Iatropedia

Προτάσεις για τη βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη

Η Ευρωπαϊκή Συντονιστική Ομάδα του προγράμματος “Recipes for Sustainable HealthCare”, που υλοποιείται με πρωτοβουλία της βιοφαρμακευτικής εταιρείας AbbVie, παρέδωσε στις Βρυξέλλες μια έκθεση με προτάσεις με στόχο τη βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας στις χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης... Πιλοτικά οι προτάσεις εφαρμόστηκαν με μεγάλη επιτυχία στην εφοδιαστική αλυσίδα του αιμοδυναμικού και του ακτινολογικού τμήματος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Με το προσδόκιμο ζωής να αυξάνεται συνεχώς και τα νέα περιστατικά χρονίων νοσημάτων να έχουν ανοδική τάση, οι κυβερνήσεις καλούνται να προβούν σε δημοσιονομικές περικοπές για να στηρίξουν τα δημόσια συστήματα υγείας.

«Τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης πρέπει να καταστούν βιώσιμα. Το έργο αυτό δεν είναι εύκολο. Απαιτούνται λύσεις που θα μπορέσουν να βοηθήσουν τόσο τους ασθενείς όσο και τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης να προσαρμοστούν στις προκλήσεις του σύγχρονου κόσμου. Πρέπει να μετασχηματίσουμε τα συστήματα υγείας και να διασφαλίσουμε ότι θα μπορούν να καλύπτουν τις ανάγκες του μέλλοντος. Γι' αυτόν το λόγο πρέπει να δράσουμε από κοινού. Κανείς δεν μπορεί να το επιτύχει αυτό μόνος του», τόνισε ο κ. Πασχάλης Αποστολίδης, γενικός διευθυντής της AbbVie Ελλάδος.

Η Ευρωπαϊκή Συντονιστική Ομάδα, υπό την προεδρία της κ. Mary Harney πρώην υπουργού Υγείας της Ιρλανδίας, συστήθηκε το Μάρτιο του 2014 στα πλαίσια του προγράμματος και έφερε σε επαφή εκπροσώπους από τον ακαδημαϊκό χώρο, τη βιομηχανία, την πολιτική, την κοινωνία των πολιτών, επαγγελματίες υγείας και επιστημονικές οργανώσεις. Τα μέλη της εργάστηκαν πάνω από ένα έτος συλλέγοντας δεδομένα, στοιχεία και δοκιμαστικές πρωτοβουλίες από 24 ευρωπαϊκές χώρες με σκοπό την ανάπτυξη λύσεων για την προώθηση της βιώσιμης υγειονομικής περίθαλψης.

«Οι προτάσεις μας αφορούν στην καθιέρωση Επείγουσας Φροντίδας με δημιουργία αυτόνομων Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών 24 ώρες, 7 ημέρες την εβδομάδα μόνο για έκτακτα με κατάργηση εφημεριών και την καθιέρωση καθολικής Εθνικής Ασφάλισης, με κατάργηση εισφορών Υγείας και δωρεάν βασικό «πακέτο ΕΟΠΥΥ» για όλους» δήλωσε η κα. Άντζελα Βερναδάκη, Market Access & External Relations Director της AbbVie Ελλάδος.

Ως παράδειγμα δημιουργικού τρόπου σκέψης, δημιουργήθηκε και παρουσιάστηκε το πιλοτικό πρόγραμμα που υλοποιήθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών. Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε από τον τ. διοικητή του νοσοκομείου κ. Απόστολο Λέτσιο και αφορούσε την αναδιοργάνωση της εφοδιαστικής αλυσίδας δύο μονάδων του νοσοκομείου (αιμοδυναμικό και ακτινολογικό) με την ενεργό συμμετοχή του προσωπικού και είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί κατά 73% η ανάγκη διατήρησης αποθεμάτων, που θα μπορούσε να επιφέρει εξοικόνομηση 24 εκατομμυρίων ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια, ενώ παράλληλα με τη μείωση της γραφειοκρατίας και την καλύτερη διαχείριση του χρόνου του προσωπικού αυξήθηκε ο χρόνος που αφιερώνει το νοσηλευτικό προσωπικό στον ασθενή κατά 33% .

Οι 18 συστάσεις της Συντονιστικής Ομάδας αφορούν τρία βασικά θέματα, και συγκεκριμένα την πρόληψη και την έγκαιρη παρέμβαση, τη διαμόρφωση χειραφετημένων και υπεύθυνων πολιτών και την αναδιοργάνωση της παροχής υπηρεσιών φροντίδας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ποιος «τυχερός» θα διαχειριστεί το έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ;