Iatropedia

Προσωπικός γιατρός: Ανοίγει το απόγευμα η πλατφόρμα για την εγγραφή των πολιτών από Αττική και Νότιο Αιγαίο – Δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ

   Ανοίγει σήμερα το απόγευμα, η πλατφόρμα για την εγγραφή των πολιτών στο θεσμό του προσωπικού γιατρού που έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους και στις Περιφέρειες Αττικής και Νοτίου Αιγαίου. Όλες οι λεπτομέρειες του σχεδιασμού, δημοσιεύονται στο ΦΕΚ.

Οι εγγραφές των πολιτών στις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας που ξεκίνησαν την 1η Αυγούστου συνεχίζονται κανονικά. Παράλληλα από σήμερα ξεκινάει και η δοκιμαστική φάση του συστήματος όπου οι πολίτες θα μπορούν να επισκέπτονται τον προσωπικό γιατρό τους.

Περισσότεροι από 2.100.000 πολίτες έχουν εγγραφεί στον προσωπικό γιατρό, αναφέρει το υπουργείο Υγείας, ενώ οι «προσωπικοί γιατροί» που έχουν ενταχθεί στο σύστημα, φτάνουν τους 3.209 (γενικοί γιατροί και παθολόγοι).

Προσθέτει ότι πλέον όλοι οι πολίτες με τον προσωπικό γιατρό αποκτούν δωρεάν τον σύμβουλο υγείας τους που θα τους ενημερώνει για τις προληπτικές εξετάσεις, θα παρακολουθεί τον ιατρικό τους φάκελο και θα συνταγογραφεί τα φάρμακα και τις εξετάσεις τους.

Από 1η Οκτωβρίου 2022 θα ενεργοποιηθεί και το σύστημα των ηλεκτρονικών ραντεβού έτσι ώστε οι πολίτες να κλείνουν το ραντεβού τους με την ίδια ευκολία όπως έκλειναν το ραντεβού για εμβολιασμό κατά της Covid-19.

Οι ενδιαφερόμενοι πολίτες μπορούν να κάνουν την εγγραφή τους ΕΔΩ

Ωστόσο, να σημειωθεί πως η συμμετοχή στον θεσμό των παθολόγων και γενικών γιατρών που ήδη υπηρετούν στο σύστημα Υγείας δεν είναι μεγάλη, ενώ και ο αριθμός των ιδιωτών γιατρών δεν επαρκεί για να καλυφθούν οι πολίτες σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της χώρας.

Στην Περιφέρεια Αττικής για παράδειγμα, οι προσωπικοί γιατί δεν ξεπερνούν τους 500, ενώ απαιτείται μεγαλύτερος αριθμός για την κάλυψη των πολιτών, καθώς ο κάθε ένας γιατρός μπορεί να καλύψει έως 2.000 πολίτες. Έτσι, οι πολίτες που καλύπτονται σήμερα στην Αττική δεν ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο.

Η κυβέρνηση προτίθεται να αφήσει ανοιχτή την πλατφόρμα της συμμετοχής των γιατρών, έως ότου συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός, ενώ εάν και πάλι δεν καλυφθούν οι πολίτες θα επιστρατευτούν και οι ειδικοί γιατροί, οι οποίοι θα μετατραπούν σε «προσωπικούς» για τους ασθενείς που πάσχουν από χρόνια νοσήματα.

Δείτε το σχετικό ΦΕΚ: