Iatropedia

Πρώτη φορά στην ιστορία: Ζωντανό σκουλήκι μέσα σε ανθρώπινο εγκέφαλο! [video]

Σκουλήκι 8 εκατοστών μπορεί να βρισκόταν στον εγκέφαλο 64χρονης για έως δύο μήνες!

Σε μια πρωτοποριακή ανακάλυψη, οι επιστήμονες ανακοίνωσαν τον εντοπισμό ενός σκουληκιού 8 εκατοστών, που βρέθηκε ζωντανό στον εγκέφαλο μιας Αυστραλής γυναίκας. Αυτή η άνευ προηγουμένου περίπτωση αφορούσε την εξαγωγή μιας “δομής που μοιάζει με χορδή” από τον κατεστραμμένο μετωπιαίο λοβό της ασθενούς κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης στην Καμπέρα πέρυσι.

Η χειρουργική ομάδα, με επικεφαλής την δρ. Hari Priya Bandi, αιφνιδιάστηκε από το απροσδόκητο εύρημα. Η δρ. Bandi δήλωσε: “Σίγουρα δεν ήταν αυτό που περιμέναμε. Όλοι ήταν σοκαρισμένοι«.

Η 64χρονη γυναίκα είχε συμπτώματα όπως πόνο στο στομάχι, βήχα και νυχτερινές εφιδρώσεις, που αργότερα εξελίχθηκαν σε λήθη και κατάθλιψη. Μετά την εισαγωγή της στο νοσοκομείο τον Ιανουάριο του 2021, μια σάρωση αποκάλυψε μια “άτυπη βλάβη στον δεξιό μετωπιαίο λοβό του εγκεφάλου”.

Ωστόσο, η πραγματική αιτία της κατάστασής της έγινε εμφανής μόνο κατά τη διάρκεια βιοψίας που πραγματοποιήθηκε από την δρ. Bandi τον Ιούνιο του 2022. Η ανακάλυψη ενός ζωντανού κόκκινου παρασίτου στον εγκέφαλό της έριξε φως στην πάθησή της, υποδηλώνοντας ότι το σκουλήκι μπορεί να βρισκόταν στον εγκέφαλό της για έως δύο μήνες!

Είναι αξιοσημείωτο ότι η γυναίκα, η οποία ζούσε κοντά σε μια περιοχή λίμνης στη νοτιοανατολική πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας, βρίσκεται τώρα σε μια επιτυχημένη πορεία προς πλήρη ανάκαμψη. Η περίπτωσή της έχει τεκμηριωθεί στο περιοδικό Emerging Infectious Diseases και οι ερευνητές ανέφεραν ότι αυτό το συμβάν σηματοδοτεί την πρώτη καταγεγραμμένη περίπτωση εισβολής και ανάπτυξης προνυμφών στον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Περιγράφοντας τη… συνάντηση με το σκουλήκι, η δρ. Bandi είπε: “Το έβγαλα… και κινούνταν ευτυχώς”. Επικοινώνησε με την συνάδελφό της, ειδική σε μολυσματικές ασθένειες, δρ. Sanjaya Senanayake, για περαιτέρω διαβούλευση. Η δρ. Senanayake εξέφρασε την έκπληξή της για την κατάσταση, δηλώνοντας: “Είναι μια νέα μόλυνση που δεν έχει τεκμηριωθεί ποτέ πριν σε άνθρωπο».

Οι ερευνητές τόνισαν ότι αυτή η περίπτωση υπογραμμίζει τους αυξανόμενους κινδύνους ασθενειών και λοιμώξεων που περνούν από τα ζώα στον άνθρωπο. Το εν λόγω σκουλήκι, Ophidascaris robertsi, βρίσκεται συνήθως σε πύθωνες, μη δηλητηριώδη φίδια που επικρατούν σε όλη την Αυστραλία.

Οι επιστήμονες εικάζουν ότι η γυναίκα μπορεί να προσβλήθηκε από το σκουλήκι όταν χειρίστηκε γηγενή χλόη γνωστή ως Warrigal greens, που βρίσκεται κοντά στην λίμνη στο σπίτι της, ένα κοινό περιβάλλον με πύθωνες. Μολυσμένο από κόπρανα πύθωνα και αυγά παρασίτων, το γρασίδι μπορεί να την οδήγησε κατά λάθος στην μόλυνση. Η ανάπτυξη της προνύμφης τρίτου σταδίου σε έναν ανθρώπινο ξενιστή είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς δεν είχε παρατηρηθεί σε εξημερωμένα ζώα όπως πρόβατα, σκύλοι και γάτες.

Η δρ. Sanjaya Senanayake, αναπληρώτρια καθηγήτρια ιατρικής στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας (ANU), τόνισε τις ευρύτερες επιπτώσεις τέτοιων περιστατικών. Επεσήμανε ότι καθώς οι ανθρώπινοι πληθυσμοί επεκτείνονται και καταπατούν ζωικούς βιοτόπους, τα κρούσματα ασθενειών που μεταπηδούν από ζώα σε ανθρώπους γίνονται όλο και πιο συχνά. Τόνισε τη σημασία της διατήρησης ισχυρής επιτήρησης μολυσματικών ασθενειών για την αντιμετώπιση αυτής της συνεχιζόμενης ανησυχίας.

Η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία της επαγρύπνησης για την αντιμετώπιση του εξελισσόμενου τοπίου των μολυσματικών ασθενειών και τις δυνατότητές τους να επηρεάσουν την ανθρώπινη υγεία και ευημερία.

Πηγή: https://www.bbc.com