Πρόγραμμα «Σπύρος Δοξιάδης»: Ξεκινούν οι δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και του παχέος εντέρου
Συνεχίζεται στη χώρα μας το Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης για τη Δημόσια Υγεία “Σπύρος Δοξιάδης”, με δράσεις πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς πρόληψης, που υλοποιείται από το Υπουργείο Υγείας και παρέχεται δωρεάν στους έλληνες πολίτες.
Μετά τις προληπτικές διαγνωστικές εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού, “Φώφη Γεννηματά”, έρχονται εξετάσεις για την έγκαιρη πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, με δικαιούχους 2,5 εκατ. γυναίκες ηλικίας από 21 έως 65 ετών.
Η γεν. γραμματέας Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας και υπεύθυνη του προγράμματος Ειρήνη Αγαπηδάκη, τόνισε τη σημασία της ευρείας συμμαχίας όλων των φορέων στη μάχη για τη Δημόσια Υγεία και ιδιαίτερα στη μάχη κατά του καρκίνου και εξήγησε τη σημαντική συμβολή των προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου, που εφαρμόζονται για πρώτη φορά στη χώρα μας, μιλώντας σε συνέδριο για τις Πολιτικές Υγείας του Καρκίνου με τίτλο: “Cancer Conference: Όλες οι Εξελίξεις γύρω από τον Καρκίνο”.
“Τα προγράμματα αυτά διαφέρουν κατά πολύ από τον ατομικό προληπτικό έλεγχο, αφού παρέχουν πληθυσμιακά δεδομένα ώστε να βελτιωθούν οι δείκτες υγείας στη χώρα”, ανέφερε συγκεκριμένα.
Έρχεται πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων και για τον καρκίνο του παχέος εντέρου
Μέχρι το τέλος του έτους, θα ξεκινήσει και το Πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου του παχέος εντέρου που αφορά 3.840.000 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 50-70 ετών, ενώ μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια μέσω των προγραμμάτων αυτών θα έχουμε μια πλήρη εικόνα για τα χρόνια νοσήματα στη χώρα μας.
“Η μάχη για τη Δημόσια Υγεία μας αφορά όλους, αποτελεί καθολική δέσμευση της Πολιτείας και απαιτεί ευρεία συμμαχία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, γιατί μόνο με ένα τέτοιο πλαίσιο θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις μεταπανδημικές προκλήσεις”, όπως είπε η κ. Aγαπηδάκη.
Η ίδια αναφέρθηκε επίσης και στη σημασία του ψηφιακού εργαλείου My Health Data, με τη χρήση του οποίου οι πολίτες θα βελτιώσουν τις γνώσεις τους για την Υγεία, κατανοώντας ζητήματα όπως π.χ. του εμβολιασμού, αλλά και συμπεριφορών που βοηθούν ή επιδεινώνουν την υγεία τους κλπ.
Καρκίνος του μαστού: Εντοπίστηκαν 2.500 περιπτώσεις
Στο Πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού «Φώφη Γεννηματά», αποκαλύφθηκε πως μέσα από τις 40.000 δωρεάν μαστογραφίες που διενεργήθηκαν, εντοπίστηκαν έγκαιρα 2.500 περιπτώσεις γυναικών με καρκίνο του μαστού.
“Ο προσυμπτωματικός έλεγχος και για άλλα είδη καρκίνου θα συνεχιστεί, ενώ το Υπουργείο έχει προχωρήσει και σε άλλες δράσεις προκειμένου να βελτιωθεί η έρευνα, η ανάπτυξη και τα θεραπευτικά εργαλεία που έχουμε για την αντιμετώπιση της νόσου”, τόνισε μιλώντας στο ίδιο συνέδριο ο Φαρμακοποιός και Ειδικός Σύμβουλος Φαρμακευτικής Πολιτικής Υπουργού Υγείας, Μπάμπης Καραθάνος.
Η πρόληψη, η θεραπεία και οι κλινικές μελέτες για τον καρκίνο, αποτελούν προτεραιότητα για το Υπουργείο Υγείας, όπως είπε κι αυτό προκύπτει από τα σημαντικά αποτελέσματα του δωρεάν προσυμπτωματικού ελέγχου στον ελληνικό πληθυσμό.
Επιπλέον, στη μάχη κατά του καρκίνου συστάθηκε και το Εθνικό Μητρώο Ασθενών Παιδικής Ηλικίας με Νεοπλασματικά Νοσήματα που έχει στόχο τη βέλτιστη παροχή υπηρεσιών υγείας στα άτομα παιδικής ηλικίας με νεοπλασματικά νοσήματα, ως διακριτής κατηγορίας ασθενών.
Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης προχώρησε στην υπογραφή της Χάρτας της Κοινωνικής Πρωτοβουλίας «Ανάσα Ζωής», ενισχύοντας το σκοπό της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας για τη δημιουργία μιας κοινωνίας απαλλαγμένης από καρκίνο του πνεύμονα.