Iatropedia

Η πρώτη μεταμόσχευση μήτρας στις ΗΠΑ έγινε από ελληνικά χέρια!

Την πρώτη μεταμόσχευση μήτρας στις ΗΠΑ πραγματοποίησε ο Έλληνας καθηγητής Ανδρέας Τζάκης, δίνοντας ελπίδα σε δεκάδες χιλιάδες γυναικών με συγγενή ή επίκτητα προβλήματα... Προ δύο ετών μία παρόμοια μεταμόσχευση είχε πραγματοποιηθεί στην Σουηδία με δότη μια μητέρα και λήπτη την κόρη της που γεννήθηκε χωρίς μήτρα. Η νεαρή γυναίκα τελικά απέκτησε ένα αγοράκι και μετά της αφαιρέθηκε το όργανο. Άλλες 8 γυναίκες στην Σουηδία έχουν υποβληθεί στην ίδια επέμβαση έκτοτε. Στις ΗΠΑ όμως δεν έχει γίνει ξανά τέτοιο εγχείρημα.

Ελπίδες σε εκατομμύρια γυναίκες δίνει το νέο επίτευγμα του Κεφαλλονίτη καθηγητή χειρουργικής, Ανδρέα Τζάκη, που πραγματοποίησε με την ομάδα του την πρώτη μεταμόσχευση μήτρας στις ΗΠΑ.

Στο εξής, γυναίκες που δεν μπορούν να τεκνοποιήσουν αλλά και γυναίκες που μπορεί να προσβληθούν από τον καρκίνο στη μήτρα μπορούν να ελπίζουν πια σε μεταμόσχευση που θα τους χαρίσει το δώρο της μητρότητας.

Η χειρουργική ομάδα από την Κλινική του Κλήβελαντ ανακοίνωσε στο τέλος της εβδομάδας ότι ολοκλήρωσε με επιτυχία το φιλόδοξο αυτό εγχείρημα. Η επέμβαση διήρκεσε 9 ώρες και το μόσχευμα προερχόταν από μία γυναίκα η οποία κατέληξε.

Η λήπτρια είναι μία νεαρή γυναίκα 26 ετών της οποίας το όνομα δεν αποκαλύφθηκε για να διατηρήσει την ανωνυμία και την οικογενειακή της ηρεμία. Και αυτή, όπως η 30χρονη Σουηδέζα που υποβλήθηκε στην ίδια επέμβαση πρόπερσι, γεννήθηκε χωρίς μήτρα και ως εκ τούτου δεν μπορούσε να γίνει μητέρα. Όπως δήλωσαν οι γιατροί, θα πρέπει να περιμένει 1 έτος πριν προσπαθήσει να μείνει έγκυος καθώς θα λαμβάνει φάρμακα για την μη απόρριψη του μοσχεύματος από τον οργανισμό της.

Στην συνέχεια θα υποβληθεί σε εξωσωματική γονιμοποίηση καθώς πριν υποβληθεί στην επέμβαση, της αφαιρέθηκαν πολλά ωάρια, γονιμοποιήθηκαν με το σπέρμα του συζύγου της και φυλάχθηκαν γονιμοποιημένα έμβρυα. Αυτό έγινε ώστε να μην επηρεαστούν τα ωάριά της από την φαρμακευτική αγωγή που αναγκαστικά θα λάβει τώρα.

Τέλος, και στην δική τη περίπτωση, η μήτρα αυτή θα αφαιρεθεί αφού η γυναίκα καταφέρει να κάνει όσα παιδιά θέλει, κατά προτίμηση σε μία κύηση. Αυτό είναι αναγκαίο ώστε να μην λαμβάνει ολόκληρη την υπόλοιπη ζωή της φάρμακα για την αποτροπή της απόρριψης του μοσχεύματος.

Η συγκεκριμένη Κλινική και η ομάδα του δρ Τζάκη έχει λάβει άδεια να κάνει 10 τέτοιες επεμβάσεις στο πλαίσιο κλινικού πειράματος. Κι ακόμα αναζητούνται οι κατάλληλες υποψήφιες.

Ο δρ Τζάκης έχει κάνει στην καριέρα του παραπάνω από 5000 μεταμοσχεύσεις νεφρών, ήπατος και άλλων σπλάχνων. Για να προετοιμαστεί για την μεταμόσχευση μήτρας, ταξίδευσε στην Σουηδία και στο πανεπιστήμιο του Γκέτεμπουργκ όπου έχουν την μεγαλύτερη εμπειρία στις συγκεκριμένες επεμβάσεις καθώς έχουν κάνει συνολικά εννέα.

Στις ΗΠΑ, υπολογίζεται ότι 50.000 νέες γυναίκες έχουν ανάγκη από μεταμόσχευση μήτρας.