Πρόγραμμα Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ) στο Κρατικό Νίκαιας για μείωση των αναμονών στα Επείγοντα
Το νέο καινοτόμο λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης (AI) στο Γενικό νοσοκομείο Νίκαιας – Πειραιά “Άγιος Παντελεήμων” έχει ξεκινήσει πιλοτικά, με στόχο την υποστήριξη των γιατρών στην λήψη αποφάσεων σχετικά με την προτεραιότητα των ασθενών.
Το λογισμικό αυτό βοηθά στη γρηγορότερη και ακριβέστερη διαλογή των περιστατικών, λαμβάνοντας υπόψη τη βαρύτητα των προβλημάτων υγείας και όχι μόνο την ώρα προσέλευσης των ασθενών. Η εφαρμογή του προγράμματος αναμένεται να μειώσει σημαντικά τις αναμονές για τους βαρέως πάσχοντες, οι οποίοι αποτελούν το 3% των προσερχομένων και χρήζουν άμεσης και εξειδικευμένης φροντίδας.
Σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας το συγκεκριμένο πρόγραμμα εντάσσεται σε μία ευρύτερη στρατηγική βελτίωσης των ΤΕΠ, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2026 και η οποία στοχεύει στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας στη διαδικασία της προτεραιοποίησης των περιστατικών, χωρίς να απαιτούνται υπερβολικοί ανθρώπινοι πόροι. Ειδικότερα, η τεχνολογία αυτή αναμένεται να αποδεσμεύσει προσωπικό από τις διαδικασίες διαλογής, επιτρέποντάς τους να ασχοληθούν με άλλες κρίσιμες ανάγκες του νοσοκομείου.
Σύντομα, μάλιστα, σε συνεργασία με την Amazon, θα υπάρξει επέκταση αυτής της ψηφιακής παρέμβασης κατά πάσα πιθανότητα για αρχή στο «Ιπποκράτειο», το «Κωνσταντοπούλειο» και τον «Ευαγγελισμό».
Ορατά τα αποτελέσματα μετά το Πάσχα
Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, ο Υπουργός Αδωνις Γεωργιάδης, δήλωσε ότι είναι κομβικής σημασίας η συγκεκριμένη τεχνολογική εξέλιξη στη μείωση του χρόνου αναμονής στα Επείγοντα των νοσοκομείων του ΕΣΥ:
«Η εφαρμογή νέων τεχνολογιών όπως η τεχνητή νοημοσύνη στα ΤΕΠ είναι ένα βήμα προς τη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα. Η συνεχής αναβάθμιση των υποδομών και των διαδικασιών αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Στοχεύουμε στη μείωση των χρόνων αναμονής και στη βελτίωση της ασφάλειας για όλους τους ασθενείς και θα φανούν ορατά αποτελέσματα αμέσως μετά το Πάσχα»
Το Εθνικό Σχέδιο Διαλογής, που κατατέθηκε πρόσφατα στο Υπουργείο Υγείας, αποτελεί ακόμα ένα σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση των χρόνιων αδυναμιών του ΕΣΥ. Το σχέδιο αυτό στοχεύει στην ομογενοποίηση της διαδικασίας διαλογής σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας και στη βελτίωση της φροντίδας των ασθενών.
Δείτε επίσης: Γεωργιάδης: Από αρχές Φεβρουαρίου το «βραχιολάκι» στις Εφημερίες – Στο κινητό του πολίτη οι αναμονές στα ΤΕΠ
Ψηφιακή αναβάθμιση στα ΤΕΠ
Η χρήση AI για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών στα Επείγοντα, εντάσσεται στο ευρύτερο σχέδιο της της ψηφιακής αναβάθμισης των ΤΕΠ, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτησή των ασθενών χωρίς ταλαιπωρία και καθυστερήσεις. Το πρόγραμμα της θα ξεκινήσει από αρχές Φεβρουαρίου πιλοτικά σε 4 νοσοκομεία. Σε πρώτη φάση, θα εφαρμοστεί σε 4 νοσοκομεία της Αττικής, στο Ιπποκράτειο, το Λαϊκό, τον Ευαγγελισμό και το Κωνσταντοπούλειο «Αγία Όλγα».
Εκεί οι ασθενείς θα παίρνουν κατά την είσοδό τους ένα βραχιολάκι με QR code, ενώ ειδικό κέντρο επιτήρησης της κίνησης των ΤΕΠ θα επιβλέπει πόσοι ασθενείς έχουν εξυπηρετηθεί και σε ποιους χρόνους.
Θα υπάρχει επιτήρηση και εάν για παράδειγμα υπάρχει καθυστέρηση στον αξονικό τομογράφο, θα αναζητούνται επί τόπου λύσεις.
Επίσης, με μια νέα ψηφιακή υποδομή (ενδεχομένως μέσω του My Health App) και οι ίδιοι οι ασθενείς θα ενημερώνονται από το κινητό τους πόση είναι η αναμονή σε κάθε νοσοκομείο στα Επείγοντα, ώστε να κατευθύνονται στα ΤΕΠ με τη λιγότερη αναμονή. Στο σύστημα εφημεριών αναμένεται να μπουν μάλιστα και ορισμένα Κέντρα Υγείας.