Δυσκολίες πρόσβασης στη νοσοκομειακή περίθαλψη, αλλά και μεγαλύτερη οικονομική επιβάρυνση στις εξετάσεις και στα ραντεβού, θα έχουν οι πολίτες που δεν θα ενταχθούν στη νέα Πρωτοβάθμια Περίθαλψη, μέσω της εγγραφής τους στον “προσωπικό γιατρό”.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, όλοι οι ενήλικες πολίτες θα πρέπει να επιλέξουν έναν γιατρό με ειδικότητα γενικής/οικογενειακής ιατρικής ή παθολογίας, ενώ στον παιδιατρικό πληθυσμό ο γιατρός αυτός θα είναι ο παιδίατρος.
Σε περιπτώσεις ασθενών με χρόνιες νόσους κατ’ εξαίρεση ο “προσωπικός τους γιατρός” μπορεί να είναι ο γιατρός που ειδικεύεται στην πάθησή τους (π.χ. διαβητολόγος, καρδιολόγος κλπ).
Δείτε επίσης: «Γιατρός για Όλους» σε 15 ερωτήσεις και απαντήσεις: Τι προβλέπεται για τα απογευματινά χειρουργεία και τη νοσηλεία κατ’ οίκον
Ο πολίτης επιλέγει ελεύθερα και χωρίς περιορισμούς ανάμεσα στους γιατρούς που θα συμμετέχουν ως “προσωπικοί ιατροί” στην περιοχή που διαμένει. Μπορεί να είναι, γιατροί Κέντρων Υγείας, ΤΟΜΥ, συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί, ή και ιδιώτες ιατροί.
Επίσης, αν βρίσκεται σε περιοχή όπου δεν υπάρχουν ιατροί άλλων ειδικοτήτων παρά μόνο αγροτικοί γιατροί (υπαίθρου), τότε θα μπορεί, είτε να επιλέξει γιατρό από άλλη περιοχή και να τον συμβουλεύεται με τα μέσα της σύγχρονης τεχνολογίας, είτε να εγγραφεί στην δημόσια δομή της περιοχής του.
Που προσφέρει τις υπηρεσίες του ο προσωπικός γιατρός
Ο “προσωπικός ιατρός” αποτελεί την “πύλη εισόδου” ενός πολίτη στο Εθνικό Σύστημα Υγείας αλλά και στα δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια νοσοκομεία.
Θα προσφέρει τις υπηρεσίες του εντελώς δωρεάν για τους πολίτες εντός των δομών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Κέντρα Υγείας, ΤοΜΥ) ή στα ιδιωτικά ιατρεία, ή και κατ’ οίκον.
Δείτε επίσης – Υπουργείο Υγείας: Το νέο νομοσχέδιο για τον «προσωπικό γιατρό» σε 15 σημεία
Συγκεκριμένα, θα είναι υπεύθυνος: για τη διαχείριση των χρόνιων νοσημάτων, την παραπομπή για τις προληπτικές εξετάσεις των πολιτών, αλλά και την τήρηση του ηλεκτρονικού ατομικού τους φακέλου Υγείας.
Επίσης, θα αποτελεί την “πυξίδα” του ασθενή στο σύστημα Υγείας, καθώς αυτός θα δίνει τα παραπεμπτικά για τις διαγνωστικές εξετάσεις, ή θα παραπέμπει σε άλλους ειδικούς γιατρούς ή στα νοσοκομεία, εάν αυτό είναι απαραίτητο.
Τι γίνεται εάν κάποιος πολίτης δεν εγγραφεί σε “προσωπικό γιατρό”
Η επιλογή ενός “προσωπικού γιατρού” δεν είναι υποχρεωτική με τον νόμο. Ο πολίτης -σύμφωνα με διευκρινίσεις του Υπουργείου Υγείας- δεν εμποδίζεται να πάει απευθείας σε ειδικούς ιατρούς οι οποίοι μπορούν και αυτοί να παραπέμπουν τον πολίτη στα Νοσοκομεία, όπως και ο προσωπικός ιατρός.
Ωστόσο, όποιος επιλέξει να μην ενταχθεί στη νέα Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με εγγραφή σε έναν προσωπικό γιατρό, θα αντιμετωπίσει “ποινές” στην εξυπηρέτησή του στο σύστημα Υγείας.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ενημέρωση που παραχώρησε ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης στους δημοσιογράφους Υγείας το μεσημέρι της Τετάρτης (4/5), όσοι δεν εγγραφούν σε “προσωπικό γιατρό” θα αντιμετωπίζουν δυσκολίες πρόσβασης στα νοσοκομεία, ενώ θα πληρώνουν μεγαλύτερη συμμετοχή σε ιατρικές πράξεις και εξετάσεις.
Επίσης, δεν θα έχουν προτεραιότητα στα ραντεβού, αφού αυτά θα κλείνονται κατά κύριο λόγο μέσω των “προσωπικών γιατρών”.
Σύμφωνα με πληροφορίες, όλοι οι πολίτες που ενδιαφέρονται για την ένταξη στη νέα ΠΦΥ, θα πρέπει να εγγραφούν στον προσωπικό γιατρό της επιλογής τους, εντός έξι μηνών από την ψήφιση του νομοσχεδίου, αλλά και την έκδοση των σχετικών υπουργικών αποφάσεων.
Οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις αναμένονται εντός Ιουνίου, οπότε το πιθανότερο είναι οι πολίτες να πρέπει να επιλέξουν τον προσωπικό τους γιατρό, πριν εκπνεύσει το 2022.