Πρωτοποριακή ανακάλυψη δίνει ελπίδες για νέες θεραπείες κατά της ελονοσίας
Η ανακάλυψή τους έχει εξαιρετική σημασία καθώς από τους περίπου 584.000 θανάτους που διεκδίκησε η ελονοσία το 2013, η πλειονότητα των θυμάτων ήταν μικρά παιδιά στην Αφρική όπου και σημειώνεται το 90% των θανάτων εξαιτίας της ενδημικής αυτής νόσου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις διεθνών οργανισμών, την συγκεκριμένη χρονιά πέθαναν 437.000 παιδιά πριν καν συμπληρώσουν τα πέντε τους γενέθλια, δηλαδή περίπου ένας θάνατος ανά λεπτό.
Η εγκεφαλική ελονοσία αποτελεί την πιο κοινή αιτία θανάτου από την ασθένεια. Αυτό οφείλεται στο μπλοκάρισμα των αιμοφόρων αγγείων του εγκεφάλου λόγω μολυσμένων κυττάρων αίματος από το παράσιτο πλασμώδιο (ένα είδος μονοκύτταρων μικροοργανισμών) που μεταδίδουν θηλυκά κουνούπια του γένους των Ανωφελών, με αποτέλεσμα την πρόκληση φλεγμονής στον εγκέφαλο και εγκεφαλικής βλάβης. Με την βοήθεια μαγνητικών τομογραφιών, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν διαπίστωσαν εξετάζοντας παιδιά στο Μαλάουι ότι αυτό που τελικά τα σκοτώνει είναι η συμπίεση του εγκεφαλικού στελέχους: ο εγκέφαλος λόγω της φλεγμονής διογκώνεται σε τέτοιο βαθμό, που πιέζεται στην βάση του κρανίου!
Τα παιδιά που επεβίωσαν της ασθένειας απλώς δεν είχαν υποστεί οξεία εγκεφαλική φλεγμονή, εξηγούν στην επιθεώρηση The New England Journal of Medicine. Σύμφωνα με την Δρ. Τέρρυ Τέιλορ, η ανακάλυψη κατέστη δυνατή χάρη στον μαγνητικό τομογράφο –ένα γνώριμο μηχάνημα στα νοσοκομεία του Δυτικού κόσμου αλλά όχι στις φτωχές αφρικανικές χώρες. «Τώρα που ξέρουμε τί προκαλεί τον θάνατο, μπορούμε να δουλέψουμε για να βρούμε νέους τρόπους θεραπείας» λένε χαρακτηριστικά.