Iatropedia

Λιγότερα παυσίπονα στις γυναίκες συνταγογραφούν οι γιατροί

Potrait of stressed woman with head in hands standing indoors during daytime

Οι γιατροί τείνουν να υποτιμούν πόσο πολύ πονούν οι γυναίκες, με αποτέλεσμα να μην τους χορηγούν αναλγητικά στον ίδιο βαθμό με τους άνδρες

Στα τμήματα επειγόντων περιστατικών, τα παυσίπονα δεν χορηγούνται με τον ίδιο τρόπο σε γυναίκες και άνδρες, ακόμη και αν βρίσκονται εκεί για παρόμοιο λόγο, αποκαλύπτει νέα μελέτη.

Σύμφωμα με τη μελέτη, η οποία βασίστηκε στην ανάλυση πάνω από 21.000 αρχείων ασθενών σε ΗΠΑ και Ισραήλ, οι γυναίκες έχουν λιγότερες πιθανότητες να τους χορηγηθούν παυσίπονα σε σύγκριση με τους άνδρες.

Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές στις γυναίκες συνταγογραφούνται λιγότερα αναλγητικά φάρμακα τόσο οπιοειδή όσο και μη οπιοειδή από ό,τι στους άνδρες.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Η «ψαλίδα» στις συνταγογραφήσεις σε βάρος των γυναικών αφορά όλους τους επαγγελματίες του ιατρικού τομέα, άνδρες και γυναίκες γιατρούς.

«Πιστεύουμε ότι οι συνέπειες είναι τραγικές. Η διαχείριση του πόνου είναι μία από τις σημαντικότερες ιατρικές παρεμβάσεις», δήλωσε στο Euronews Health ο Δρ Tom Gordon-Hecker, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Ben-Gurion στο Ισραήλ και από τους συγγραφείς της μελέτης.

«Η κακή διαχείριση του πόνου προοιωνίζεται ψυχικά προβλήματα, ανάπτυξη χρόνιου πόνου και επαναλαμβανόμενες επισκέψεις τα επείγοντα. Τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι οι γυναίκες διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για αυτές τις αρνητικές εκβάσεις, λόγω της ανεπαρκούς θεραπείας του πόνου», πρόσθεσε.

Όπως διαπίστωσαν επίσης οι ερευνητές, οι νοσηλευτές είναι λιγότερο πιθανό να καταγράψουν τα επίπεδα πόνου των γυναικών ασθενών, οι οποίες, επιπλέον, μένουν κατά μέσο 30 λεπτά περισσότερο από τους άνδρες στο τμήμα επειγόντων περιστατικών.

«Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία οι γυναίκες τείνουν να νιώθουν μεγαλύτερο πόνο ή ενόχληση για τον ίδιο τραυματισμό», τόνισε ο Gordon-Hecker, αναφέροντας για παράδειγμα τις αντιδράσεις τους στο ίδιο κάταγμα οστού.

«Αν πράγματι ισχύει αυτό, τότε το αναμενόμενο θα ήταν οι γυναίκες να παίρνουν περισσότερα -και όχι λιγότερα- αναλγητικά. Ωστόσο, τα ευρήματά μας δείχνουν το αντίθετο», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι η προκατάληψη «μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερη από αυτή που παρατηρήθηκε» στη μελέτη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η μελέτη επιβεβαιώνει την αίσθηση που υπάρχει πως ο πόνος των γυναικών συχνά λαμβάνεται λιγότερο σοβαρά υπόψη, κάτι που πρέπει να αλλάξει.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Φάρμακα αδυνατίσματος: Τι θα συμβεί αν τα κόψετε

Συνεχίζονται οι ελλείψεις σε Ozempic, Victoza: Έκκληση στους γιατρούς να μην τα χορηγούν σε νέους ασθενείς

Νέα μελέτη επιβεβαιώνει ότι ευρέως χρησιμοποιούμενο γλυκαντικό μπορεί να είναι επικίνδυνο για την καρδιά