Προσωπικός γιατρός: 1.200.000 οι κενές θέσεις – Τι προβλέπει το plan C του Υπουργείου Υγείας
Οι πρώτες επαφές με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ) και τον Ιατρικό Σύλλογο της Αθήνας (ΙΣΑ) χαρακτηρίζονται “ικανοποιητικές” από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. Στόχος είναι να αναζωπυρωθεί το μειωμένο ενδιαφέρον των ιδιωτών γιατρών, που δεν έχουν σπεύσει να ενταχθούν στο σύστημα του “προσωπικού γιατρού” με αποτέλεσμα αυτό να προχωρά με ρυθμούς “χελώνας”.
Έτσι, κατά τη διάρκεια διαδοχικών τηλεδιασκέψεων στους γιατρούς, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, πρότεινε -με σκοπό την παροχή επιπλέον κινήτρων- να δημιουργηθεί ένα μικτό σύστημα συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ, το οποίο να δίνει την ελευθερία στους ιδιώτες να εντάσσονται στο σύστημα με μικρότερο αριθμό εγγεγραμμένων πολιτών.
Συγκεκριμένα, η πρόταση περιλαμβάνει συμβάσεις με ένα μίνιμουμ αριθμό ασθενών τους 857.
Παράλληλα, ο γιατρός θα διατηρεί το δικαίωμα να βλέπει και ιδιωτικά ασθενείς με αμοιβή, χωρίς περιορισμό.
Δείτε επίσης: ΙΣΑ για προσωπικό γιατρό: Ικανοποίηση για την αποδοχή «μικτού συστήματος» από το Υπουργείο Υγείας
Εξαδάκτυλος: “Το υπουργείο Υγείας θέλει να καλύψει πρώτα τη δωρεάν παροχή στους πολίτες”
Μιλώντας στο iatropedia.gr, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, τόνισε πως οι γιατροί αντιμετωπίζουν κατ’ αρχή θετικά την νέα πρόταση του Υπουργείου Υγείας.
“Εμείς θέλαμε από την αρχή να δοθεί η δυνατότητα σε όποιον γιατρό θέλει να παράσχει τις υπηρεσίες του και ιδιωτικά, να μπορεί να τις προσφέρει. Κι αυτό περιλαμβάνεται στο νόμο. Αυτή τη στιγμή το Υπουργείο λέει ότι θα το υλοποιήσω, αλλά με ένα τρόπο που να έχω τη δυνατότητα να προσφέρω πρώτα σε όλους δωρεάν υπηρεσίες και μετά όποιος επιλέξει να πληρώνει -παρά το γεγονός ότι παρέχεται η υπηρεσία του προσωπικού γιατρού δωρεάν- τότε να μπορεί να έχει και αυτή την εναλλακτική”, σημειώνει.
Αυτή τη στιγμή, οι προσωπικοί γιατροί παραμένουν στους 3.500 -με τη μειοψηφία εξ αυτών να είναι οι ιδιώτες- ενώ οι εγγεγραμμένοι πολίτες έχουν καθηλωθεί εδώ και αρκετές μέρες σε λίγο πάνω από τα 4,5 εκατομμύρια.
Απαιτούνται -σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας- επιπλέον γιατροί (μόνο στην Αττική χρειάζονται πάνω από 500) ώστε να μπορεί να λειτουργήσει ο θεσμός σε πλήρη ανάπτυξη από τις αρχές του χρόνου.
Την ικανοποίηση τους εκφράζουν και τα μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), για τον νέο τρόπο συμμετοχής των ιδιωτών ιατρών στο θεσμό του προσωπικού ιατρού, που τέθηκε στο επίκεντρο σύσκεψης με τον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη.
«Θεωρούμε θετικό ότι έγινε αποδεκτή, η πρότασή μας. Πρέπει το σύστημα να είναι ελκυστικό για το γιατρό και ο πολίτης να επιλέγει ελεύθερα τον γιατρό που εμπιστεύεται. Ένα σύστημα αξιόπιστο για τον πολίτη και αξιοπρεπές για το γιατρό. Απαραίτητη βέβαια προϋπόθεση είναι η διασφάλιση των απαιτούμενων πόρων που θα καταστήσουν το σύστημα βιώσιμο», δηλώνει μετά τη συνάντηση ο Γιώργος Πατούλης, εκ μέρους του απερχόμενου ΔΣ του ΙΣΑ.
Κενές 1 εκατομμύριο 200 χιλιάδες θέσεις πολιτών
Με τις νέες μικτές συμβάσεις των ιδιωτών με τον ΕΟΠΥΥ, το Υπουργείο Υγείας πιστεύει ότι θα λύσει το πρόβλημα. Όσο για τους γιατρούς; Θα αποφασίσουν όταν δουν γραπτώς τις προτάσεις του Υπουργείου, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΙΣ, κ. Εξαδάκτυλο.
“Το Υπουργείο πρακτικά υλοποιεί τον νόμο και επέλεξε τον σταδιακό τρόπο. Αυτό το νέο δεδομένο με τις μικτές συμβάσεις το ζητήσαμε και γραπτώς για να δούμε τι θα κάνουμε και πως θα ανταποκριθούν τα μέλη μας. Υπάρχουν κενές 1 εκατ. 200 χιλιάδες θέσεις, σε όλους τους προσωπικούς γιατρούς στη χώρα. Που σημαίνει πως παρ’ ότι οι γιατροί έχουν περιθώριο για 2.000 πολίτες ο καθένας, δεν έχουν πάρει τόσους, έχουν πάρει 1.000 ή 1.200 ο καθένας”.
Το αργότερο μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για τους πολίτες, ώστε να έχουν την ευκαιρία να επιλέξουν “προσωπικούς γιατρούς” μέσα από τις 10 παθολογικές ειδικότητες που εντάχθηκαν στο σύστημα τον τελευταίο μήνα. Πρόκειται για το τελευταίο στάδιο του plan B του Υπουργείου Υγείας για την κάλυψη των κενών θέσεων.
Το τρίτο και τελευταίο στάδιο, είναι αυτό που έπεσε πρόσφατα στο τραπέζι και αφορά τις μικτές συμβάσεις.
“Ο υπουργός λέει, ότι αυτοί που θα μπουν στο σύστημα με αυτόν τον τρόπο, πρέπει να έχουν αρχικά έναν συγκεκριμένο αριθμό πολιτών δωρεάν, δηλαδή με τον ΕΟΠΥΥ και μετά να πηγαίνουν στους υπόλοιπους. Αυτό ζητήσαμε να το δούμε γραπτώς, ώστε να πούμε την άποψή μας όταν θα μας το δώσει. Και θα επανέλθουμε να συνεχίσουμε το διάλογο”, σημειώνει ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.
Ο υπουργός Υγείας, ωστόσο, έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν τίθεται θέμα clawback και rebate στις αμοιβές των προσωπικών ιατρών καθώς επίσης και ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κανένας περιορισμός στη συνταγογράφηση.