Προσωπικός γιατρός: Πώς τοποθετήθηκαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης – Σε ποια σημεία διαφωνούν
Στη συζήτηση στη Βουλή την Τρίτη (12/11/24) για το νέο νομοσχέδιο «Αναμόρφωση του θεσμού του Προσωπικού Ιατρού – Σύσταση Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας και άλλες διατάξεις του Υπουργείου Υγείας», το οποίο περιλαμβάνει σημαντικές ρυθμίσεις για τον θεσμό του προσωπικού γιατρού, τα κόμματα της αντιπολίτευσης τάχθηκαν ενάντια στις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση.
Αντίθετα, ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης και η αναπληρώτρια υπουργός, Ειρήνη Αγαπηδάκη, υποστήριξαν πως με την εφαρμογή του το νέο νομοσχέδιο αναμένεται να βελτιώσει την πρόσβαση των πολιτών στις υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Υγείας και να ενισχύσει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.
«Ας συμφωνήσουμε τουλάχιστον παρά τις επιμέρους διαφορές που μπορεί να έχουμε ως προς την υλοποίηση του θεσμού, ότι ο προσωπικός γιατρός είναι ένα πολύ σημαντικό σημείο υγειονομικής αναφοράς. Μπορεί να μας εξασφαλίζει ποιοτική και δωρεάν παρακολούθηση της υγείας μας για όλη τη ζωή», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Δείτε τι ανέφερε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, υπερασπίστηκε το νομοσχέδιο, υποστηρίζοντας ότι αποτελεί σημαντική μεταρρύθμιση που θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη των πολιτών στα Κέντρα Υγείας και θα μειώσει την πίεση στα νοσοκομεία. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη δημιουργία Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας, που, όπως είπε, θα συμβάλει στη βελτίωση της ΠΦΥ και τη μείωση της ροής ασθενών στα επείγοντα περιστατικά των νοσοκομείων.
Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, διευκρίνισε ότι το νομοσχέδιο δεν ωθεί τους πολίτες να επιλέγουν ιδιώτες γιατρούς και ότι διατηρείται το όριο των 2.000 ασθενών ανά προσωπικό γιατρό, κάτι που διασφαλίζει επαρκή πρόσβαση χωρίς ιδιωτική αμοιβή για τη βασική ιατρική περίθαλψη.
Ας δούμε, όμως, πώς σχολιάστηκε το νομοσχέδιο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
ΣΥΡΙΖΑ
Ο ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι το νομοσχέδιο δεν ευνοεί την πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας και οδηγεί στην εμπορευματοποίηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ). Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι το σχέδιο ανοίγει τον δρόμο για μεγαλύτερη συμμετοχή των ιδιωτών, επιβαρύνοντας τους πολίτες με επιπλέον κόστος για να έχουν πρόσβαση σε προσωπικό γιατρό.
«Δυστυχώς για τη ΝΔ η Υγεία είναι εμπόρευμα και αποδεικνύεται και με αυτό το νομοσχέδιο», είπε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, κατά την τοποθέτηση του στη Βουλή.
Επίσης, σχολίασε αρχικά ότι «ο πρωθυπουργός επιμένει στην τακτική του να αποχωρεί και να μην κάθεται να συζητά», για να τονίσει εν συνεχεία ότι «η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε ένα ΕΣΥ κατεστραμμένο μετά από τα χρόνια της δημοσιονομικής λιτότητας».
Επίσης τόνισε, πως «ο ρόλος μίας κυβέρνησης δεν είναι να εξαγγέλλει και να υλοποιεί κουτσά στραβά προγράμματα αλλά να οικοδομεί δομές που θα μπορούν να εξυπηρετούν τον πολίτη και να απαντούν στις ανάγκες του».
ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ
Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ επέκρινε την κυβερνητική πολιτική για την ΠΦΥ, τονίζοντας ότι το σύστημα δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών. Το κόμμα ανέφερε ότι οι νέες ρυθμίσεις θα επιβαρύνουν τους ασθενείς τους και δεν θα βελτιώσουν ουσιαστικά την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.
«Αν σας ενδιέφερε, πραγματικά, η ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, τότε θα κάνατε δεκτή την τροπολογία μας για την υπαγωγή του προσωπικού του Εθνικού Συστήματος Υγείας, του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας και του Ε.Κ.Α.Β. στον Κανονισμό Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων», επισήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος πρόσθεσε πως ο θεσμός του προσωπικού γιατρού «θεσπίζεται άρον άρον και αποσπασματικά, με αποκλειστικό στόχο να αυξήσει αριθμητικά μόνο το ποσοστό κάλυψης του πληθυσμού με Προσωπικούς Ιατρούς. Διότι αν δεν το πετύχετε εντός χρονοδιαγράμματος, θα χαθούν πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης».
«Εντάξατε στο αναθεωρημένο σχέδιο που καταθέσατε τον Αύγουστο του 2023, το μέτρο του Προσωπικού Ιατρού ως ορόσημο. Και ένα χρόνο μετά, νομοθετείτε στο πόδι δέσμιοι της δικής σας ανακολουθίας και αποτυχίας. Μήπως τελικά αξίζετε εσείς το Νόμπελ αναξιοπιστίας και κοροϊδίας;», παρατήρησε ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο θα οδηγήσει:
- Σε αύξηση των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων στην παροχή των υπηρεσιών υγείας.
- Σε περαιτέρω αύξηση των ιδιωτικών δαπανών υγείας, ιδιαίτερα για τα ευάλωτα νοικοκυριά.
- Σε περαιτέρω επιδείνωση των ποιοτικών δεικτών ενός συστήματος υγείας.
ΚΚΕ
Από την πλευρά του, το ΚΚΕ καταδίκασε το νομοσχέδιο, υποστηρίζοντας ότι ενισχύει τον ρόλο του ιδιωτικού τομέα στην ΠΦΥ και μειώνει τις δωρεάν δημόσιες υπηρεσίες υγείας για τον λαό.
Ο κ. Κουτσούμπας ανέφερε ότι το ΚΚΕ «καταψηφίζει το νομοσχέδιο αφού αυτό που προβλέπει είναι η παραπέρα αποδόμηση και το σμπαράλιασμα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και όχι η ενίσχυσή της».
«Πρόκειται για ακόμα ένα νομοθέτημα με το οποίο το κράτος, σταδιακά και συστηματικά, επιδιώκει να περιορίσει τις λαϊκές ανάγκες στα απαράδεκτα όρια των δημοσιονομικών στόχων και της πολεμικής οικονομίας, των περικοπών στην κρατική χρηματοδότηση. Πρόκειται για πολιτική που θέτει ως κριτήριο μόνο το τι περισσεύει για τις λαϊκές ανάγκες, από μια «ανάπτυξη» που έχει ως προτεραιότητα αποκλειστικά τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία τους» πρόσθεσε.
Ελληνική Λύση
Για διαφορετική ιδεολογία και αντίληψη στον τομέα της Υγείας μίλησε παίρνοντας τον λόγο, ο επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος. Επίσης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι θεωρεί την υγεία «εμπορικό προϊόν» ενώ το κόμμα του «αγαθό που πρέπει να το έχει δωρεάν ο κάθε πολίτης».
«Έχουμε ουσιαστική διαφορετική ιδεολογία και αντίληψη», τόνισε και πρόσθεσε ότι η Ελληνική Λύση έχει καταθέσει πολλές προτάσεις τις οποίες η κυβέρνηση δεν «άκουσε ποτέ».
Νέα Αριστερά
Την άποψη ότι η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για την υγεία «το μόνο που κάνει είναι να «βγάζει την υποχρέωση», χωρίς να ανατρέπει τη γενικότερη κατεύθυνση της υποβάθμισης του δημόσιου συστήματος υγείας υπέρ του ιδιωτικού τομέα», εξέφρασε ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης.
«Το βασικό που σας ενδιαφέρει από το σημερινό νομοσχέδιο όμως δεν είναι ο οικογενειακός γιατρός, ας είμαστε ειλικρινείς. Η ανησυχία σας είναι ότι λόγω της πολιτικής σας θα χαθούν τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αυτό και μόνο», τόνισε, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση ότι «η ευκαιριακή αξιοποίηση της όποιας μορφής ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων είναι στο DNA της».
Πλεύρη Ελευθερίας
Επίθεση εξαπέλυσε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «απέφυγε να απαντήσει σε κρίσιμα ζητήματα», για τα οποία, όπως είπε, έχει καταθέσει επανειλημμένα επίκαιρες ερωτήσεις και πρόσθεσε ότι «η δημοκρατία προϋποθέτει διάλογο, παρουσία και ζωντανή Βουλή την οποία ωστόσο η κυβέρνηση την θέλει μόνο ως εργαλείο επικύρωσης νομοσχεδίων χωρίς ουσιαστική συζήτηση και χωρίς τη συμμετοχή της κοινωνίας».
Όπως είπε, «τα νομοσχέδια της κυβέρνησης μόνο σοβαρές μεταρρυθμίσεις δεν είναι», ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στα νομοσχέδια, για τον δικαστικό χάρτη, το κτηματολόγιο, με το οποίο όπως σημείωσε, «το 85% των περιουσιών στην Κέρκυρα δεν θα καταγραφεί», καθώς και για την Υγεία, κάνοντας λόγο για «σμπαραλιασμένο δημόσιο σύστημα υγείας».