Πρωτοποριακή χειρουργική «κόλλα» κλείνει πληγές ανοίγει ιατρικούς ορίζοντες
Αντιγράφοντας τα μικρά θαύματα της Φύσης, επιστήμονες από το Πολυτεχνείο του Ποχάνγκ στην Νότιο Κορέα δημιουργησαν μια επαναστατική βιοσυγκολλητική ουσία η οποία ενεργοποιείται με το φως και λειτουργεί βάσει των ίδιων αρχών που διέπουν τον τρόπο με τον οποίο τα μύδια προσκολλούνται σε επιφάνειες μέσα στο νερό και τα έντομα διατηρούν την δομική τους ισορροπία και ευκαμψία. Το νέο προϊόν που ονομάσθηκε LAMBA (light-activated, mussel protein-based bioadhesive) είναι μη τοξικό, συμβατό με τον ανθρώπινο οργανισμό, χαρακτηρίζεται από ισχυρή συγκολλητικότητα σε υγρές συνθήκες και δείχνει πολλά υποσχόμενο «για μυριάδες ιατρικές εφαρμογές».
Αντίθετα με τα παραδοσιακά ράμματα και τους χειρουργικούς συνδετήρες που προκαλούν ζημιά σε ευαίσθητους ιστούς και χαρακτηρίζονται από τα μειονεκτήματα της περιορισμένης χρήσης σε εσωτερικά όργανα, της πολύπλοκης μετεγχειρητικής διαχείρισης μιας τομής και των ουλών που αφήνουν, οι βιολογικές «κόλλες» προσφέρουν μια μη επεμβατική εναλλακτική. Ωστόσο ακόμη δεν είναι αρκετά ισχυρές για να κρατήσουν κλειστή μια πληγή όπως τα ράμματα ενώ, το κυριότερο, δεν είναι αποτελεσματικές σε υγρό περιβάλλον, κάτι βασικό σε ιατρικές εφαρμογές.
Η βιοσυγκολλητική ουσία LAMBA που ανέπτυξαν ο Δρ. Hyung Joon Cha, καθηγητής στο Τμήμα Χημικής Μηχανικής του Πολυτεχνείου στο Pohang και η φοιτήτριά του Eun Young Jeon, στην πραγματικότητα αποτελεί… αναβαθμισμένη έκδοση της ικανότητας των μυδιών να κολλούν κάτω από την επιφάνεια του νερού και ενεργοποιείται μέσω φωτοχημικής αντίδρασης, χρησιμοποιώντας ορατό γαλάζιο φως. Όπως αναφέρουν σε άρθρο τους που δημοσιεύει η επιθεώρηση Biomaterials, οι δοκιμές σε ζωικά μοντέλα απέδειξαν την ανωτερότητα του νέου προϊόντος έναντι των ραμμάτων και των χειρουργικών κολλών καθώς η πρωτοποριακή συγκολλητική υδρογέλη όχι μόνο κλείνει μια αιμορραγούσα πληγή σε λιγότερο από 60 δευτερόλεπτα (!) αλλά διευκολύνει την διαδικασία επούλωσης χωρίς φλεγμονή ή ουλή.