Πρώτο κουδούνι στα σχολεία με τα κινητά στην τσάντα

  • Ρούλα Τσουλέα
κινητά
Στόχος η διαφύλαξη της μαθησιακής διαδικασίας. Τι προβλέπει ο νέος κανονισμός στα σχολεία.

Το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς που χτύπησε σήμερα 11 Σεπτεμβρίου 2024, έφερε μαζί του για πρώτη φορά την υποχρέωση των μαθητών  να μην χρησιμοποιούν τα κινητά τους στο σχολείο. Μοναδική εξαίρεση σε αυτό είναι εάν συντρέξει λόγος υγείας.

Σύμφωνα με τον νέο κανονισμό λειτουργίας των σχολείων, η Ελλάδα προστίθεται στη λίστα των ευρωπαϊκών χωρών που προχωρούν στην απαγόρευση της χρήσης κινητού τηλεφώνου σε αυτά.

Το ίδιο μέτρο έχουν εφαρμόσει Πορτογαλία και Ισπανία. Με παραλλαγές εφαρμόζεται σε Γαλλία και Φινλανδία. Κοντά στη νομοθέτησή του, εξ άλλου, βρίσκονται Κύπρος και Σουηδία.

Όπως είχε πει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στα τέλη Αυγούστου, «τα κινητά δεν πρέπει να έχουν θέση στα σχολεία. Το κινητό μπορεί ο μαθητής να το φέρνει στο σχολείο. Πρέπει όμως να είναι στην τσάντα στη διάρκεια της σχολικής ημέρας».

Όπως είχε εξηγήσει, είναι καταλυτικά τα επιστημονικά δεδομένα που δείχνουν ότι η χρήση του κινητού στο σχολείο επηρεάζει τη μαθησιακή διαδικασία. «Από την διάσπαση προσοχής μέχρι άλλα σημαντικά ζητήματα είναι σαφές ότι το κινητό δεν έχει θέση στο σχολείο», είχε τονίσει.

Διαβάστε ακόμα Κινητά: Πώς μπορεί να βοηθήσει τη μάθηση η απαγόρευσή τους στο σχολείο

Ο πρωθυπουργός επανήλθε στο θέμα στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ. «Θα επιμείνω στο κινητό τηλέφωνο γιατί οι επιστήμονες μας λένε ότι ειδικά στο σχολείο δημιουργεί διάσπαση προσοχής. Και το ξέρουν οι γονείς. Θα υπάρξουν δυσκολίες και αντιδράσεις στην εφαρμογή του μέτρου αλλά θα επιμείνουμε. Θέλουμε τα κινητά στις τσάντες», υπογράμμισε.

Και πρόσθεσε πως αυτό είναι το πρώτο βήμα. «Θέλω να θυμίσω ότι στο εξωτερικό σε άλλα σχολεία έχουν προχωρήσει παραπέρα με ειδικά “locker” όπου κλειδώνουν τα κινητά και τα παίρνουν όταν φύγουν. Δεν αποκλείω τίποτα».

Διαβάστε ακόμα Κινητά στα σχολεία: Οι επιπτώσεις που έχει στα παιδιά η χρήση τους στην τάξη

Τι προβλέπει ο κανονισμός

Σύμφωνα με το νέο κανονισμό, η μη συμμόρφωση των μαθητών και μαθητριών στο μέτρο θα επιφέρει ποινές. Αν απλώς το χρησιμοποιούν στο σχολείο, θα επιβάλλεται μονοήμερη αποβολή.

Εάν μαθητής/μαθήτρια βιντεοσκοπεί/φωτογραφίζει/μαγνητοφωνεί καθηγητές ή συμμαθητές του χωρίς συναίνεση/συγκατάθεση, η ποινή του θα είναι τριήμερη αποβολή. Εάν έχει τη συγκατάθεση/συναίνεση θα αποβάλλεται για 1 έως 3 ημέρες.

Αν η φωτογράφιση/βιντεοσκόπηση αφορά προσωπικά δεδομένα τρίτων προσώπων, τότε ο Σύλλογος Διδασκόντων υποχρεούται να εφαρμόσει το παιδαγωγικό μέτρο της αλλαγής σχολικού περιβάλλοντος.

Φωτογραφία: iStock