Iatropedia

 «Πρώτες Βοήθειες: Eντατικά Μαθήματα Ζωής» 

Το μήνυμα «Πρώτες Βοήθειες: Eντατικά Μαθήματα Ζωής» μετέφεραν δεκάδες πολίτες κάθε ηλικίας αλλά και οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού, Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος, Μάριος Βρουσάι καθώς και ο παλαίμαχος διεθνής Νίκος Βαμβακούλας που συμμετείχαν στην ανοιχτή ενημερωτική εκδήλωση της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας (ΕΕΕΘ).

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε, με την αιγίδα του  Δήμου Πειραιά, στο Στάδιο «Γ. Καραϊσκάκης», στο πλαίσιο της εκστρατείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών για τη σημασία των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και την ειδικότητα του ιατρού Εντατικολόγου «ΜΕΘ: Η Εντατική Σώζει Ζωές».

Η κυρία Αναστασία Κοτανίδου, Πρόεδρος ΕΕΕΘ, Πνευμονολόγος-Εντατικολόγος, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, Α’ Κλινική Εντατικής Θεραπείας ΠΓΝΑ “Ο Ευαγγελισμός”, αφού καλωσόρισε τους παριστάμενους μεταξύ άλλων τόνισε, «η εκδήλωση έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση των πολιτών αναφορικά με τις Πρώτες Βοήθειες καθώς η παροχή των σωστών Πρώτων Βοηθειών και η άμεση μεταφορά του ασθενή, στην Κλινική Εντατικής Θεραπείας, όταν απαιτείται, αποτελεί σημαντικό στοιχείο για την επιβίωσή του. Είναι η δεύτερη δράση που πραγματοποιούμε και θα συνεχίσουμε και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Στόχος μας είναι όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες όλων των ηλικιών σταδιακά να είναι σε θέση να προσφέρουν σωστές πρώτες βοήθειες, όπιου και όταν παραστεί ανάγκη».

Ο διεθνής ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος αναφερόμενος στην εκδήλωση τόνισε:

«Στηρίζουμε την πρωτοβουλία της ΕΕΕΘ, καθώς θεωρούμε ως υπεύθυνοι πολίτες ότι πρέπει να γνωρίζουμε τα βασικά βήματα, ώστε να είμαστε σε θέση να βοηθήσουμε στη δύσκολη στιγμή, τον συνάνθρωπο μας, τον φίλο μας, κάποιο μέλος της οικογένειας μας, προσφέροντάς του τις σωστές πρώτες βοήθειες».

Τη θεωρητική εκπαίδευση πραγματοποίησε ο κ. Βασίλης Μπέκος Γενικός Γραμματέας ΕΕΕΘ Εντατικόλογος – Αναισθησιολόγος, Δ/ντής ΜΕΘ, Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών και την πρακτική άσκηση/εκπαίδευση, πιστοποιημένοι εκπαιδευτές, νοσηλευτές και ιατρικό προσωπικό Εντατικής. Η εκπαίδευση αφορούσε συμβουλές σε περιπτώσεις όπως: πνιγμός, οξύς θωρακικός πόνος καθώς και τα βασικά βήματα καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης.

Λίγα λόγια για την ΕΕΕΘ

H Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας (ΕΕΕΘ) συστάθηκε το 1984, με σκοπό: α) την ανάπτυξη και προώθηση των στόχων της Εντατικής Θεραπείας, στο πλαίσιο δημιουργίας αυτόνομων και ανεξάρτητων κλινικών Εντατικής Θεραπείας, με την υποστήριξη πολλαπλών ιατρικών ειδικοτήτων, β)την προάσπιση και προαγωγή των επαγγελματικών και επιστημονικών ιδιοτήτων των μελών της (Eντατικολόγων) γ)τη θεσμική εκπροσώπηση των Εντατικολόγων και γενικότερα την προώθηση της συνεργασίας τους με την Πολιτεία, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη διεθνή κοινότητα. Περισσότερες πληροφορίες: www.icu.gr

Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ):

Η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) αποτελεί ένα ξεχωριστό και διακριτό χώρο ιατρικής δραστηριότητας και νοσηλείας, η οποία λειτουργεί ανεξάρτητα από τα άλλα τμήματα του Νοσοκομείου αλλά ταυτόχρονα σε πολύ στενή συνεργασία μαζί τους.

Στόχος της ΜΕΘ είναι η διαρκής παρακολούθηση, η επαρκής υποστήριξη και αποκατάσταση των ζωτικών λειτουργιών κάθε βαρέως πάσχοντα ασθενή καθώς και η διενέργεια των απαραίτητων διαγνωστικών εξετάσεων για τον καθορισμό και την εφαρμογή της βέλτιστης θεραπευτικής αγωγής.

Εάν υπάρχει η δυνατότητα (προσωπικού, χώρου, εξοπλισμού) για την ανάπτυξη μιας Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), αυτή πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Μονάδας Εντατικής. Η κάθε ΜΕΘ οφείλει να στελεχώνεται από εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, σε ικανό αριθμό, βάσει σαφώς καθορισμένων κριτηρίων ανάλογα των κλινών της, ενώ Εντατικές με λιγότερες των έξι (6) κλινών, κρίνονται λειτουργικά και οικονομικά ασύμφορες.