίμηνο της κύησης

  • Iatropedia newsroom
έγκυος γυναίκα
Μια νέα εξέταση αίματος μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα σε ό,τι αφορά την προεκλαμψία στην εγκυμοσύνη

Μια νέα εξέταση αίματος μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα σε ό,τι αφορά την προεκλαμψία στην εγκυμοσύνη, βοηθώντας στην εκτίμηση του κινδύνου από το πρώτο τρίμηνο της κύησης.

Η νέα αυτή εξέταση, η πρώτη και μοναδική του είδους της που διατίθεται στις Ηνωμένες Πολιτείες, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μεταξύ των 11 και των 14 εβδομάδων της κύησης για τον προσδιορισμό του κινδύνου προεκλαμψίας πριν από τις 34 εβδομάδες της εγκυμοσύνης, υποστηρίζει η εταιρεία Labcorp.

Ως πρώτο τρίμηνο σε μία κύηση ορίζεται η περίοδος από την έναρξη της εγκυμοσύνης έως τις 13 εβδομάδες.

Ωστόσο, η νέα εξέταση δεν αλλάζει τις κλινικές οδηγίες για την προεκλαμψία, σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων (ACOG).

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Κολλεγίου, παραμένει ασαφές, επί του παρόντος τουλάχιστον, πόσο χρήσιμη θα είναι η εξέταση για την ακριβή πρόβλεψη του κινδύνου εμφάνισης προεκλαμψίας και εάν είναι κατάλληλο για όλες τις εγκύους.

Όπως λέει, προτού μπορέσει να χρησιμοποιηθεί επιτυχώς μία εξέταση προσυμπτωματικού ελέγχου, πρέπει να υπάρχει τεκμηριωμένη παρέμβαση είτε για την πρόληψη είτε για τη μείωση των επιπτώσεων της πάθησης.

«Επί του παρόντος δεν έχουμε δεδομένα για το πώς μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο για μια έγκυο που προβλέπεται να έχει προεκλαμψία από μια εξέταση αίματος νωρίς στην εγκυμοσύνη, σε αντίθεση με κλινικούς παράγοντες», ανέφερε.

Τι είναι η προεκλαμψία

Η προεκλαμψία είναι μια επιπλοκή της εγκυμοσύνης που χαρακτηρίζεται από αυξημένη αρτηριακή πίεση και υψηλά επίπεδα πρωτεΐνης στα ούρα ή άλλα σημάδια βλάβης οργάνων.

Η κατάσταση αναπτύσσεται συνήθως μετά από 20 εβδομάδες εγκυμοσύνης, στο δεύτερο τρίμηνο, και, αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να γίνει σοβαρή ή και θανατηφόρα τόσο για τη μητέρα όσο και για το μωρό.

Δεν υπάρχει θεραπεία για την προεκλαμψία, αλλά ορισμένες σοβαρές περιπτώσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν με φάρμακα, π.χ. κατά της υπέρτασης.

Παράγοντες κινδύνου είναι, μεταξύ άλλων, η ηλικία της εγκύου (αν είναι άνω των 35 ετών), το αν είναι πρώτη εγκυμοσύνη, η παχυσαρκία, το οικογενειακό ιστορικό προεκλαμψίας, ο διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση, νεφρική νόσος ή αυτοάνοσο νόσημα, η πολλαπλή κύηση, η εξωσωματική γονιμοποίηση.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γυναικείος οργασμός: Που οφείλονται οι διαταραχές και πως αντιμετωπίζονται

Κάπνισμα: Γιατί μπορεί να πάρουμε κιλά όταν «κόψουμε» το τσιγάρο

Τρέμουλο στο χέρι: Τι μπορεί να κρύβει, γιατί να μην το αμελήσετε