Iatropedia

Προσωπικός γιατρός: Εντάσσονται και 10 επιπλέον ιατρικές ειδικότητες, με απόφαση Θάνου Πλεύρη

Με απόφαση του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη, εντάσσονται στον θεσμό του προσωπικού γιατρού και 10 επιπλέον ιατρικές ειδικότητες, μετά από αίτημα των γιατρών, αλλά και για τη συμπλήρωση του απαιτούμενου αριθμού των επιστημόνων που απαιτούνται για την κάλυψη του πληθυσμού.

Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης υπέγραψε σήμερα την απόφαση για την ένταξη στο θεσμό του Προσωπικού Ιατρού όλων των παθολογικών ειδικοτήτων.

Σύμφωνα με την απόφαση ως Προσωπικοί Ιατροί, ορίζονται και οι ιατροί ειδικότητας με βασική εκπαίδευση Παθολογία και συγκεκριμένα:

α) αιματολογίας, β) γαστρεντερολογίας, γ) ενδοκρινολογίας-διαβητολογίας, δ) καρδιολογίας, ε) νευρολογίας, στ) νεφρολογίας, ζ) ρευματολογίας, η) παθολογικής ογκολογίας, θ) πνευμονολογίας-φυματιολογίας και ι) φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης, οι οποίοι ασκούν ελευθέριο επάγγελμα και διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο.

Διευκρινίζεται ότι στο σύστημα του Προσωπικού Ιατρού μπορούν να ενταχθούν όσοι γιατροί είναι ήδη συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ, ή όσοι αποδέχονται να συνάψουν συμβάσεις.

Στον θεσμό του Προσωπικού Ιατρού υπογραμμίζεται ότι έχουν εγγραφεί μέχρι σήμερα περισσότεροι από 3.800.000 πολίτες.

Ανεπαρκής ο χρόνος των 15 λεπτών ανά επίσκεψη

Ενωματαξύ, οι γιατροί του ΙΣΑ σε πρόσφατη ημερίδα τόνισαν πως είναι ανεπαρκής η χρονική διάρκεια -των 15 λεπτών- ανά επίσκεψη στον προσωπικό γιατρό, που έχει οριστεί από την Πολιτεία.

“Ούτε καν το μισάωρο στην πρώτη επίσκεψη για την συμπλήρωση του ηλεκτρονικού φακέλου με το ιστορικό του ασθενούς, δεν επαρκεί”, όπως είπαν οι γιατροί.

Δείτε επίσης – Προσωπικός γιατρός: Πώς θα γίνονται τα ραντεβού – Όλες οι λεπτομέρειες σε νέα εγκύκλιο

Πιο συγκεκριμένα, η εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας για το σύστημα των ραντεβού που θα τεθεί σε λειτουργία την 1η Οκτωβρίου προβλέπει πως τα ραντεβού που θα προγραμματιστούν θα πρέπει να έχουν διάρκεια 15 λεπτών το κάθε ένα.

Στο πρώτο ιατρικό ραντεβού με τον προσωπικό γιατρό, μάλιστα, έχει οριστεί ο χρόνος της μισής ώρας για τη συμπλήρωση του ηλεκτρονικού φακέλου του ασθενούς.

“Διαφωνούμε όσον αφορά στα 15 λεπτά. Διαφωνούμε ως προς την αποτελεσματικότητα υπέρ της υγείας των ασθενών και υπέρ της αντοχής του ιατρού”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), Γιώργος Πατούλης.

Γιατροί ΙΣΑ: Τεράστιος όγκος δουλειάς, λίγοι οι γιατροί

Πολλοί είναι οι γιατροί που υποστηρίζουν πως ο προσωπικός γιατρός έχει επιφορτιστεί με ένα τεράστιο όγκο δουλειάς, ο οποίος μετά δυσκολίας καλύπτεται στους χρόνους που ορίζει το υπουργείο Υγείας.

Οι προσδοκίες μάλιστα είναι μεγάλες: Ο προσωπικός γιατρός έχει επιφορτιστεί με την ενημέρωση του πολίτη για την πρόληψη, με την ενημέρωση του ιατρικού φακέλου, την εξέταση του ασθενούς, τη συνταγογράφηση των αναγκαίων φαρμάκων, την παραπομπή για εξετάσεις και την παραπομπή σε ειδικούς ιατρούς ή νοσηλεία εάν υπάρχει ανάγκη.

Όλα τα παραπάνω δεν μπορούν να καλυφθούν, όπως είπαν, ούτε καν σε μία επίσκεψη 30 λεπτών, πόσο μάλλον στον μισό χρόνο.

Δείτε επίσης – Πλεύρης: «Προσωπικό γιατρό θα έχουν και οι ανασφάλιστοι», λέει απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ

Σύμφωνα με λεπτομερείς υπολογισμούς του ΙΣΑ, μάλιστα, εάν οι ασθενείς εξετάζονταν ανά μισή ώρα αντί για 15 λεπτά, ο καθένας από αυτούς θα μπορούσε να επισκεφθεί τον προσωπικό ιατρό μία φορά κάθε επτά μήνες!

Αυτό, ανέφερε συγκεκριμένα, ο επ. Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και ταμίας του Δ.Σ. του ΙΣΑ, Γεώργιος Μαρίνος.

“Το στενό περιθώριο των 15 λεπτών δίνεται με αποκλειστικό σκοπό να διπλασιαστεί η δυναμικότητα των επισκέψεων”, τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Προσωπικός γιατρός: Απαιτούνται περισσότεροι από αυτούς που έχει υπολογίσει το κράτος

Όπως προκύπτει από τις παραπάνω διαπιστώσεις, θα απαιτηθούν περισσότεροι γιατροί για να καλυφθούν οι στόχοι της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, σύμφωνα με τον ΙΣΑ.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, ωστόσο, έχει δηλώσει πως εάν ενταχθούν συνολικά 4.400 γιατροί, το σύστημα θα μπορέσει να λειτουργήσει με επάρκεια για να καλύψει τις ανάγκες άνω των 6 εκατομμυρίων πολιτών.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των γιατρών του ΙΣΑ, απαιτούνται τουλάχιστον 5.500 προσωπικοί γιατροί για να λειτουργήσει με επάρκεια ο θεσμός. Να μπορεί δηλαδή το σύστημα να περιλαμβάνει την κατάρτιση του προσωπικού φακέλου και την παροχή μίας σοβαρής και αξιοπρεπούς εξέτασης στον ασθενή.

Την ίδια στιγμή, ο μεγαλύτερος όγκος των πολιτών που διαμένει στην Αττική δεν καλύπτεται, καθώς οι γιατροί που είναι διαθέσιμοι προς ώρας μπορούν να εξυπηρετήσουν μόνο το 55% των κατοίκων του λεκανοπεδίου.