Γράφει η Ευαγγελία Καρκαλέτση
Χειρουργός Οφθαλμίατρος
Αυτό οφείλεται στο ότι όταν κοιτάμε αυτές τις συσκευές μπορεί να ανοιγοκλείνουμε τα βλέφαρα περίπου 50% λιγότερο συχνά από όσο όταν κοιτάμε άλλα αντικείμενα, δήλωσε ο Dr. Christopher Starr, του Weill Cornell Medical College.
Εξήγησε ότι ανοιγοκλείνουμε τα βλέφαρα περίπου 20 φορές το λεπτό. Αυτό μπορεί να μειωθεί σε 8-10 φορές το λεπτό. Όταν δεν ανοιγοκλείνουμε τα βλέφαρα, τα δάκρυα που είναι στην οφθαλμική επιφάνεια εξατμίζονται και δεν μετακινούνται νέα, υγιή, καθαρά δάκρυα στην οφθαλμική επιφάνεια.
Άλλο που μπορεί να συμβάλει στην αίσθηση ξηροφθαλμίας είναι η έλλειψη ελαίου που μοιράζεται στον οφθαλμό μέσω της βλεφαρίδας. Όταν ανοιγοκλείνουμε τα μάτια σπρώχνουμε λίγο έλαιο. Αν δεν ανοιγοκλείνουμε δεν λαμβάνουμε το έλαιο, τα δάκρυα εξατμίζονται και κατά τη διάρκεια μιας μακράς ημέρας εργασίας οδηγούμαστε σε ξηροφθαλμία.
Συμπτώματα ξηροφθαλμίας είναι αίσθημα άμμου, αίσθηση ξένου σώματος, κάψιμο, ερυθρότητα και ορισμένες φορές δακρύρροια και θολή όραση.
Ο Star πρόσθεσε ότι η όραση μπορεί να έχει διακυμάνσεις, οπότε αν έχετε καθαρή όραση το πρωί, θολή στο τέλος της ημέρας, συχνά αυτό σχετίζεται με την υπερβολική χρήση των συσκευών.
Για τη μείωση των συμπτωμάτων ξηροφθαλμίας, ο Starr συνιστά τον κανόνα 20/20/20. Κάθε 20 λεπτά που περνάμε στον υπολογιστή, να κάνουμε διάλειμμα, να κοιτάμε μακριά σε αντικείμενο που βρίσκεται 20 πόδια μακρύτερα ή πιο πέρα για 20 δευτερόλεπτα τουλάχιστον.
Μπορείτε να βάλετε ένα μικρό αυτοκόλλητο στον υπολογιστή που να σας το θυμίζει, ή ένα μπουκάλι τεχνητά δάκρυα, για να θυμάστε να το κάνετε περιοδικά.
Ευαγγελία Καρκαλέτση
Χειρουργός Οφθαλμίατρος
email: e.karkaletsi@gmail.com
https://karkaletsi.wordpress.com/
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: