Προσωπικός γιατρός: Τι προβλέπει το νομοσχέδιο που ψηφίζεται στη Βουλή – Πώς θα επιλέγουν γιατρό οι πολίτες
Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε πως το νομοσχέδιο, το οποίο συζητείται στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί άμεσα, στοχεύει σε καλύτερες υπηρεσίες πρόληψης, στην οργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, στην ανακαίνιση 93 νοσοκομείων και 156 κέντρων υγείας και παράλληλα, στην ενίσχυση του ΕΣΥ με νέους διορισμούς ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, με βελτιωμένες αποδοχές, όπως είπε.
«Πιστεύω ότι δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία του ΕΣΥ, προϋποθέτει συνεπώς και χρόνο και μεγάλη επιμονή στην εκτέλεσή του. Αναμφίβολα ωστόσο αποτελεί ένα έργο το οποίο γίνεται πράξη μέρα με τη μέρα», σημείωσε.
Δείτε επίσης: Κυριάκος Μητσοτάκης: 28 Νοεμβρίου ξεκινούν τα 37.000 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία
Αναφερόμενος στη συνέχεια εκτενώς στον προσωπικό γιατρό, -έναν θεσμό «σημείο αναφοράς» που «στην πατρίδα μας άργησε», όπως είπε- σημείωσε πως θα αποτελέσει έναν εύκολα προσβάσιμο, μόνιμο σύμβουλο υγείας.
«Μπορεί να μας εξασφαλίζει ποιοτική και δωρεάν παρακολούθηση της υγείας μας για όλη τη ζωή», ανέφερε συγκεκριμένα και πρόσθεσε πως είναι ο γιατρός, «ο οποίος θα ενημερώνει και θα παρακολουθεί τον ψηφιακό φάκελο του ασθενούς τον οποίο σύντομα θα έχουμε όλοι μας».
Δείτε ποιες είναι οι βασικές πληροφορίες για τον Προσωπικό Γιατρό με βάση τις τροποποιήσεις που έχει υποστεί και το νέο νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.
Προσωπικός Γιατρός: Ποια είδη Προσωπικών Γιατρών προβλέπει το νέο νομοσχέδιο
Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε το σχέδιο «φιλόδοξο» και άνευ προηγουμένου για την ιστορία του ΕΣΥ, επισημαίνοντας την ανάγκη για «χρόνο και επιμονή» ώστε να εφαρμοστεί πλήρως.
- Ποιοι είναι Προσωπικοί Γιατροί:
- Προσωπικοί γιατροί από τον δημόσιο τομέα, όπως γενικοί ιατροί και παθολόγοι που υπηρετούν σε κέντρα υγείας.
- Αγροτικοί γιατροί που έχουν ολοκληρώσει την απαιτούμενη επιμόρφωση.
- Ειδικευόμενοι γιατροί στο τελευταίο έτος της ειδικότητας στη γενική ιατρική, ή παθολογία
- Εγγραφή πολιτών στον Προσωπικό Γιατρό:
- Οι πολίτες εγγράφονται στον προσωπικό γιατρό της επιλογής τους μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΕΟΠΥΥ ή μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), ή μέσω του Φαρμακείου της γειτονιάς τους.
- Η εγγραφή είναι δωρεάν και η επιλογή μπορεί να αλλάξει μία φορά ετησίως.
- Ρόλος και αρμοδιότητες του Προσωπικού Γιατρού:
- Παρακολούθηση της υγείας των πολιτών και ενημέρωση του ψηφιακού φακέλου υγείας του ασθενούς.
- Προσφορά συμβουλών για πρόληψη και αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας, καθώς και κατευθύνσεις για περαιτέρω εξετάσεις όταν απαιτείται.
- Παροχή δωρεάν υπηρεσιών υγείας στους εγγεγραμμένους πολίτες.
- Δυνατότητα επιλογής Προσωπικού Γιατρού εκτός ΕΟΠΥΥ:
- Οι πολίτες μπορούν να επιλέξουν και ιδιώτες γιατρούς, εκτός του δικτύου ΕΟΠΥΥ, με προσωπική τους οικονομική επιβάρυνση.
- Πρόσβαση σε Προσωπικό Γιατρό σε όλη την Ελλάδα:
- Οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να συνεργάζονται με γιατρό της επιλογής τους, ακόμα και αν βρίσκεται σε διαφορετικό δήμο, αλλά θα πρέπει να βρίσκεται στην ίδια Π.Ε.
- Κίνητρα για Γιατρούς:
- Ετήσια επιπρόσθετη αμοιβή που μπορεί να φτάσει έως τα 11.000 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό εγγεγραμμένων ασθενών (έως 2.000 ασθενείς ανά γιατρό).
- Οι αποζημιώσεις είναι ανεξάρτητες από άλλες αποδοχές και αποσκοπούν στην ενίσχυση της συμμετοχής περισσότερων ιατρών στο σύστημα.
- Διευκόλυνση πρόσβασης στον Ψηφιακό Φάκελο Υγείας:
- Ο προσωπικός γιατρός θα διαχειρίζεται και θα ενημερώνει τον ψηφιακό φάκελο υγείας του κάθε ασθενούς για εύκολη και ολοκληρωμένη παρακολούθηση της υγείας του.
- Εκπαίδευση και επιμόρφωση Προσωπικών Γιατρών:
- Προβλέπεται συνεχής επιμόρφωση για τους προσωπικούς γιατρούς, προκειμένου να διατηρούν υψηλό επίπεδο παρεχόμενων υπηρεσιών.
Τα Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας
Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης τη μετατροπή Κέντρων Υγείας σε Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας, τα οποία διασυνδέονται με Τμήματα Ιατρικής των δημοσίων Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.). Στα Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας θα λαμβάνουν Πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υψηλού επιπέδου οι πολίτες, θα εκπαιδεύονται οι φοιτητές της Ιατρικής, ενώ θα παρέχονται, επίσης, και ιατρικές υπηρεσίες υψηλών προδιαγραφών και στο σπίτι, με την αξιοποίηση σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων τηλεϊατρικής.
Στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, όπου τις προηγούμενες ημέρες συζητήθηκε το νομοσχέδιο, υπέρ τάχθηκε η Νέα Δημοκρατία. Καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Νέα Αριστερά και «Νίκη». Επιφύλαξη, για την τελική στάση τους στην ολομέλεια, τήρησαν το ΠΑΣΟΚ, η Ελληνική Λύση, η Πλεύση Ελευθερίας και οι «Σπαρτιάτες».