“Αχίλλειο πτέρνα” για την προηγούμενη κυβέρνηση υπήρξαν οι περιορισμένες προσλήψεις στον τομέα της Υγείας και η υποστελέχωση του ΕΣΥ.
Η “αποψίλωση” των νοσοκομείων από γιατρούς και νοσηλευτές, ωστόσο, αν και είναι πολυπαραγοντικό φαινόμενο, οφείλεται εν πολλοίς και στις χρονοβόρες διαδικασίες επιλογής προσωπικού μέσω του ΑΣΕΠ.
Τούτου δοθέντος, η Νέα Δημοκρατία δηλώνει στο προεκλογικό πρόγραμμά της πως εάν εκλεγεί ξανά κυβέρνηση, θα προχωρήσει στην πρόσληψη 10.000 εργαζομένων στο ΕΣΥ με έμφαση στους νοσηλευτές και με ορίζοντα τριετίας.
Με δεδομένες τις αποχωρήσεις γιατρών και νοσηλευτών από το σύστημα -είτε λόγω συνταξιοδότησης είτε και λόγω μαζικών παραιτήσεων (φαινόμενο που παρατηρήθηκε εντονότερα τον τελευταίο χρόνο)- για να υλοποιηθούν σταδιακά και εντός χρονοδιαγράμματος οι προσλήψεις αυτές, απαιτείται αναμόρφωση και ενίσχυση της λειτουργίας του ΑΣΕΠ.
Στόχος των όποιων αλλαγών είναι, η όλη διαδικασία πρόσληψης υγειονομικού προσωπικού να μη διαρκεί δύο, ή ακόμη και τρία χρόνια.
Τη δέσμευση αυτή επανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε το απόγευμα της Πέμπτης 22/6 στο Mega και την εκπομπή Live News.
«Μιλάμε για αλλαγή λειτουργίας του ΑΣΕΠ, όχι για προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ. Αλλά μιλάμε για μεγαλύτερη ταχύτητα, από τη στιγμή που θα ξεκινήσουμε τη διαδικασία πρόσληψης μέχρι τη στιγμή που θα πιάσει κάποιος δουλειά», τόνισε.
Πιο συγκεκριμένα, με αφορμή τον σχεδιασμό για τις προσλήψεις στον τομέα της Υγείας, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε τον στόχο της επιτάχυνσης των διαδικασιών του ΑΣΕΠ.
«Κάτι που με προβληματίζει έχει να κάνει με την ταχύτητα που γίνονται οι προσλήψεις. Το ΑΣΕΠ είναι αξιοκρατικός και αντικειμενικός μηχανισμός προσλήψεων, όμως οι καθυστερήσεις είναι πολύ μεγάλες», δήλωσε και προανήγγειλε ότι μία σημαντική μεταρρύθμιση για τον επόμενο (-η) υπουργό Δημόσιας Διοίκησης και Εσωτερικών είναι ο τρόπος με τον οποίο θα επιταχυνθεί η διαδικασία των προσλήψεων.
Δείτε επίσης: Νοσηλευτές ΕΣΥ: Eπαγγελματικά δυσαρεστημένοι, παρά το υψηλό επίπεδο κατάρτισής τους
Το μεγάλο στοίχημα του ΑΣΕΠ: “Οι προσλήψεις να γίνονται εντός του έτους”
Στις προγραμματικές δεσμεύσεις της η Ν.Δ δίνει έμφαση στην ενδυνάμωση του ΑΣΕΠ. Οι αλλαγές που θα γίνουν στοχεύουν οι προσλήψεις να εκτελούνται εκτός του -κάθε τρέχοντος- έτους, ώστε να καλύπτονται άμεσα οι ανάγκες υπουργείων και φορέων, όπως αυτές προκύπτουν.
Ενίσχυση του ΑΣΕΠ -όπως είχαν επισημάνει στελέχη της προηγούμενης κυβέρνησης- σημαίνει βελτίωση των ψηφιακών υποδομών, αλλά και διαδικασίες θωράκισης και αναβάθμισης πόρων και προσωπικού.
Όλα τα παραπάνω εντάσσονται στο πρόγραμμα γενικότερης μεταρρύθμισης του δημοσίου.
Ο νόμος 20190/94, ο οποίος έμεινε στην ιστορία ως «νόμος Πεπονή», ένα νόμος καταξιωμένος στη συνείδηση της κοινωνίας για την αντικειμενικότητά του στη διαδικασία των προσλήψεων, «χρειάζεται αναμφίβολα εκσυγχρονισμό» είχαν τονίσει υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης.
«Για μένα μια βασική διορθωτική μεταρρύθμιση για την επόμενη ή τον επόμενο υπουργό Εσωτερικών θα είναι ο τρόπος με τον οποίο θα μπορέσουμε να επιταχύνουμε τις διαδικασίες πρόσληψης μέσω ΑΣΕΠ. Έχουμε χαρτογραφήσει τη διαδικασία και για πρώτη φορά κάνουμε και οριζόντιους διαγωνισμούς, αυτό που θα κάνουμε για τους διοικητικούς υπαλλήλους» , σημείωσε στην ίδια συνέντευξη ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο οριζόντιος διαγωνισμός του ΑΣΕΠ που έγινε τον περασμένο Μάρτιο, δεν αφορά το εξειδικευμένο προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων, όμως, αναμένεται να δημιουργήσει μια “δεξαμενή” υποψηφίων για να εξυπηρετήσει τις ευρύτερες ανάγκες του Δημοσίου τομέα.
«Μιλάμε τώρα για τις γενικές προσλήψεις και όχι για το πιο εξειδικευμένο προσωπικό, όπως είναι αυτό της υγείας. Π.χ. για διοικητικούς υπαλλήλους θα μπορούμε να προστρέξουμε στη μεγάλη δεξαμενή του ΑΣΕΠ και με αυτόν τον τρόπο να επιταχύνουμε και τους χρόνους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώην πρωθυπουργός.
Πλήρωση θέσεων με επιπλέον (οικονομικά) κίνητρα
Απαντώντας σε σχετικές αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, η προηγούμενη κυβέρνηση είχε διαβεβαιώσει σε όλους τους τόνους, πως δεν προτίθεται να αφαιρέσει αρμοδιότητες από το ΑΣΕΠ προκειμένου να επιτύχει την επιτάχυνση των διαδικασιών.
Ωστόσο, δεν έχει απαντηθεί μέχρι σήμερα με σαφήνεια με ποιον τρόπο θα ξεπεραστούν τα προβλήματα με τις προσλήψεις ιατρικού προσωπικού, για τις οποίες το ΑΣΕΠ ούτως ή άλλως δεν είναι αρμόδιο.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα στην περίπτωση των γιατρών δε, είναι η χαμηλή διαθεσιμότητα για την πλήρωση των κενών θέσεων και εκεί η κυβέρνηση θα πρέπει να θεσπίσει επιπλέον κίνητρα (κυρίως οικονομικά), ώστε να ξανακάνει “ελκυστικό” το ΕΣΥ.
Την “πλάτη” στο ΕΣΥ έχουν γυρίσει ακόμη και οι ιδιώτες γιατροί, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν “ασθενικά” ακόμη και στον θεσμό του “προσωπικού γιατρού”.
Παρόμοια προβλήματα υπάρχουν, όμως, και στις προσλήψεις νοσηλευτών. Οι περισσότεροι από όσους επιλέγονται μέσω της διαδικασίας του ΑΣΕΠ δεν αποδέχονται τον διορισμό τους στο Δημόσιο και επιλέγουν να γίνουν σχολικοί νοσηλευτές, ή αναζητούν εργασία στο εξωτερικό.
Δείτε επίσης – ΑΣΕΠ: Δεκάδες Νοσηλευτές προσλαμβάνονται, αλλά αρνούνται να διοριστούν – Προτιμούν να γίνουν σχολικοί νοσηλευτές
Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως είναι μεν πολύ σημαντικές οι προσλήψεις για την Υγεία, δεν είναι, όμως, η μόνη πολιτική προσέγγιση.
“Αυτό το οποίο θέλουμε είναι και να δώσουμε εργασιακή ασφάλεια σε ανθρώπους που παρείχαν τις υπηρεσίες τους χωρίς να είναι μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά και να είμαστε σίγουροι ότι προσλαμβάνουμε το σωστό άνθρωπο στη σωστή θέση”, σημείωσε.