Προσοχή στα υπνωτικά: Μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ προειδοποιούν οι επιστήμονες

  • Iatropedia newsroom
Προσοχή στα υπνωτικά: Μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ προειδοποιούν οι επιστήμονες
Ορισμένα υπνωτικά μπορεί να αφήνουν τοξικές πρωτεΐνες να μολύνουν τον εγκέφαλο, αυξάνοντας ενδεχομένως τον κίνδυνο εμφάνισης διαταραχών όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ.

Αυτό συμβαίνει επειδή κάποιες ουσίες που περιέχονται στα υπνωτικά, όπως είναι η δραστική ουσία ζολπιδέμη, καταστέλλουν ένα σύστημα που έχει σχεδιαστεί για να απομακρύνει τα πρωτεϊνικά απόβλητα από τον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια του ύπνου, δείχνει μελέτη σε ποντίκια, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στις 8 Ιανουαρίου στο περιοδικό Cell.

Η μελέτη «εφιστά την προσοχή στις δυνητικά επιζήμιες επιπτώσεις ορισμένων φαρμακολογικών βοηθημάτων ύπνου στην υγεία του εγκεφάλου, υπογραμμίζοντας την ανάγκη διατήρησης της φυσικής αρχιτεκτονικής του ύπνου για τη βέλτιστη λειτουργία του εγκεφάλου», ανέφερε σε δελτίο Τύπου ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Maiken Nedergaard, συνδιευθυντής του Κέντρου Μεταφραστικής Νευροϊατρικής του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν απεικονιστικές εξετάσεις εγκεφάλου μαζί με ηλεκτρικές εγκεφαλικές μετρήσεις για να παρακολουθήσουν σε πειραματόζωα τη δραστηριότητα του γλυμφατικού συστήματος, ενός δικτύου σε όλο τον εγκέφαλο που είναι υπεύθυνο για την απομάκρυνση των πρωτεϊνών αποβλήτων.

Διαπίστωσαν ότι στον εγκέφαλο συμβαίνουν συγχρονισμένες ταλαντώσεις κατά τη διάρκεια του βαθέως ύπνου, στις οποίες συμμετέχουν το αίμα, το εγκεφαλονωτιαίο υγρό και η βιοχημική ουσία νορεπινεφρίνη. Με τον τρόπο αυτό απομακρύνονται από τον εγκέφαλο τοξικές πρωτεΐνες όπως το tau και το αμυλοειδές – πρωτεΐνες που είναι γνωστό ότι συσσωρεύονται και σχηματίζουν δεσμίδες και πλάκες στον εγκέφαλο των ασθενών με Αλτσχάιμερ.

Οι ερευνητές διερεύνησαν κατά πόσον τα βοηθήματα ύπνου θα μπορούσαν να παρεμβαίνουν σε αυτή τη φυσική διαδικασία και διαπίστωσαν ότι η ζολπιδέμη καταστέλλει τις ταλαντώσεις της νορεπινεφρίνης.

Με τη σειρά του, αυτό διαταράσσει το γλυμφατικό σύστημα και παρεμποδίζει τις διαδικασίες απομάκρυνσης αποβλήτων στον εγκέφαλο, δήλωσαν οι ερευνητές.

Ωστόσο, όπως ανέφεραν οι ερευνητές, θα πρέπει να διεξαχθούν περαιτέρω έρευνες για να διαπιστωθεί κατά πόσον η μακροχρόνια χρήση βοηθημάτων ύπνου όπως η ζολπιδέμη μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο άνοιας ή Αλτσχάιμερ.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πώς συνδέονται οι διατροφικές διαταραχές με την ανάπτυξη του εγκεφάλου στους νέους

Ουλίτιδα: Η άγνωστη σχέση της με τον εγκέφαλο – Γιατί προβληματίζει τους επιστήμονες